A. Bilotaitė paprašė Seimo kontrolierių įstaigą įvertinti V. Valentinavičiaus komentarus

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pranešė kreipusis į Seimo kontrolierių įstaigą, prašydama įvertinti įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovo Vytauto Valentinavičiaus komentarus socialiniuose tinkluose apie migrantų krizės valdymą ir apsilankymą pasienyje.

Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 10, 2021, 10:28 AM

„Užklausėme įstaigos vadovo, kaip jis vertina šio valstybės tarnautojo poelgį ir komentarus mūsų pareigūnų vykdomų veiksmų atžvilgiu asmeninėje socialinio tinklo paskyroje“, – feisbuke antradienį rašė A. Bilotaitė.

„Apmaudu, tačiau jis ir toliau savo veiksmais menkina Lietuvos pastangas valdant neteisėtų migrantų krizę, diskredituoja mūsų pareigūnus ir visą valstybę prieš tarptautines organizacijas“, – teigė ji.

Ministrės teigimu, pareigūnai pasienyje dirba vadovaudamiesi teisės aktų reikalavimais ir žmogiškumo principais bei pabrėžė neturėjusi pagrindo suabejoti jų profesionalumu.

„Mes visada pasirengę atsakyti į visus kylančius klausimus tiek Seimo kontrolieriams, tiek kitoms mūsų šalies ir užsienio institucijoms, besirūpinančioms žmogaus teisėmis ir jų apsauga. Susitelkę ir bendradarbiaudami galime įveikti mums tekusius iššūkius greičiau ir lengviau. O viešas drabstymasis kaltinimais ir nepagrįstų abejonių visuomenėje skatinimas naudingas tik mūsų priešams“, – teigia ministrė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen taip pat teigė pasitikinti pareigūnais, bet pabrėžė ir tai, jog svarbu sudaryti galimybę žmogaus teises ginančioms institucijoms akylai sekti, ar nėra daroma pažeidimų. Įtariant, kad jų gali būti, ji ragino dėl to imtis pagal procedūras numatytų veiksmų.

„Aš labai pasitikiu mūsų institucijų profesionalumu. Tuo pačių aš manau, kad labai svarbu, kad žmogaus teisių organizacijos – ar tai būtų nevyriausybininkai, ar institucijų atstovai, akylai stebėtų galimus pažeidimus ir paaiškėjus, kad jie yra sisteminiai, žinoma, inicijuotų tyrimus, rinktų duomenis“, – žurnalistams antradienį sakė Seimo pirmininkė.

„Ombudsmeno institucija visas šias galimybes turi, tai aš tikrai kviesčiau pastebėjus sisteminius pažeidimus, imtis formalių įrankių, kurie kaip tik ir yra šioje institucijoje ir inicijuoti tyrimą ir pateikti rekomendacijas, jei paaiškėtų, kad sisteminiai pažeidimai yra“, – pridūrė ji.

V. Valentinavičius, praėjusią savaitę stebėjęs pasieniečių darbą ties Druskininkais, socialinio tinklo paskyroje teigė, kad pasieniečiai neinformavo migrantų apie galimybę prieglobsčio prašymus teikti pasienio punktuose.

Jis pasakojo paryčiais stebėjęs, kaip pasieniečiai bandė atgrasyti 45 migrantų grupę, kuri buvo grąžinta į Baltarusiją, tačiau liko stovėti pasienyje ir prašytis įleidžiami į Lietuvą.

A. Bilotaitė jau anksčiau yra pareiškusi, kad ši kritika nebuvo korektiška, nes nebuvo laikomasi procedūrų, kaip informaciją apie galimus pažeidimus pateikti atsakingoms institucijoms.

Šiuo metu šalies pareigūnams pasienyje leidžiama apgręžti neteisėtus migrantus atgal į Baltarusiją, tam galima naudoti ir specialiąsias priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.