Seimo opozicija įvertino planus plėsti galimybių paso taikymą: kol vieni vertina skeptiškai, kiti – kategoriški

Dalis Seimo opozicijai priklausančių parlamentarų sako nepalaikantys Vyriausybės ketinimų nuo rugsėjo 13 d. Galimybių paso reikalavimą taikyti kur kas didesniam veiklų sąrašui. Darbo partijos (DP) frakcijos narys Aidas Gedvilas tvirtina esantis už skiepus, tačiau nepalaikąs valdžios savivaliavimo. „Darbietis“ ketina dalyvauti antradienį prie Seimo organizuojamame mitinge prieš Galimybių pasą. Nors Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos parlamentarė Orinta Leiputė teigia mitinge ir nedalyvausianti, tačiau ji planus plėsti Galimybių paso taikymą laiko pertekline priemone.

Galimybių pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Galimybių pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Galimybių pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Galimybių pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Galimybių pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Galimybių pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Galimybių pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Galimybių pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Leonardas Marcinkevičius, ELTA

Aug 7, 2021, 5:01 PM

„Mes pasisakome už tai, kad reikia skiepytis, ir tie, kurie gali, turėtų tai padaryti, bet tokios prievartos taikymas atrodo keistai“, – Eltai sakė O. Leiputė, kartu pažymėdama, kad tai yra jos asmeninė nuomonė, o LSDP frakcija šiuo klausimu dar apsispręs artimiausiu metu.

Prievartai teigia nepritariantis ir A. Gedvilas.

„Aš netgi nesu prieš skiepus. Turi būti laisvas žmogaus apsisprendimas. Aš prieš prievartą, prieš valdžios savivaliavimą“, – tvirtino Darbo partijos frakcijai priklausantis politikas, kartu pabrėždamas, kad valdantiesiems derėtų daugiau diskutuoti su visuomene. „Aš ne prieš skiepus. Tik kuo daugiau bruka, tuo daugiau priešinasi. Turbūt daugeliui žmonių, jeigu su jais kalbėtųsi, diskutuotų, atsakytų į klausimus, manau, problemų daug kartų sumažėtų“, – tvirtino A. Gedvilas.

O. Leiputė: kai kurios COVID-19 valdymo priemonės yra perteklinės

Socialdemokratė tvirtina, kad kai kurie nuo rugsėjo 13 d. numatyti apribojimai apskritai yra nesuprantami. Vienas iš jų, jos nuomone, yra Galimybių paso reikalavimo taikymas tik didiesiems prekybos centrams.

„Tam tikri momentai tikrai kelia nerimą ir, manau, yra pertekliniai, nelabai suprantami. Tarkime, neskiepytiems žmonėms be Galimybių paso neleisti apsipirkinėti didžiuosiuose prekybos centruose, bet leisti apsipirkinėti mažose parduotuvytėse, kur garantuotai nėra ne tik resursų, kurie užtikrintų, kad daugiau žmonių nesirinktų, bet ir prasta ventiliacijos sistema. Atrodo keistai“, – mano O. Leiputė.

Visgi Sveikatos reikalų komitetui priklausanti politikė pažymi, kad Galimybių pasas šiuo metu apskritai nebėra tinkamas įrankis bandant suvaldyti pandemiją ir skatinant vakcinaciją.

„Manau, kad tai surūšiuos žmones. Galimybių paso taikymas galėjo būti efektyvesnis pačioje pradžioje atveriant tam tikras veiklas ir tai būtų paskatinę žmones skiepytis. Dabar tai daugiau primena rimbą, o ne skatinimą. Nors aišku, žmonės išsigando ir matome skaičius, kad noras skiepytis padidėjęs. Bet manau, kad tai ne visai tinkama priemonė“, – įsitikinusi parlamentarė.

Pasigenda parlamentarų įtraukimo į diskusiją

Socialdemokratė pabrėžia, kad priimant tokius sprendimus Vyriausybei derėtų juos aptarti ir su opozicijos atstovais.

