STT tiria galimą korupciją laikant užsieniečių egzaminus, įtariamas komisijos narys

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) egzaminų komisijos narį ir penkis užsieniečius įtaria korupcija lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzaminuose.

STT tiria galimą korupciją laikant užsieniečių egzaminus, įtariamas komisijos narys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
STT tiria galimą korupciją laikant užsieniečių egzaminus, įtariamas komisijos narys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
STT tiria galimą korupciją laikant užsieniečių egzaminus, įtariamas komisijos narys.<br>T.Bauro nuotr.
STT tiria galimą korupciją laikant užsieniečių egzaminus, įtariamas komisijos narys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 11:05 AM, atnaujinta Aug 27, 2021, 2:25 PM

Kaip penktadienį pranešė STT, įtarimai dėl kyšininkavimo pareikšti Kauno rajono Valstybinės kalbos mokėjimo ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminų komisijos nariui. BNS žiniomis, tai Valentinas Padriezas, dirbantis mokytoju.

Jis Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų ikiteisminio tyrimo teisėjos nutartimi pusmečiui nušalintas nuo Komisijos nario pareigų.

Iš pradžių pranešta apie penkiems užsienio šalių piliečiams iš Libano, Egipto, Irano, Irako bei Nigerijos pareikštus įtarimus dėl papirkimo. Vėliau STT pranešė, jog įtarimai pareikšti dar trims užsienio piliečiams iš Indijos ir Nigerijos.

Teisėsaugos duomenimis, komisijos narys už kyšius sudarydavo galimybę užsieniečiams neteisėtai išlaikyti egzaminus, reikalingus norint gauti leidimą nuolat gyventi ir dirbti Lietuvoje ar kitoje Europos Sąjungos šalyje.

Užsieniečiai už egzaminų išlaikymą jam, kaip įtariama, mokėdavo kyšius, kurie siekdavo iki 300 eurų.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas bendradarbiaujant su Valstybės saugumo departamentu, jį atlieka STT Kauno valdyba. Tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Panašioje byloje skirtos baudos

Tai ne pirmas panašus STT ikiteisminis tyrimas – pernai gruodį Vilniaus apygardos teismas dėl prekybos poveikiu, sudarant galimybes užsieniečiams fiktyviai išlaikyti lietuvių kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminus, kaltais pripažino šešis asmenis: buvusią Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijos pirmininkę Aušrą Mažonienę ir kyšius jai davusius asmenis.

Jiems skirtos baudos – iš viso daugiau kaip 115 tūkst. eurų.

Bylos nagrinėjimo metu tuomet nustatyta, kad už atlygį išlaikytų egzaminų pažymėjimus užsieniečiai galėjo gauti faktiškai egzaminų nelaikę.

STT penktadienį pranešė rugpjūtį pakartotinai savo iniciatyva atlikę teisės aktų, reglamentuojančių valstybinės kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminavimą antikorupcinį vertinimą.

Siūlymai dėl šios veiklos tobulinimo buvo pateikti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai.

„STT 2018 metais buvo atlikusi šios veiklos antikorupcinį vertinimą, tačiau į tuo metu pateiktus siūlymus nebuvo atsižvelgta“, – teigiama tarnybos pranešime.

Yra sąlygos egzaminuoti neskaidriai

Atlikę antikorupcinį vertinimą STT nustatė, kad šiuo metu galiojantis reglamentavimas sudaro sąlygas neskaidriam, korupcijai neatspariam šių egzaminų organizavimui ir vykdymui.

Pasak STT, dėl esamo reglamentavimo spragų egzistuoja galimybės komisijoms egzaminuoti visus norinčius egzaminus laikyti asmenis, o ne tik toje savivaldybės teritorijoje gyvenančius, dirbančius ar besimokančius asmenis.

Pastebėti ir pačios egzaminavimo komisijos sudarymo ir veiklos trūkumai, pvz., galimi tiesioginio pavaldumo santykiai tarp komisijos pirmininko ir jos narių, mažas privalomas komisijos narių skaičius, jei egzaminą laiko ne daugiau kaip 12 kandidatų, nėra komisijos narių rotacijos ar nusišalinimo pareigos.

Taip pat neapibrėžta, kaip priežiūros įstaigos vykdo komisijų veiklos kontrolę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.