R. Šimašius: kodėl pasiskiepiję turi mokėti už vakcinos atsisakančių gydymo ir testavimo išlaidas Bus uždarytas „Litexpo“ centras

Jau akivaizdu, kad rudenį pasitiksime ketvirtąją COVID-19 bangą, todėl su vaikais dirbantys arba paslaugas teikiantys asmenys privalo būti paskiepyti, o jei nesutinka ir geriau nori kas savaitę testuotis, už testus jie turėtų susimokėti patys, tvirtina Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-07-19 09:35, atnaujinta 2021-07-19 10:35

„Klausimas, ar mes nusiteikę, kad mūsų vaikai eitų į darželius, kur personalas nebūtinai yra pasiskiepijęs. Akivaizdu, kad mes norime, jog būtų saugiai mokomi vaikai, paslaugos teikiamos, tai aišku, kad jas turi teikti arba paskiepyti žmonės, arba jie turi testuotis, bet tikrai ne už mokesčių mokėtojų pinigus“, – pasiūlymus valdžiai pateikė R.Šimašius.

Meras stebėjosi, kad valstybė apmoka ir žmonių, kurie nori keliauti į užsienį, testavimą, vietoje to, jog geriau paskatintų juos vakcinuotis.

„Nustokime subsidijuoti neatsakingumą. Pavyzdžiui, kai prieš pora savaičių buvo nuspręsta net tiems, kurie nori keliauti į užsienį, suteikti žalią šviesą ne tik vakcinuotiems, bet ir prasitestavusiems, ir buvo nuspręsta, kad netgi tokiu atveju testas yra nemokamas, kuris šiaip kainuotų mokesčių mokėtojams 70 eur. Ir jis kainuoja mokesčių mokėtojams 70 eur.

Mes iš karto per dieną sulaukėme besitestuojančių skaičiaus paaugimo nuo 100 iki 800. Tai yra +700 žmonių. Galima daryti labai aiškią prielaidą, kad kokie +500 žmonių būtų pasiskiepiję, jeigu nebūtų tokio neatsakingo finansavimo. Labai kviečiu tai atšaukti ir aiškiai pasakyti, kad šiandien ne testavimas yra pagrindinė priemonė kovai su kovidu“, – sakė jis.

R.Šimašius: kodėl pasiskiepiję turi mokėti už nesiskiepijusių gydymo išlaidas?

Vilniaus miesto meras taip pat kvestionavo, kodėl pasiskiepiję asmenys vėliau turi mokėti už nepasiskiepijusių gydymo išlaidas.

„Visiškai akivaizdu, kad teisė skiepytis ar nesiskiepyti turi būti susieta ir su atsakomybe už savo veiksmus. Truputėlį keista man yra, kai žmonės sąmoningai nesiskiepija, o vėliau jų gydymo išlaidos yra žymiai didesnės, ir už tai apmoka būtent tie žmonės, kurie elgiasi atsakingai ir yra pasiskiepiję.

Man atrodo, kad tą reikėtų peržiūrėti ir pastatyti viską į vietas, kad už savo sprendimus atsakytų patys žmonės“, – ragino R.Šimašius.

Meras atkreipė dėmesį, kad net jei situacija rudenį labai pablogės, valdžia nebegali taikyti tokio karantino, koks buvo anksčiau, nes nuo jo nukentės ir tie, kurie skiepijosi.

„Norisi tikėtis, kad nebus taip, kaip mes kartais išgirstame, jog jeigu nesusiremsime, nesusiimsime, vėl bus karantinas. Negali būti karantino, kai vieni testuojasi ir elgiasi atsakingai, o kažkas kitas marširuoja, o pasekmes patiria tie patys atsakingieji, kurie skiepijasi ir laikosi taisyklių“, – įsitikinęs R.Šimašius.

Dėl sulėtėjusios vakcinacijos bus uždarytas „Litexpo“ centras

Vilniaus miesto meras kartu pranešė, kad dėl lėtėjančių vakcinacijos tempų nuo rugpjūčio bus uždarytas didžiausias sostinėje vakcinacijos centras, esantis „Litexpo“ parodų rūmuose.

„Nuo rugpjūčio pradžios „Litexpo“ centrą ruošiamės uždaryti, bus kitos priemonės – vaistinės, poliklinikos, tie patys autobusai ir visa kita, t.y. nuo ko kažkada pradėjome, prie to ir grįžtame, nes ta masinė banga vakcinavimo, akivaizdu, bus praėjusi“, – apgailestavo R.Šimašius.

Jis skaičiavo, kad šiuo metu sostinėje vakcinacija vyksta keturiskart vangiau, nei gegužę, kai buvo paskiepijama apie 10 tūkst. asmenų, tad stebint šias tendencijas, anot mero, bus koncentruojamasi į alternatyvias vakcinacijos vietas.

Vilniaus miesto mero teigimu, pasitinkant ketvirtąją bangą, kurį, pasak jo, neišvengiamai ateis rudenį, būtų nepateisinama, jeigu mes į ją žengtume taip pat, kaip į trečią, antrą ar pirmą bangą, nes situacija yra visiškai skirtinga.

„Šiandien situacija yra visiškai kita, skiepų pakanka, testavimas yra aktualus, bet tik ribiniais atvejais, tai nėra jokia panacėja. Šiandien, pasitinkant ketvirtąją bangą, mes jau turime situaciją, kai skiepų – į valias, o norinčių skiepytis jau iš esmės ratą išsėmėme. Ir nors Vilnius yra tarp lyderių – 50+ proc. yra pasiskiepijusių – bet problema yra tikrai didelė.

Jeigu gegužės mėnesį per dieną skiepydavome po 10 tūkst. žmonių, būdavo ir daugiau, šiandien – tik apie 2,5 tūkst., iš kurių apie 60 proc. ateina revakcinacijai“, – aiškino R.Šimašius.

Jis pažymėjo, kad visi, kurie tikrai norėjo, jau pasiskiepijo, o dabar beliko tik dar abejojantys ir dėl neaiškių priežasčių laukiantys rudens.

„Be abejo, mes turime antivakserių religijos išpažinėjų nemažai, kurie bet kokiu atveju atsisako skiepytis – arba radikaliai, arba, jeigu nebus tam tikrų rimtesnių paskatų. Mes visas tas grupes bandome pasiekti, einame pas neapsisprendusius, įtikinėjame.

Tiesą sakant, ruošiamės gyventi kovido sąlygomis ir rudenį, nes, akivaizdu, mokymo procesas ir visa kita turės būti“, – dėstė meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.