I. Šimonytė apie protestą: tai, kas vyko vakare, negalima vadinti taikiais reikalavimais

Premjerė Ingrida Šimonytė sureagavo į antradienį įvykusį protestą prie Seimo, vėliau peraugusį į riaušes. Premjerė dėkojo pareigūnams, pabrėžė, kad įvykęs mitingas nebuvo taikus.

Seimas, seimo posėdis, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas, seimo posėdis, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2021, 2:14 PM, atnaujinta Aug 11, 2021, 2:34 PM

„Demokratinėje valstybėje žmonių teisė reikšti savo nuomonę civilizuotais būdais yra absoliučiai nekvestionuojama ir neginčijama. Tai yra demokratinio proceso sudedamoji dalis.

Natūralu, kad ir kokia būtų demokratiškai išrinkta valdžia, niekada nėra taip, kad visi šalies piliečiai už tą valdžią būtų balsavę, todėl galima turėti skirtingų nuomonių, yra skirtingos interesų grupės, kurios atstovauja vienokius ar kitokius sprendimus. Todėl bet kokia kultūringa protesto forma yra ne tik suprantama, bet ir net skatintinta.

Tačiau tai, kas vyko vakar – jeigu dar oficialiame mitinge galima buvo turėti pastabų dėl raiškos, dėl, mano nuomone, netinkamo referavimo į didžiausias žmonijos tragedijas ir kažkokių kitų raginimų, kurie galbūt jau ribojosi su baudžiamuoju kodeksu, tai žinoma tai, kas vyko vakare, niekaip nebūtų galima pavadinti taikiu mitingu ar taikiais reikalavimais“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Premjerė padėkojo policijos pareigūnams.

„Labai dėkoju pareigūnams, kurie, kad ir patys nukentėję – dėl ko labai apgailestauju, vis dėlto sugebėjo atkurti įstatymų nubrėžtas ribas“, – pažymėjo premjerė.

Paklausta, kaip vertina kai kurių politikų įsitraukimą į protestus, premjerė teigė, kad dalyvavimas akcijose, kuriose raginama pažeidinėti įstatymus, nedera su Seimo nario statusu.

„Jeigu tai būtų mitingas apie skirtingus įsitikinimus, kaip spręsti vieną ar kitą klausimą, tuomet politinių oponentų įsitraukimą vertinčiau kaip natūralų. (...)

Tačiau turint omeny tuos reikalavimus ar tą retoriką, kuri buvo labiau susijusi su raginimais susidoroti, raginimais imtis fizinės prievartos ir panašių neteisėtų veiksmų, man atrodo, Seimo nariui dalyvauti tokiuose dalykuose nėra tinkama vien dėl to, kad jie, pagal apibrėžimą, yra žmonės, kurie yra įstatymų sargyboje.

Todėl dalyvauti kažkokiose akcijose, kuriose yra tiesiogiai raginama pažeidinėti įstatymus – ypač turiu omeny vadinamąją vakarinę dalį, kur irgi kai kurie Seimo nariai, deja, dalyvavo – man atrodo, kad tai tiesiog nedera su Seimo nario statusu“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Antradienį Vilniuje prie Seimo buvo surengtas masinis protestas, vėliau virtęs riaušėmis. Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo.

Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos. Policijos pareigūnams stumiant protestuotojus nuo Seimo, protestuotojai panaudojo sprogmenį.

Policija pranešė, kad nukentėjo apie dešimt pareigūnų, dėl riaušių sulaikyti 26 asmenys. Riaušių policija apie 2 val. nakties baigė išsklaidyti nuo Seimo nesitraukusius protesto akcijos dalyvius. Jie išvaikyti pareigūnams su skydais pamažu judant į priekį ir naudojant ašarines dujas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.