S. Skvernelio žodžiai pildosi? Dar viena LVŽS frakcijos narė prabilo apie galimą pasitraukimą

„Matyt, ne pirmas, ne paskutinis“, – taip Saulius Skvernelis sureagavo į Luko Savicko sprendimą, pasitraukti iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime.

valstiečiai, Agnė Širinskienė, Rūta Miliūtė, Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
valstiečiai, Agnė Širinskienė, Rūta Miliūtė, Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Gapšys, Rūta Miliūtė, Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Gapšys, Rūta Miliūtė, Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga, Ramūnas Karbauskis, Lukas Savickas<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga, Ramūnas Karbauskis, Lukas Savickas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 11, 2021, 6:47 PM, atnaujinta Aug 12, 2021, 6:24 AM

L.Savickui paskelbus apie sprendimą trauktis iš LVŽS frakcijos, apie pasitraukimą neslepia galvojanti ir kita valstietė Rūta Miliūtė. Pasak parlamentarės, kai kurių frakcijos kolegų reakcijos ir parama antradienį prie Seimo susirinkusiems protestuotojams privertė susimąstyti. Visgi politikė pabrėžia, kad nenori priimti karšta reakcija grįsto sprendimo ir teigia pagalvosianti iki rugsėjį prasidedančios rudens sesijos pradžios.

„Šiandien, manau, kad Lukas drąsiai iš karto paskelbė, tai tikrai jį palaikau šiuo atveju, bet pati kol kas dar nepriėmiau tokio sprendimo“, – Eltai kalbėjo R. Miliūtė, kartu pažymėdama, kad ji pati pasitraukimo klausimu dar nori skirti laiko apmąstymams.

„Gal nesu iš tų žmonių, kurie labai greitai priiminėja tokius karštus sprendimus, tai matyt reikia visiems truputėlį nusiraminti ir priimti atitinkamai prieš rugsėjį, nes tikrai yra ne vienas ir ne du klausimai, kuriuos reikia sau atsakyti. Nėra lengva“, – aiškino parlamentarė.

R. Miliūtė: jaučiausi nesaugiai

Valstietė pasakoja, kad jai klausimų dėl tam tikrų vertybinių pasirinkimų sukėlė frakcijos kolegų reakcija į antradienio įvykius prie Seimo, kuomet protestas prieš COVID-19 ribojimus peraugo į riaušes. Dalis LVŽS frakcijos politikų išsakė mintį, kad tokia mitingo atomazga buvo nulemta valdančiųjų neparodyto dėmesio protestuotojams.

„Nežinau, ar A. Bilotaitė, I. Šimonytė ar G. Landsbergis bandė savęs paklausti, kodėl taikus mitingas virto nesankcionuotu protestu. Bet mačius, kas vakar vyko prie Seimo, manau, kad pagrindinė priežastis viena. Tai – nulis parodyto dėmesio žmonėms. Eilinį kartą juos iškoneveikė, bet taip ir nesusitiko“, – savo feisbuko paskyroje trečiadienį rašė Agnė Širinskienė.

Visgi R. Miliūtė turi priešingą, nei A. Širinskienė nuomonę. Ji pažymi pati pasijutusi nesaugiai, kuomet susidūrė su protestuotojais, todėl parlamentarė laikosi pozicijos, kad valdančiųjų politikų bandymai kalbėtis su agresyviai nusiteikusia minia nebūtų numalšinę aistrų.

„Aš turiu kitą nuomone. Kai pati vakar bandžiau išeiti iš Seimo, akis į akį susidūriau su tais žmonėmis, kurie stovėjo prie durų ir neleido be kažkokių šūksnių ar įžeidinėjimų išeiti niekam, nei darbuotojams, nei Seimo svečiams, Seimo nariams. Kai yra užstojamas kelias ir yra tikrai labai agresyviai šaukiama, jaučiausi nesaugiai ir manau, kad visiškai nesvarbu, kas būtų išėję, kas būtų ką pasakę, tų įvykių nebūtų, o galbūt atvikščiai, netgi ir paskatinę“, – tikino LVŽS frakcijos narė.

Kartu R. Miliūtė su agresyviai nusiteikusia minia raginusiems kalbėti LVŽS frakcijos nariams atkirto, kad ir jie patys, būdami valdančiaisiais, ne visada parodydavo dėmesį tuomet į protestus susirinkusiems žmonėms.

„Kai pagalvoji apie praeitoje kadencijoje vykusius protestus, tie, kurie dabar sako, kodėl neišeina pasišnekėti, tada, kai tie protestai buvo nukreipti prieš tuometinės valdančiosios daugumos ar Vyriausybės darbus, nebuvo tokie drąsus ir tikrai nėjo tiek daug šnekėtis“, – prisiminė politikė.

Tvirtina, kad 2016 m. LVŽS retorika buvo visiškai kitokia

Būtent tokia dalies frakcijos narių reakcija, valstietės teigimu ir privertė susimąstyti apie tam tikrus vertybinius pasirinkimus. Visgi ji pažymi, kad jos apsisprendimą, ar pasitraukti iš frakcijos, lems ne tik reakcijos į antradienio įvykius.

„Kai kurių frakcijos kolegų (protestuotojų-ELTA) palaikymas ir sveikinimas tikrai verčia pagalvoti apie tai, kokiomis vertybėmis vadovaujasi frakcijos vis dar kolegos. Bet kol kas aš sprendimo nesu priėmusi. Manau, kad jeigu susidės, tai susidės ir daugiau dalykų ir kažkada tai galbūt ir paskelbsiu“, – sakė LVŽS frakcijos narė.

