Baltarusijos melą demaskuojantis vaizdo įrašas: migrantus į Lietuvą brutaliai išstūmė

Lietuvos pasieniečiai paviešino eilinę vaizdo medžiagą, demaskuojančią Baltarusijos propagandinės mašinos melus apie „žiaurius Lietuvos pareigūnus“, naudojančius jėgą prieš migrantus dviejų šalių pasienyje. Vaizdo medžiagoje matyti, kad jėgą prieš migrantus naudojo būtent Baltarusijos pareigūnai.

 Baltarusijos melą demaskuojantis vaizdo įrašas: migrantus į Lietuvą brutaliai išstūmė.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Baltarusijos melą demaskuojantis vaizdo įrašas: migrantus į Lietuvą brutaliai išstūmė.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2021, 10:21 AM, atnaujinta Sep 2, 2021, 10:53 AM

Vaizdo įrašą socialiniame tinkle „Facebook“ paviešinusi Valstybės sienos apsaugos tarnyba neatskleidžia, kurioje tiksliai vietoje įvyko šis incidentas. Apsiribojama tik tuo, jog viskas nutiko Švenčionių rajone.

„Išgalvotas istorijas apie Lietuvos pasieniečių smurtą ir nežmonišką elgesį su migrantais nuolat pasakojantys Baltarusijos propagandininkai apdairiai nutyli, jog brutalią fizinę jėgą prie valstybės sienos naudoja būtent Baltarusijos jėgos struktūros.

Štai taip Švenčionių rajone riaušių malšinimo ekipuotę dėvintys Baltarusijos pareigūnai metaliniais skydais išstūmė 13 migrantų grupę.

Kelias paras tarp dviejų valstybių išbuvę migrantai atsisakė eiti į Lietuvą, pageidavo grįžti į Baltarusiją ir išvykti namo. VSAT pareigūnai jiems reguliariai pristatydavo maisto bei vandens.

Šiuo metu visi 13 migrantų, vykdant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovės sprendimą, yra Baltarusijoje ir prie valstybės sienos daugiau nesiartino“, – socialiniame tinkle „Facebook“ greta vaizdo įrašo paskelbė VSAT.

Vaizdo įraše matyti, kaip Baltarusijos pusėje būrys pareigūnų iš automobilio pasiima metalinius skydus ir jais apsiginklavę apstoja ant žemės sėdinčią migrantų grupelę.

Baltarusiai daužydami skydus pradeda raginti migrantus stotis ir eiti Lietuvą. Tačiau pavargę žmonės neskuba to daryti, tad psichologinis spaudimas jiems didėja, skydai daužomi garsiau, garsesni darosi ir baltarusių riksmai.

Galiausiai migrantai vienas po kito pradeda kilti ir vienas po kito leidžiasi į griovį, skiriantį dvi valstybes. Vieną jų, panašu, kad vaiką, baltarusių pareigūnas dar pastumia skydu. Migrantų būryje matyti ir moteris su mažu vaiku ant rankų.

Visą tai filmuoja ne tik lietuviai, bet ir patys baltarusiai. O kai migrantai galiausiai susėda ant žolės jau Lietuvos pusėje, baltarusiai išsirikiuoja į vieną liniją, o viską filmuojantis jų karininkas stovi kiek atokiau ir tarsi laukia, kol lietuviai migrantus pradės varyti atgal – būtų puiki vaizdo medžiaga apie „žiaurius lietuvių pareigūnus, skraidžiančius migrantus“.

Pasak VSAT atstovų, „situacija deeskaluota šios savaitės pradžioje“. Esą, migrantai tarp Lietuvos ir Baltarusijos įstrigo praėjusios savaitės pabaigoje ir ten prabuvo kelias dienas.

Per tą laiką, o ir vėliau jėga įstumti į Lietuvos teritoriją, migrantai mūsų pareigūnams ne kartą sakė, kad nori tik grįžti į Baltarusiją, o iš ten namo. 

Visus 13 migrantų lietuviai po kiek laiko grąžino į Baltarusiją, tačiau kada tiksliai, kaip ir kurioje vietoje – neskelbiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.