Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Aug 21, 2021, 4:11 PM

Papyvesiai

Pasvalio rajone policininkai stabdė 50-mečio vyro vairuojamą automobilį, bet vairuotojas sustoti nepanoro ir tik padidino greitį. Netrukus kelio vingyje mašina išskriejo į priešpriešinio eismo pusę, atsitrenkė į kelio ženklą, nulėkė nuo kelio, aplankstė dujotiekį žymintį ženklą ir atsitrenkė į prie namo augančias tujas.

Vairuotojas į alkoholio matuoklį pripūtė beveik 3 promiles. Su juo važiavo 35 metų moteris ir 39 metų vyras. Per avariją vairuotojas ir keleivė nesusižalojo, bet medikų šaukėsi priekyje sėdintis vyras. Jį medikai apžiūrėjo, bet rimtų problemų neaptiko.

Klaipėda

Aptikta neteisėtai laikoma dėmėtojo elnio patelė. Neturint leidimo dėmėtojo elnio patelę laikyti draudžiama, todėl asmeniui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, jam gresia iki 150 eurų bauda.

Dėmėtasis elnias nėra natūrali Lietuvos faunos rūšis ir gyvena tik aptvaruose. Gyvūnas paimtas iš jį laikiusio žmogaus ir perduotas asmenims, turintiems leidimą nelaisvėje laikyti dėmėtuosius elnius.

Beveik po dvejų metų pertraukos į miestą atplaukė kruizinis laivas – 231 metro ilgio laineris „Artania“. Prieš savaitę laivas išplaukė iš Vokietijos, apsilankė Švedijoje, Suomijoje ir Estijoje. Iš Klaipėdos jis pasuko į Lenkiją bei Daniją ir reisą baigs Vokietijoje.

Laineriu keliauja 677 žmonės iš Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, Italijos ir Nyderlandų. Visi jie yra pasiskiepiję nuo COVID-19. Didžioji dalis keliautojų Kruizinių laivų terminale sėdo į autobusus ir išvyko į ekskursijas po Klaipėdą, Neringą ir Palangą. Dalis jų pasirinko keliones dviračiais, kiti pėsti vaikštinėjo po senamiestį.

Medeikiai

Paryčiais Biržų rajone pusamžį vyrą iš miego prikėlė keistas triukšmas lauke – liepsnojo išorinė namo siena. Ugnis jau buvo pagavusi šiferinį stogą ir jis nuo karščio ėmė sproginėti.

Ugniagesiai greitai sutramdė ugnį, bet ji spėjo pridaryti nemažai nuostolių. Per gaisrą apdegė išorinės namo sienos, nudegė dalis namo stogo. Gesinant liepsnas ugniagesiams teko nuardyti dalį mansardos. Pirmas aukštas buvo sulietas vandeniu.

Gaisravietę apžiūrėję inspektoriai įžvelgė padegimą. Vyras sakė, kad anksčiau buvo konfliktų, ir nurodė įtariamąjį.

Melnragė

Klaipėdiečiai kviečiami pareikšti savo nuomonę dėl vieno svarbiausių miesto jūrinių simbolių – švyturio – atvėrimo visuomenei.

Rengiamoje apklausoje miestiečių prašoma atsakyti į vieną klausimą: ar pritariate, kad Klaipėdos švyturys būtų atvertas visuomenei visus metus? Užkopti į 40 metrų aukščio švyturį Melnragėje, įveikus 200 laiptelių, kol kas galima tik kartą per metus – trečiąjį rugpjūčio savaitgalį minint Pasaulinę švyturių dieną.

Kopgalis

Lietuvos jūrų muziejaus Delfinų terapijos centre baigiamas kurti išskirtinis keraminis pano. Kūrinio sumanytoja – JAV gyvenanti menininkė S.Kazimieraitienė pano kūrė kartu su Delfinų centre terapijos seansus lankančiais vaikais ir jų šeimomis.

Prie kolektyvinės kūrybos prisidėjo ir muziejaus darbuotojai su šeimų nariais, Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai, bendruomenių atstovai – iš viso beveik šimtas žmonių. Apskritimo formos rėmuose bus sudėliotas spalvingas jūrų pasaulis: čia bus žuvų, koralų, jūržolių.

