S. Čaplinskas teismo prašo grąžinti jį į pareigas ULAC, priteisti 10 tūkst. eurų žalos

Buvęs Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) centro vadovas Saulius Čaplinskas teismo prašo pripažinti jo atleidimą neteisėtu, grąžinti jį į pareigas ir sumokėti 10 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Čaplinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 19, 2021, 12:46 PM

„Neturtinė žala argumentuojama reputacijos sumenkinimu. Jis – savo srities profesionalas, žinomas ekspertas, šiuo laikotarpiu teikia rekomendacijas, o paviešinta, kad jis pažeidėjas, jo reputacija buvo sumenkinta“, – per teismo posėdį Vilniaus miesto apylinkės teisme ketvirtadienį sakė ieškovo advokatas Nerijus Kasiliauskas.

S. Čaplinskas taip pat prašo priteisti vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką.

Atsakovei Sveikatos apsaugos ministerijai atstovaujanti advokato padėjėja Eglė Gliaudelytė teigė, kad visi S. Čaplinsko reikalavimai turi būti atmesti.

„Atleidimas yra teisėtas ir pagrįstas, su reikalavimu dėl neturtinės žalos priteisimo nesutinkame“, – sakė ji.

Pernai rudenį Sveikatos apsaugos ministerijos išplatintame pranešime nurodoma, kad pagrindinis argumentas atleisti S. Čaplinską buvo tai, jog jo centras laiku neperdavė Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos (ULSVIS) kitam ministerijos paskirtam valdytojui – Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).

Ministerija pabrėžia, kad ULAC nebendradarbiavo su Visuomenės sveikatos centru „siekiant sklandaus sistemos perdavimo, tuo pažeisdamas teisės aktų reikalavimus, bei neužtikrino kitų, ministro įsakymu pavestų funkcijų vykdymo“. 

Anot ministerijos, tai užkirto kelią NVSC galimybei laiku teikti duomenis atsakingoms institucijoms, o tai savo ruožtu apsunkino darbą siekiant operatyviai ištirti užkrečiamųjų ligų židinius ir identifikuoti protrūkius, taip pat sukėlė riziką, jog visoje ES Lietuvos gyventojams bus taikomi griežčiausi judėjimo ribojimai. 

„S. Čaplinskas, neperduodamas ULSVIS, užkirto kelią NVSC tinkamai realizuoti įtvirtintas pareigas, susijusias su užkrečiamųjų ligų informacijos valdymu, židinių ištyrimu, informacijos teikimo kitoms Lietuvos bei Europos institucijoms“, – teigė ministerija.

Pasak E. Gliaudelytės, darbuotojai privalo vykdyti teisėtus nurodymus, S. Čaplinskui buvo suformuluotos pareigos, bet šis jų nevykdė, ministerija tai įvertino kaip šiurkštų pažeidimą ir priėmė sprendimą atleisti iš pareigų.

Teismas nusprendė liudytoju į posėdį kviesti Sveikatos apsaugos ministerijos patarėją Liną Kavolių. Dėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro įtraukimo į šį teismo procesą trečiuoju asmeniu teismas pasisakys vėliau.

Medikas S. Čaplinskas ULAC vadovavo nuo 1989 metų, kai ši įstaiga dar vadinosi Lietuvos AIDS centru. Iš pareigų jis buvo atleistas šiemet kovą, pasibaigus nedarbingumui.

Sprendimą atleisti S. Čaplinską priėmė dar buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, o dabartinis ministras Arūnas Dulkys teigė neturintis pagrindo šio sprendimo pakeisti.

Neseniai paaiškėjo, kad vienintelis pretendentas į ULAC vadovo postą nesurinko reikiamo balų skaičiaus, todėl Sveikatos apsaugos ministerija konkursą skelbs dar kartą.

Bylos nagrinėjimas dėl S. Čaplinsko atleidimo bus tęsiamas rugsėjo 22 dieną. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.