„Dėl sprendimų priėmimo tarimosi turėtų būti daugiau. Mes, kaip opozicijos atstovai, labai daug ką sužinome pirmiausiai iš žiniasklaidos priemonių ir netgi Sveikatos reikalų komitete tokie dalykai nėra svarstomi. Nušalinti dalį Seimo nuo sprendimų priėmimo ne visai teisinga“, – tvirtino LSDP frakcijos narė.

Ministrų Kabinetą dėl sprendimų priėmimo nesitariant su Seimu kritikavo ir A. Gedvilas. Jis teigia, kad dėl Galimybių paso naudojimo parlamentarai išvis negalėjo išsakyti savo pozicijos.

„Vyriausybė ir valdančioji dauguma tvarkosi „pasakiškai“. Tiesiog apskritai eliminavo Seimą iš gyvenimo. Praktiškai ypatingos reikšmės sprendimais Seimas net neturi galimybės pasisakyti ir diskutuoti“, – sakė parlamentaras.

„Darbietis“ ketina dalyvauti proteste prieš Galimybių pasą

Valdančiųjų sprendimais ir veiklos principais nepatenkintas A. Gedvilas pasakojo, kad socialiniame tinkle „Facebook“ jo paskelbtas įrašas galėjo paskatinti žmones pradėti planuoti ateinantį antradienį prie Seimo rengiamą mitingą dėl Galimybių paso. Parlamentarai tuo metu rinksis į neeilinę sesiją, tačiau posėdyje daugiausiai turėtų būti diskutuojama nelegalios migracijos, o ne koronaviruso klausimais. Nors pats „darbietis“ sako prie protesto organizavimo neprisidėjęs, tačiau tikina remiantis šios iniciatyvos idėją ir ketina pats jame sudalyvauti.

„Norėčiau užsikabinti tokius laurus, bet nesu vertas. Ką aš padariau, tai, matyt, įskėliau kibirkštėlę, po to prasidėjo grandininė reakcija. Žmonės prabudo. Feisbuke labai paprastai, žmogiškai paklausiau, ką veikiate kitą antradienį. Pasirodo, kaip tik laiku ir vietoje tai padariau. Paraginau, kad žmonės paklaustų savo rinktų Seimo narių tų klausimų, kuriuos uždavinėja man, į kuriuos aš neturiu atsakymų, kuriuos užduodu ministerijai ir, deja, dažnu atveju net negaunu atsakymų“, – aiškino A. Gedvilas. Tuo metu O. Leiputė mitinge sako nedalyvausianti.

„Protesto formą galima pasirinkti įvairią. Nebalsuojant arba balsuojant. Nemanau, kad reiktų tęsti sumaištį“, – teigė socialdemokratė.

A. Gedvilas mato vienintelę išeitį – paleisti parlamentą

LSDP frakcijos narė tikisi, kad valdantieji susipras ir rugsėjo 13 d. numatytus įvesti reguliavimus dar pakeis.

„Tikiuosi, kad gal atsikvošės ir peržiūrės šiuos sprendimus, nes dabar, mano nuomone, tai yra pertekliniai ir per griežti suvaržymai“, – viliasi O. Leiputė.

Tačiau „darbietis“ sako, kad opozicija šiuo metu apskritai neturi galimybių pakeisti valdančiųjų politiką, todėl jis siūlo paleisti parlamentą ir organizuoti priešlaikinius rinkimus. „Mes, kaip opozicija, jau trūkstame įrankių pažaboti šios Vyriausybės diktatūrą. Seimas čia kaltas tik tiek, kad sudarė valdančiąją koaliciją. Turbūt galutinis veiksmas, neatmeskime to varianto, kad Seimas apskritai turėtų pasileisti arba būti paleistas prezidento“, – mano A. Gedvilas.

