Dezinformacijos taikinyje – užsienio politika, gynyba ir konstitucinė santvarka

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas (LK SKD) informuoja, jog 2021 m. liepos mėnesį nustatyti 485 valstybei priešiškos ar nedraugiškos informacinės veiklos atvejai, kurių pagrindiniais taikiniais buvo mūsų šalies užsienio politika, gynyba bei konstitucinės santvarkos pagrindai ir apsauga. Lyginant su praėjusiu šių metų mėnesiu fiksuotas ženklus tokios informacinės veiklos atvejų padidėjimas – 111 atvejų daugiau.

Dezinformacijos srautas liepos mėnesį išaugo daugiau nei penktadaliu, taikinyje – užsienio politika, gynyba ir konstitucinė santvarka.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Dezinformacijos srautas liepos mėnesį išaugo daugiau nei penktadaliu, taikinyje – užsienio politika, gynyba ir konstitucinė santvarka.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kariuomenė

Aug 9, 2021, 1:38 PM

Pagrindinės Lietuvos gyvenimo aktualijos yra vienos pagrindinių dezinformacijos temų. Pavyzdžiui, pastarojo meto aktyvi Lietuvos užsienio politika – pozicija dėl Rusijos ir Baltarusijos režimų, parama Ukrainos suverenitetui ir narystei NATO, sulaukė papildomo dėmesio ir priešiškoje bei nedraugiškoje erdvėje.

Vien liepos mėnesį net 35 procentus visų fiksuotų dezinformacijos atvejų sudarė pranešimai šia tema. Tokio pobūdžio informacijos pagrindinis naratyvas – mūsų šalis kišasi į kitų valstybių vidaus reikalus.

Taip pat liepos mėnesį dėl Aliaksandro Lukašenkos režimo organizuotos hibridinės atakos – nelegalių migrantų srauto, ypatingai suintensyvėjo įtampa Lietuvos ir Baltarusijos tarpvalstybiniuose santykiuose, o tai lėmė neigiamo Lietuvos įvaizdžio eskalavimą Baltarusijos kontroliuojamuose visuomenės informavimo priemonėse.

Dalis priešiškos informacinės erdvės kanalų kryptingai siekė formuoti Lietuvos, kaip nedemokratinės valstybės, kurioje pažeidžiamos žmogaus teisės, įvaizdį. Toks aktyvumas galimai sietinas su liepos mėnesį teismo paskelbtu nuosprendžiu vienoje šnipinėjimo byloje.

Liepos mėnesį gynybos tema buvo toliau itin aktyviai eskaluojama, nors, palyginus su birželio mėnesiu, matomas nežymus sumažėjimas. Nedraugiškoje informacinėje erdvėje buvo minimos tarptautinės ir nacionalinės karinės pratybos „Sea Breeze“, „Agile Spirit“ ir kitos.

Visą liepos mėnesį priešiškoje informacinėje aplinkoje dominavo žinutės apie NATO pratybas, kurios tradiciškai pateikiamos kaip keliančios grėsmę kaimyninių valstybių saugumui.

Lietuvos kariuomenės analitikai pastebi, kad liepos mėnesį pakankamai plačiai aptarinėtas naujo NATO generalinio sekretoriaus klausimas. Paminėtos keletą galimų kandidatų pavardžių, tarp kurių minima ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Daugumoje straipsnių Lietuva buvo kaltinama rusofobija, o jos galima NATO lyderystė turėtų neigiamos Alijanso ateičiai ir santykiams su Rusija.

Priešiškoje ir nedraugiškoje informacinėje erdvėje sulaukė dėmesio ir paskutiniojo sovietų mirties bausme nuteisto partizano Pranciškaus Prūsaičio – Lapės laidotuvės. Šia tema fiksuoti 8 atvejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.