Arūnas Karaliūnas. Iš Kauno senamiesčio iškrapštė ir LGBT rėmėjus, ir Džordaną Butkutę

Žinomos atlikėjos Dž.Butkutės gerbėjai šįkart ašaras braukia ne dėl širdį virpinančių jos dainų tekstų, o dėl prarastos galimybės scenoje vėl išvysti savo dievaitę.

 Džordana Butkutė. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Džordana Butkutė. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 1, 2021, 7:00 AM, atnaujinta Aug 30, 2021, 7:53 PM

Koncertas išties turėjo būti įspūdingas – žadą atimanti scena sulig penkių aukštų daugiabučiu, geriausių šviesos dailininkų sukurti įspūdingi efektai, gausybė pirotechnikos ir pusantros valandos Dž.Butkutės dainų, kurių klausydama ašarojo ne viena gerbė jų karta.

Skaičiuota, kad koncerte gali dalyvauti apie 10 tūkst. žiūrovų.

Šiam renginiui buvo numatyta ypatinga vieta – Kauno pilies prieigos. Ji ir tapo ta priežastimi, kodėl išskirtinis koncertas greičiausiai neįvyks.

Koncerto rengėjams nepavyko gauti svarbiausio dokumento – Kauno savivaldybės leidimo.

Gal Kauno merui V.Matijošaičiui nepatinka Dž.Butkutės kūryba, o gal miesto valdžia išsigando, kad nuo trankios muzikos pradės byrėti Kauno pilies plytos arba nevaldoma minia taps tikra koronaviruso veisykla?

Atviroje erdvėje tinkamai kontroliuoti tokį žmonių srautą būtų išties nemenkas iššūkis, net jeigu tai bus Dž.Butkutės, o ne Selo gerbėjai. Pastarieji išties galėtų tapti rimta grėsme pilies išlikimui.

Kauno savivaldybė pateikė visai kitokį paaiškinimą. Pasak Kultūros skyriaus vedėjos A.Augonės, Renginių komisija, išnagrinėjusi prašymą dėl leidimo organizuoti koncertą Kauno pilies lomoje, iš esmės pritarė renginio idėjai, tačiau kartu pateikė siūlymų, susijusių su renginio vieta šiandienos aplinkybėmis.

Organizatoriui rekomenduota apsvarstyti galimas alternatyvias vietas tokio masto komerciniam renginiui, kad tai atitiktų saugumo reikalavimus ir būtų patogi erdvė žmonėms, kurie pirktų bilietus į koncertą.

Prašyme nurodytas žiūrovų skaičius kol kas esą nesuderinamas su šiuo metu netoliese vykstančiais remonto bei rekonstrukcijos darbais Kauno pilies žiede ir jo prieigose, Santakos parke, Vilniaus gatvėje ir kitose Senamiesčio erdvėse.

Dėl to mieste gausu eismo ribojimų, vietomis apsunkintas ir pėsčiųjų judėjimas, kyla nepatogumų vietos gyventojams bei čia įsikūrusių įmonių ir kitų įstaigų darbuotojams.

Pasak A.Augonės, sprendžiant dėl leidimų išdavimo masiniams renginiams kaskart pagrindinis kriterijus yra žmonių saugumo užtikrinimas.

Taigi šiuo atveju pasitarus su Renginių komisijos nariais nuspręsta, kad šiuo metu tokio dydžio renginys Kauno pilies prieigose gali būti pernelyg rizikingas. Organizatoriui pateiktame atsakyme aiškiai pasakyta, kad komisija pritaria renginio idėjai, tačiau atsižvelgdama į objektyvias aplinkybes siūlo pasirinkti kitą vietą.

Kiek anksčiau labai panašų atsakymą gavo LGBTQ+ bendruomenės eitynių „Kaunas Pride“ rengėjai, kurie ketino rugsėjo 4-ąją žygiuoti nuo Kauno Rotušės iki Šv.Arkangelo Mykolo bažnyčios Laisvės alėjos pradžioje.

Kaunas Pride“ pasivadinę šio žygio rengėjai savivaldybei pateikė net tris galimus maršrutus, tačiau išgirdo neigiamą atsakymą, o bene svarbiausias argumentas – tebesitęsiantys remonto darbai.

LGBTQ+ aktyvistai savivaldybės sprendimą užginčijo teisme ir tikisi taip iškovoti teisę žygiuoti Kauno centre. Dž.Butkutė turbūt nepasuks tuo pačiu keliu, nes tiek reikalauti leidimo koncertui teisme, tiek pyktis su galinga ir įtakinga Kauno valdžia būtų tiesiog kvaila.

O jeigu miesto valdžios nuostatos nepasikeis, artimiausius kelerius metus Senamiestyje nebus galima rengti jokių didelių renginių, nes statybininkai iš šio rajono greitai neišsikraustys.

Galbūt tai net nėra blogas sumanymas. Trankiam koncertui, kuriame susirenka tūkstančiai sunkiai valdomų žiūrovų, galima rasti ir patogesnę vietą. Viena tokių – vos už kelių kilometrų nuo Senamiesčio nutolęs S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas.

Turbūt išmintingiausias pasirinkimas būtų tiek eitynes, tiek koncertą perkelti į šį aerodromą. Kas norės, tikrai nuvažiuos.

Tiesiog reikėtų atvirai pasakyti: kol vyksta rekonstrukcija, jokių masinių renginių Senamiestyje nebus – visiškai nesvarbu, ar esate Dž.Butkutės, ar atgimusios legendinės grupės „Pink Floyd“ koncerto rengėjas.

Dar gerai, kad rūpindamasi kauniečių saugumu Kauno valdžia neuždraudė santuokų Kauno rotušėje – juk žingsniuodami išardytu grindiniu jaunavedžiai su palyda gali išsisukti koją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.