Šiauliai

Rugsėjo 1-ąją į miesto mokyklas sugužėję pirmaklasiai sulauks dovanų. Visi pirmokai gaus po pluoštą sąsiuvinių, kokybišką rašiklį, atšvaitų, gertuvę, maišelį sportinei aprangai, lipdukų su Šiaulių simbolika ir nusiraminimui skirtą kamuoliuką.

Už miesto biudžeto pinigus nupirktas dovanų rinkinys bus įteiktas pirmą kartą. Tiesa, ne vieną šiaulietį nustebino nemenka rinkinio kaina – ji siekia 50 eurų.

Šiauliai

Miesto garbės piliečių būrį papildys Lietuvos paralimpiniam komitetui vadovaujantis Mindaugas Bilius. Pasaulio, Europos ir paralimpinių žaidynių disko metimo čempionas taps 44-uoju garbės piliečiu.

Tiesa, dar liko formalumas – reikia sulaukti oficialaus Šiaulių miesto tarybos pritarimo. Garbės piliečio regalijos bus įteiktos rugsėjo 10-ąją per miesto gimtadienio šventę. Komisijai iš viso buvo pasiūlyti keturi kandidatai, vienas jų nesutiko būti svarstomas.

Kryžkalnis

Aplinkos kokybės kontrolės skyriaus pareigūnai antradienį tikrino transporto priemones kelyje Šiauliai–Kryžkalnis. Buvo patikrinta 31 transporto priemonė, iš jų keturios vežė atliekas.

Netikėtai keli šimtai metrų nuo pareigūnų sustojo krovininį automobilis, iš jo klūpčiodamas ir svyruodamas išlipo vairuotojas. Pareigūnai spėjo laiku sureaguoti ir iškvietė greitosios pagalbos medikus. Vairuotojui buvo sutrikusi sveikata.

Panevėžys

Klaipėdos gatvėje esančioje parduotuvėje buvo apvogta 44 metų moteris. Po prekybos salę ji vaikščiojo pasidėjusi kuprinę ant prekių vežimėlio. Rinkdamasi prekes moteris vienu metu trumpam nusisuko. To užteko šalia besusukiojusiam vagišiui – griebęs kuprinę jis spruko pro duris.

Pavogtoje kuprinėje buvo smulkūs dokumentai, mašinos rakteliai ir kortelės. Radęs piniginėje banko kortelę ilgapirštis turėjo itin apsidžiaugti. Moteris nešiojosi ir lapelį su užrašytu PIN kodu. Per du kartus nusikaltėlis iš bankomato išgrynino 800 eurų.

31 metų moteris sulaukė SMS žinutės, kad reikia atnaujinti telefone įsidiegtą elektroninės bankininkystės „Smart-ID“ paskyrą. Atsiųstoje žinutėje buvo pateikta ir prisijungimo prie banko internetinės sistemos nuoroda.

Moteris paspaudė ją, ir atsidarė tariamas banko tinklalapis. Jame viskas atrodė įprastai, todėl moteris nesuprato, kad atsidūrė sukčių sukurtoje tikrą elektroninę bankininkystės sistemą primenančioje klastotėje. Suvedusi kodus ji prisijungė prie banko sąskaitos, paskui vėl atsijungė.

Po kiek laiko vėl patikrinusi sąskaitą ji pamatė, kad dingo beveik 800 eurų.

Neringa

Poetas, vertėjas Antanas A.Jonynas tapo Neringos savivaldybės įsteigtos Rašytojo, reziduojančio Tarptautiniame vertėjų ir rašytojų centre, stipendijos laimėtoju. Jis žada toliau versti Liudviko Rėzos vokiškai rašytą poeziją į lietuvių kalbą.

Paraiškas stipendijai gauti buvo pateikę 11 autorių iš Neringos, Palangos, Kauno ir Vilniaus, sulaukta paraiškų iš Australijos ir Amerikos lietuvių. Tūkstančio eurų stipendija įsteigta pernai ir bus teikiama kasmet.

Kaunas

Panemunės rajone gyvenanti 63 metų kaunietė pranešė, kad nuo ilgapirščių nukentėjo du kartus. Rugpjūčio 7 dieną savo namuose Kampiškių gatvėje ji tvirtino pasigedusi 18,6 tūkst. eurų grynaisiais. Laužimo žymių nebuvo – nusikaltėliai galėjo pritaikyti raktą, tačiau į policiją būsto savininkė kreipėsi tik po 6 dienų.

