VSAT vadas paaiškino, kas šiuo metu žinoma apie į Lietuvą įžengusį Baltarusijos pasienietį Paaiškino, kokia dabar migracijos situacija

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė penktadienį teigė, kad Užsienio reikalų ministerija (URM) ruošia notą Baltarusijai dėl į Lietuvos teritoriją įžengusio Baltarusijos pasieniečio.

Pasieniečiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasieniečiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VSAT pareigūnai stacionaria vaizdo stebėjimo įranga užfiksavo Baltarusijos pasienietį, kuris apie pusantro metro įžengė į Lietuvos teritoriją ir tuoj pat grįžo atgal.<br>VSAT vaizdo įra
VSAT pareigūnai stacionaria vaizdo stebėjimo įranga užfiksavo Baltarusijos pasienietį, kuris apie pusantro metro įžengė į Lietuvos teritoriją ir tuoj pat grįžo atgal.<br>VSAT vaizdo įra
Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasieniečiai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pasieniečiai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pasieniečiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasieniečiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 13, 2021, 12:10 PM, atnaujinta Aug 13, 2021, 7:50 PM

Paklausta, ko tokiais veiksmais siekė Baltarusijos pareigūnas, ministrė svarstė, kad šiuo atveju galima tikėtis visko.

„Ko siekia – kai vyksta hibridinis karas ir tokios atakos, galima tikėtis visko. Matyt, yra tam tikros provokacijos ir bandymai sukelti kažkokias reakcijas.

Mano žiniomis URM ruošia notą. Pareigūnai yra pasiruošę reaguoti į įvairias provokacijas ir dezinformaciją, ir pagal tai imamės tam tikrų veiksmų“, – kalbėjo ministrė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas generolas Rustamas Liubajevas paaiškino, ką pasieniečiai šiuo metu žino apie incidentą pasienyje.

„Pareigūnas įžengė į LR teritoriją, priėjo prie sienos ženklo kalbėdamas ryšio priemonėmis. Šiuo momentu atsakymo, kas įvyko ir kodėl būtent tas pareigūnas pasielgė taip, mes neturime.

Tačiau pagal susitarimą su Baltarusijos Respublika atitinkamais kanalais, t.y. sienos įgaliotinių lygiu Baltarusijos pusė buvo informuota apie šį incidentą. Mes inicijuojame šio incidento tyrimą“, – kalbėjo R.Liubajevas.

Anot jo, pažeidėjo ekipuotė – miegmaišis arba suvyniota palapinsiaustė, nestebina.

„Tikrai nestebina, nes per tą visą laikotarpį mes pastebėjome nemažai aktyvumo prie valstybės sienos. Ten dalyvauja įvairių institucijų atstovai – bent jau tai galima spręsti iš jų aprangos.

Taip pat žinoma, kad Lietuvos Respublikoje pasieniečių ir kitų institucijų veiksmai – stebimi ir fiksuojami“, – pabrėžė pasieniečių vadas.

Paklaustas, ar incidentas pasienyje galėtų būti siejamas su „Zapad“ ar Baltarusijos pasieniečių pratybomis, R.Liubajevas teigė kol kas negalintis atsakyti.

„Iš principo pastebėjome aktyvumą prie valstybės sienos. Bent iš tos patirties, kurią turėjome praeitą kartą, kai vyko panašaus pobūdžio pratybos, mes matome suaktyvėjimą ne tik valstybinio pasienio komiteto pareigūnų, bet ir kitų teisėsaugos institucijų ir kariuomenės“, – kalbėjo VSAT vadovas.

Situacija pasienyje stabilizavosi

Tuo pačiu ministrė pranešė, kad situacija pasienyje šią savaitę stabilizavosi, todėl ministerija šiuo metu skirs daugiau pajėgumų neteisėtų migrantų grąžinimo procedūroms.

„Ši savaitė rodo, kad situacija stabilizavosi, tačiau tikrai negalime atsipalaiduoti – turime būti pasiruošę įvairiems scenarijams.

Sprendimas, priimtas rugpjūčio 2 dieną, tikrai duoda rezultatų. Per šią savaitę – per 200 neįleistų neteisėtų migrantų“, – pabrėžė ministrė.

Nuo rugpjūčio pradžioje priimto Vyriausybės sprendimo apgręžti neteisėtus migrantus, iš viso neįleistų migrantų skaičius siekia 1340 asmenų.

„Tą skaičių turėtume vertinti taip, kad tie žmonės gali būti tie patys“, – akcentavo ji. Ministrės teigimu, 44 asmenys buvo įleisti dėl humanitarinių priežasčių.

„Kadangi situacija stabilizavosi, turime galimybę daugiau dėmesio ir pajėgumų skirti migracijos, sugrąžinimo procedūroms“, – teigė ministrė.

Ketvirtadienį pirmasis neteisėtas mirantas savanoriškai sutiko grįžti į savo kilmės šalį. Ministrės teigimu, šiuo metu yra 14, kurie yra pasiruošę grįžti į savo kilmės šalį, 11 asmenų, dėl kurių vyksta procedūros.

„Procesai prasidėjo – tai yra pradžia. Laikysime tempą, kad neteisėti migrantai būtų grąžinami į savo kilmės šalis“, – teigė ji. Vis dėlto, ministrė pažymi, kad Lietuvos sprendimas apgręžti migrantus turi įtaką sitaucija Lenkijoje ir Latvijoje. Po Lietuvos sprendimo apgręžti neteisėtus migrantus, Latvijoje buvo sulaikyta 320 asmenų, Lenkijoje – 315.

VSAT vadas R.Liubajevas tap pat teigė, kad pastarosios savaitės tendencijos nuteikia optimistiškai.

„Galima teigti, kad situacija prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos yra visiškai kontroliuojama“, – sakė R.Liubajevas.

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė kalbėjo, kad prieglobsčio procedūrai buvo užregistruoti ape 1500 neteisėtų migtrantų. Dėl 200 jau priimti sprendimai – nė vienas prieglobsčio negavo.

„Kol kas nė vienas sprendimas nebuvo jų naudai – nebuvo priimta nė vieno sprendimo suteikti prieglobstį. Tai reiškia, kad su tais asmenimis dabar dirbama, informuojama apie alternatyvas“, – teigė E.Gudzinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.