Apie I. Vėgėlės kalbą pasisakė S. Skvernelis

Opozicijos lyderis Saulius Skvernelis laikosi pozicijos, kad Visuotiniame advokatų tarybos susirinkime Birštone pasakytai kalbai tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė pasirinko netinkamą laiką ir vietą. Ekspremjeras šiame pasisakyme įžvelgia ir politinių motyvų.

Saulius Skvernelis, Ignas Vėgėlė.<br>Lrytas.lt koliažas
Saulius Skvernelis, Ignas Vėgėlė.<br>Lrytas.lt koliažas
Ignas Vėgėlė. <br>G.Savickio/ELTA nuotr.
Ignas Vėgėlė. <br>G.Savickio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Leonardas Marcinkevičius, ELTA

Aug 24, 2021, 11:19 AM, atnaujinta Aug 24, 2021, 11:21 AM

„Vis tik buvo Advokatų tarybos posėdis ir buvo tikimasi, kad bus kalbamasi profesinei bendrijai aktualiais klausimais. Tai buvo drąsi, aiškiai politiškai motyvuota kalba. Būsimo politiko. Galbūt taip“, – Eltai savo vertinimą išsakė S. Skvernelis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos parlamentaras įsitikinęs, kad I. Vėgėlės kalboje paliesti klausimai apie COVID-19 pandemijos valdymo priemones nėra susiję su advokato profesijos specifika.

„Kiek bandau pritempti kalbą prie tos profesinės bendrijos susirinkimo, niekaip nepavyksta sutapatinti šio klausimo, kad būtent šitai profesinei bendrijai tokiu metu būtų išsakyta tokia kalba. Tikrai gerbiu poną Vėgėlę. Stiprus teisininkas, turi savo nuomonę, ją išsakė. Tik tą jis galėjo padaryti ne advokatų tarybos susirinkime, o kitu formatu“, – tvirtino opozicijos lyderis.

Ekspremjeras pažymi, kad Advokatų tarybos pirmininkas turi savo teisę į nuomonę, tačiau jai išsakyti pasirinko netinkamą laiką ir vietą.

„Nuomonė yra išsakyta, labai suprantama, kad jis tokią nuomonę turi. Žmogus galbūt išsakė, kaip jautėsi, ką galvoja kaip teisininkas, bet tą galbūt buvo galima daryti ne advokatų susirinkime“, – mano S. Skvernelis.

ELTA primena, kad savaitgalį Birštone sakytoje ir nevienareikšmiškai įvertintoje kalboje Advokatų tarybos pirmininkas I. Vėgėlė kritikavo Galimybių pasą, Pasaulio sveikatos organizaciją, o kalbėdamas apie valstybės taikomus ribojimus pandemijos metu teigė, kad šie pažeidžia žmogaus teises.

Pats po kelių dienų apie pasisakymo motyvus savo socialinio feisbuko tinklo paskyroje prakalbęs I. Vėgėlė džiaugėsi, kad buvo išgirstas didelės visuomenės dalies. Pasak jo, tai rodo, kad žmogaus teisių ir laisvių tema šiuo metu yra itin aktuali.

„Septintoji įvadinė kalba Advokatų visuotiniuose susirinkimuose sukėlė didelį atgarsį Lietuvos visuomenėje. Džiaugiuosi, kad jau septintą kartą visuotiniame susirinkime kalbėdamas apie žmogaus teises, buvau išgirstas ir didelės visuomenės dalies. Tai rodo, kad žmogaus teisų ir laisvių tema šiuo metu yra itin aktuali ir apie tai būtina kalbėti. Viliuosi, kad dėmesys žmogaus teisių ir laisvių temai ne tik neišblės, bet imsime kiekvieną reikšmingesnį sprendimą vertinti ir per žmogaus teisių bei laisvių prizmę“, – „feisbuke“ pirmadienį rašė I. Vėgėlė.

Kalbą įvertino ir ministrai

Advokatų tarybos pirmininko kalboje politinių elementų įžvelgė ir teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

„Kadangi asmeniškai dalyvavau susirinkime, sveikinimo žodyje, tikėjausi, kad bus susieta su Advokatūros veikla. Matome, ta kalba buvo pakankamai politiška“, – pirmadienį žurnalistams tvirtino E. Dobrovolska, kartu pabrėždama, kad tai buvo tik tarybos pirmininko, o ne visos Advokatūros pozicija.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys laikosi pozicijos, kad I. Vėgėlės sveikinimo kalba yra grindžiama individualistiniu požiūriu, o kritika dėl galiojančių įstatymų nesilaikymo – nepagrįsta.

„Būtent išgryninto, individualistinio požiūrio į pasaulį žvilgsnis ignoruoja kitus dalykus kaip pareiga, kaip valstybės ir visuomenės teises ir pareigas užtikrinti sveiką gyvenseną, užtikrinti valstybės funkcionavimą, užtikrinti valstybės tarptautinius įsipareigojimus“, – tikino A. Dulkys, kartu pridurdamas, kad jam tokia I. Vėgėlės pasaulėžiūra nėra priimtina.

„Man tokia pasaulėžiūra nėra priimtina, ji labai supaprastina ir, matyt, nuvestų pačią valstybę kažkur į nebūtį“, – sakė sveikatos ministras.

Savo kalboje Birštone I. Vėgėlė taip pat teigė, kad valstybė negaili pinigų nelegalų apgyvendinimui, tačiau neplečia ligoninių tinklo pandemijos metu. Vertindama šią mintį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė apgailestavo, kad yra naudojamasi įtempta situacija šalyje.

„Manyčiau, kad šiuo metu mums ypač reikalingas susitelkimas. Tik ir siekia Lukašenkos režimas, kad būtų įvairios provokacijos, kad būtų keliamos įtampos mūsų viduje. Tenka apgailestauti, kad kai kurie asmenys, užimantys tam tikras svarbias pozicijas, naudojasi šia situacija ir kelia dar didesnes įtampas“, – pirmadienį žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

O ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtina nematanti logikos Advokatų tarybos pirmininko pareikštoje kritikoje, esą valdžios priimami sprendimai dėl ribojimų nepasiskiepijusiems pažeidžia dalies visuomenės teises ir laisves.

„Atmetu visiškai šią kritiką. Tada priverstinis mechanizmas yra ir Kelių eismo taisyklės, ir pasiskiepijimas nuo kitų ligų. Man neatrodo logiška“, – žurnalistams prieš pirmadienį vykusį Vyriausybės posėdį tvirtino A. Armonaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.