Negana to, tame pačiame pareiškime moteris nurodė ir kitą vagystę, kuri buvo įvykdyta 2019 m. Pasak jos, iš to paties būsto tąsyk buvo pagrobta 11 tūkst. eurų.

Šalčininkai

Pramonės gatvėje esančios katilinės patalpoje nuotoliniu būdu įjungtu įrenginiu sužalotas 63 metų vyras. Jis tą pačią dieną ligoninėje mirė.

Vyras buvo įtrauktas į kietojo kuro tiekimo transporterį.

Vyras buvo įmonės šaltkalvis ir dirbo savo tiesioginį darbą – tvarkė įrenginį. Vyrui dirbant katilinės vadovas įrenginį įjungė nuotoliniu būdu. Kaip vėliau sakė, kad patikrintų įrenginio darbą. Įjungtas įrenginys pradėjo veikti ir prispaudė čia dirbusį šaltkalvį.

Vilkiškiai

Pasvalio rajone vagišių taikiniu tapo du vieno ūkininko traktoriai. Abu stovėjo neaptvertoje teritorijoje, jų kabinos buvo paliktos neužrakintos.

Nuo abiejų traktorių buvo nusuktos antenos, o iš vieno pavogta navigacijos sistema su ekranu (nuotr.). Nuostolį nukentėjėlis įvertino 11,5 tūkst. eurų. Traktoriuose ir kitoje žemės ūkio technikoje įmontuota navigacijos sistema palengvina darbą laukuose.

Bazilionys

Ketvirtadienio vakarą Jonavos rajone, kelio Jonava–Gudžioniai 3-iajame kilometre, vilkikas „Mercedes-Benz“, vairuojamas 41 metų vyro, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su automobiliu „Audi A6“.

Per avariją žuvo „Audi“ 41 metų vairuotojas, o kartu važiavusi 26 metų keleivė paguldyta į ligoninę.

Birjagala

Pakruojo rajono kaime trečiadienį užsiliepsnojo trys pastatai – 8 metrų aukščio grūdų sandėlis, 12 metrų aukščio grūdų džiovykla ir 5 metrų aukščio kitos paskirties pastatas.

Per gaisrą nudegė visų trijų pastatų stogai, apdegė ir sulieti vandeniu grūdai. Išsaugotas prie grūdų džiovyklos priblokuotas medinis garažas, išgelbėtas traktorius, lengvasis automobilis ir dvi sėjamosios.

Raseiniai

Vieno vyro pažįstamas paprašė pasaugoti prancūzų buldogų veislės kalytę, tris jos šuniukus ir Bengalijos katę (nuotr.). Gyvūnus priglaudęs vyras juos netrukus pardavė, o gautus 270 eurų pragėrė. Teismas įvertino, kad gyvūnai buvo verti beveik 3 tūkst. eurų.

Kam pardavė gyvūnus, vyras teigė neprisimenantis. Patirtą žalą jis įsipareigojo atlyginti per metus. Be to, už svetimo turto iššvaistymą jis turės neatlygintinai dirbti po 30 valandų per mėnesį visuomenės labui.

Palanga

Prieš keletą dienų pajūryje praūžusi ir nemažai eibių paplūdimiuose iškrėtusi audra neįveikė Palangos centriniame paplūdimyje tvirtai į smėlį įkastų įspūdingų sūpynių. Šešių su puse metro aukščio sūpynės pietinėje jūros tilto dalyje Žolinės proga buvo pastatytos praėjusį sekmadienį. Menininko V.Zagorsko sukurtas ir iš medžio pagamintas sūpynes puošia žolinių augalų instaliacijos. Tokių sūpynių dažnai būna Azijos šalių paplūdimiuose, bet susidomėjimo sulaukė ir pastatytos Palangoje. Jos tapo populiaria pajūrio kurorto fotografuojama vieta. Iki vasaros sezono pabaigos mažuosius poilsiautojus džiuginsiančias sūpynes kurortui padovanojo viena vaistažolėmis prekiaujanti įmonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.