A. Anušauskas: situacija, organizuojant vertėjų evakuaciją Kabule, yra sudėtinga

Trečiadienį šalies vadovas Gitanas Nausėda susitiko su krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku aptarti Lietuvos kariams padėjusių Afganistane esančių vertėjų evakuacijos klausimus. Prezidentūros Nacionalinio saugumo grupės vadovo Dariaus Kuliešiaus teigimu, prioritetas šiuo metu yra sudaryti sąlygas iš Afganistano ištrūkti būtent tiems asmenims, kurie padėjo Lietuvos kariams vykdyti misiją Afganistane.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2021, 5:09 PM

„Iš tikrųjų prioritetas yra susigrąžinti asmenis, kurie padėjo Lietuvai vykdant savo misiją Afganistane, kurie pareiškė tokį pageidavimą. Yra konkretus skaičius žmonių, ir šiuo metu yra labai svarbu išspręsti ne tik logistines problemas, bet ir koordinavimo problemas“, – trečiadienį po prezidento ir ministro susitikimo kalbėjo D. Kuliešius.

Tuo metu krašto apsaugos ministras sako, kad galimybes išgabenti norinčius pabėgti iš šalies asmenis apsunkina jų ribotos galimybės nusigauti iki evakuacijos vietų.

„Bendras vertinimas tų žmonių, kurie yra Kabule: situacija yra rami, tačiau patekti į evakuacijos vietas, Kabulo oro uosto civilinę ar karinę dalį yra labai sudėtinga. Todėl net jeigu mes turime galimybę išvežti, patekti tiems žmonėms nėra paprasta. Tą liudija kitų šalių ne visai sėkminga patirtis. Nyderlandų lėktuvas sugrįžo, kitų šalių lėktuvai buvo paėmę vos kelis pabėgėlius“, – po susitikimo sakė A. Anušauskas.

Ministras kartu patikslino, kad su Kabule esančiais vertėjais ryšys yra palaikomas.

„Bendravimas su jais vyksta. Kabule internetas nėra atjungtas, tai susirašinėjimai egzistuoja. Informacija apie jų situaciją Kabule taip pat žinoma, ir ji nėra paprasta“, – teigė jis.

Nors įvykdyti sėkmingą evakuacijos operaciją bus sudėtinga, tačiau ministerija ir Prezidentūra, pasak A. Anušausko, sutarė dėl tolesnių Lietuvos veiksmų.

„Niekas negali garantuoti, kad tie veiksmai, kurių ėmėmės ir imsimės, gali atnešti sėkmę. Iš tikrųjų tiek situacija Kabule, tiek organizuojant evakuaciją yra sudėtinga. Tačiau sutarėme dėl konkrečios veiksmų sekos“, – teigė krašto apsaugos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.