Antrą kadenciją Seime dirbanti politikė sako, kad lyginant su 2016 m., kuomet valstiečiai laimėję rinkimus tapo didžiausia valdančiąja partija, dalies frakcijos retorika itin pasikeitė.

„2016 m. buvo visai kitokie lūkesčiai ir visai kita pačios partijos, frakcijos retorika. Tikrai nenoriu įžeisti nei tų kolegų, su kuriais teko dirbti, nei tų, kurie yra naujai išrinkti į Seimą, bet šiandien dienai, vakarykštis protestas tikrai paliko įspūdį, kuris toli gražu nėra teigiamas“, – tvirtino R. Miliūtė.

Apie pasitraukimą iš LVŽS frakcijos L. Savickas pranešė trečiadienį

ELTA primena, kad parlamentaras L. Savickas apie pasitraukimą iš LVŽS frakcijos trečiadienį pranešė savo „Facebook“ puslapyje.

„Vakarykštė diena ir vakaras buvo tiesiog gėdingi. Holokausto simboliai, inscenizuoti getai bei kartuvės prie Martyno Mažvydo bibliotekos, kuriuos sveikina mano dabartinės frakcijos kolegos, man yra nesuvokiami. Jie tikrai nekviečia atviro dialogo“, – savo feisbuke rašė L. Savickas.

„Riaušių išvakarėse LVŽS, raginusi „nutraukti nepasiskiepijusių žmonių nuo COVID-19 diskriminaciją“, net ir šiandien neatsitraukia – siunčia sveikinimus „Tautai, atėjusiai apginti savo valstybės ir Laisvės“ ir konstatuoja, kad „Tauta aklai nepaklus prievartos ideologijai ir netarnaus valdžiai“. Tai – ne tik man nesuvokiami, bet ir milžinišką gėdos jausmą keliantys teiginiai“, – taip pat pažymi jis.

Politikas teigia nebematąs galimybės toliau darbuotis LVŽS frakcijos sudėtyje. Todėl prasidėjus artimiausiai Seimo sesijai, jis sako atliksiąs tam būtinus formalumus.

„Suprantu, kad ponas Karbauskis, ponia Širinskienė ir kiti aktyvūs sąmokslo teorijų kūrėjai viešumoje plėtos keletą naratyvų. Kad jiems būtų lengviau, iš karto pabandau apibendrinti, sutaupysiu laiko: „Savickas parsidavė konservatoriams“, „Jis visada buvo liberalas“, „Viskas dėl homoseksualų partnerystės įteisinimo“, „Tai sąmokslas prieš tradicines vertybes ir vienintelius jų gynėjus“... Daugiau absurdiškų citatų nesugalvoju, bet esu įsitikinęs, kad partijos vadovybės žiedas tikrai sugalvos jų dar daugiau ir dar įvairesnių“, – rašė L. Savickas.

S. Skvernelis: matyt, L. Savickas ne pirmas ir ne paskutinis

Tuo metu LVŽS frakcijai taip pat priklausantis Seimo opozicijos lyderis narys Saulius Skvernelis, reaguodamas į L. Savicko sprendimą, teigė, kad greičiausiai tai ne pirmas ir ne paskutinis tokį sprendimą priėmęs frakcijos narys. Vis tik politikas sako kol kas pats jokio apsisprendimo dėl tolesnės ateities LVŽS frakcijoje nesąs priėmęs.

„Kiekvienas mes priimame sprendimus patys. Ir Lukas tam tikrą signalą gavo jau, matyt, po to, kai jie balsavo už vadinamąjį Partnerystės įstatymą – kas bus, jeigu bus, nors tai buvo tik pateikimo stadija. Na, ir, matyt, vakar dienos įvykiai tikrai ne vienam mūsų kelia minčių įvairiausių. O Lukui tai turbūt subrandino tokį sprendimą“, – Eltai kalbėjo S. Skvernelis.

„Gaila, bet, aš manau, kad mes tikrai dar kartu su Luku dirbsime ranka rankon“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar taip pat nesvarsto apie sprendimą trauktis iš LVŽS frakcijos, S. Skvernelis leido suprasti, kad kol kas sprendimo nėra priėmęs. Vis tik politikas akcentavo, kad priėmęs vienokį ar kitokį sprendimą visų pirma juo pasidalintų su LVŽS frakcijos Seime kolegomis.

„Kai tu priimi sprendimą, jį ir paskelbi. Aš kol kas nieko neskelbiu, tai dėl to toks ir atsakymas yra. O jei bus sprendimas, tai bet kokiu atveju yra mano kolegos frakcijoje, yra tas pats Ramūnas (Karbauskis – ELTA) mano kolega ir tikrai nesinorėtų, kad jie apie tokius žingsnius sužinotų iš kokios nors viešos erdvės, jeigu jie ir būtų“, – sakė S. Skvernelis.

Vis tik politikas neslėpė, kad po vakar dienos neramumų prie Seimo jaučiasi prastai.

„Toks yra gyvenimas: žmonės renkasi, žmonės apsisprendžia, žmonės vertina, kaip jaučiasi. Aš irgi po vakar dienos gana prastai jaučiuosi“, – pripažino S. Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.