Vyriausybės planus kritikavo ir valstiečiai

Nuo rugsėjo 13 d. planuojamus įvesti apribojimus nepasiskiepijusiems šią savaitę sukritikavo ir opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Agnė Širinskienė. Kai kurie nuo rugsėjo 13 d. planuojami reikalavimai, LVŽS frakcijos narės nuomone, apskritai yra valdančiųjų „nužmogėjimo“ išraiška.

„Kai kažkada liberalai sakė, kad čaižote visuomenę, nes neleidžiate į kavines, tai šiuo atveju jie čaižo per visuomenę. Uždrausti senjorui važiuoti autobusu, ypač kaimo vietovėse, aš neįsivaizduoju, kokio nužmogėjimo reikia būti, nes puikiai suprantame, kad kaimo vietovėse autobusas reiškia tai, ar tu gali nusipirkti maisto“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė A. Širinskienė.

A. Širinskienė tuo pačiu pažymėjo, kad verslams užtikrinti naująją tvarką taip pat bus ganėtinai sudėtinga.

„Manyčiau, kad su naująja tvarka, kuri mus ištiks, vargiai ar bus įmanoma visus Galimybių pasus sukontroliuoti. Manau, puikiai galime įsivaizduoti, kaip koks nors „Akropolis“ su visomis savo parduotuvėmis kokiems 40 tūkst. ar daugiau žmonių tikrintų Galimybių pasus. Tą padaryti iš tiesų yra neįmanoma“, – teigė A. Širinskienė.

ELTA primena, kad Ministrų Kabinetas trečiadienį vykusiame pasitarime iš esmės pritarė nutarimo projekto dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo pakeitimams, kuriais numatyti reikalavimai ir sąrašas veiklų, kurias nuo rugsėjo 13 d. bus galima vykdyti tik pasiskiepijusiems, turintiems neigiamą COVID-19 testą ar koronavirusu persirgusiems asmenims. Šie reikalavimai nebus taikomi vaikams iki 16 metų.

Neturint Galimybių paso po rugsėjo 13 d. nebebus įmanoma gauti kontaktinių paslaugų ir vykdyti veiklą parduotuvėse, jeigu jos neturi atskiro įėjimo iš lauko ir jų prekybos plotas yra didesnis nei 1500 kv. m, bei kurių pagrindinė veikla yra ne maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas.

Taip pat bus apribojamas sveikatos paslaugų teikimas, išskyrus būtinąją pagalbą, kuriai šie reikalavimai negalios. Operacijų vadovo sprendimu bus nustatyta, kad įėjimas į sveikatos priežiūros įstaigas planinėms paslaugoms gauti bus galimas tik turint neigiamą 48 val. testą, persirgus ar pasiskiepijus. Nemokamą testavimą sveikatos paslaugų suteikimui užtikrins Vyriausybė.

Be Galimybių paso nebebus galima užsisakyti smulkaus remonto paslaugų, jeigu kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir paslaugos teikėjo trunka ilgiau nei 15 min., grožio paslaugų. Nepasiskiepijusiems, neturintiems neigiamo testo ir nepersirgusiems asmenims ketinama apriboti ir keleivių vežimo miesto ir priemiesčio, tarpmiestiniu ir tarptautiniu transportu, bibliotekų ir valstybės archyvų skaityklų paslaugas.

Be Galimybių paso taip pat nebebus galima dalyvauti uždarose ir atvirose erdvėse organizuojamuose komerciniuose ir nekomerciniuose kultūros, pramogų, sporto renginiuose, šventėse, mugėse, festivaliuose ir kituose tam tikrą laiką trunkančiuose organizuotuose žmonių susibūrimuose viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku.

Šioms veikloms su Galimybių pasu nebebūtų taikomi nosį ir burną dengiančių veido kaukių, respiratorių ar kitų priemonių dėvėjimo, atstumų laikymosi ir kiti reikalavimai, tačiau išliktų rekomendacijos. Veikloms, kurios būtų vykdomos be Galimybių paso, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos epidemiologinės saugos priemonės ir toliau būtų privalomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.