I. Šimonytė: ES migracijos taisyklėmis nereikėtų sudaryti sąlygų pasipelnyti nelegalių kelionių organizatoriams

Šeštadienį kartu su Europos Komisijos vicepirmininku Margaričiu Schinu Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje apsilankiusi premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad Europos Sąjungos nelegalios migracijos taisyklės turėtų sudaryti sąlygas suteikti pagalbą žmonėms, kuriems ji iš tiesų reikalinga. Tačiau tuo pačiu ji pridūrė, kad būtina sukurti sistemą, užkertančią kelią piktnaudžiavimui.

Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-04 19:08

„Europos Sąjungoje nėra vidaus sienų, bet yra išorės sienos ir tos sienos nėra tiesiog tuščias žodis. Mes norime, kad taisyklės būtų tai, ką valstybės yra sutarusios, kai reikia, padėtų žmonėms, bet neturi būti galimybių piktnaudžiauti. Todėl tai reikalauja ir tinkamos kontrolės sistemos ir tinkamo situacijos vertinimo“, – atsakinėdama į žurnalistų klausimus sakė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė pabrėžė, kad ES taisyklėmis neturėtų būti sudaromos sąlygos pasipelnyti asmenims, kurie organizuoja nelegalią migraciją.

„Tarptautiniai susitarimai buvo parengti ir yra galiojantys labai realioms, praktinėms problemoms spręsti, tačiau jie neturi būti įrankiu krautis savo kišenes žmonėms, kurių nusikalstamas verslas yra organizuoti nelegalias keliones“,- tvirtino ji.

Pasak premjerės, ES lygmeniu diskutuojant dėl migracijos taisyklės pokyčių, būtina pradėti nuo kalbėjimo apie pamatinius principus, o ne apie pasekmių sprendimą.

„Svarbu, kad diskusija neprasidėtų iš antro galo, kaip turbūt iki šiol buvo, kai diskusija vyksta apie tai, kaip pasidalinti žmones, kurie jau nelegaliai kirto sieną. Tai yra svarbus klausimas, bet diskusiją pradėti reikia ne nuo to“,- teigė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad apie tai, jog Lietuva inicijuos nelegalią migraciją reglamentuojančių Europos Sąjungos teisės aktų pokyčius rugsėjo pradžioje užsiminė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Jos teigimu, daugelis Bendrijos valstybių supranta ir remia tokios iniciatyvos poreikį. Pasak vidaus reikalų ministrės, šiuo metu yra rengiami konkretūs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pasiūlymai.

„Lietuva imasi lyderystės. Šiuo metu Vidaus reikalų ministerija yra parengusi ir galutinai gludina konkrečius pasiūlymus, kaip būtų galima įgyvendinti tuos pokyčius“, – tvirtino ji.

Taip pat, pasak ministrės, Lietuva dirba siekiant suburti pokyčius palaikančių valstybių koaliciją, kuri paremtų rengiamus projektus.

„Mes taip pat labai aktyviai dirbame su kiekviena šalimi ir bandome telkti tam tikrą aljansą, kuris bendromis jėgomis padės mums įgyvendinti pokyčius“, – sakė A. Bilotaitė.

Patruliavimas Lietuvos pasienyje su Baltarusija tebevykdomas sustiprintu režimu dėl pastaruoju metu išaugusių nelegalios migracijos srautų. Pasieniečiai į Lietuvą neleistinose vietose iš Baltarusijos praėjusią parą neleido patekti maždaug dešimčiai neteisėtų migrantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.