Teismas atvertė neįprastą bylą: tai vienintelis toks atvejis Lietuvos advokatūros istorijoje

Prokurorai negali pralaimėti. Tai vis bando įrodyti Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Justas Laucius. Dviejų teismų įspėtas nesikišti į advokatūros reikalus jis toliau mėgina pamokyti jam nepatinkantį advokatą.

Justas Laucius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Laucius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Laucius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Justas Laucius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Justas Laucius.<br>T.Bauro nuotr.
Justas Laucius.<br>T.Bauro nuotr.
Justas Laucius.<br>T.Bauro nuotr.
Justas Laucius.<br>T.Bauro nuotr.
Justas Laucius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Justas Laucius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 5, 2021, 7:18 AM

Prokuratūros darbuotojai išklausė daugybę valandų garso įrašų, perskaitė šimtus dokumentų, o ieškinį, prašantį panaikinti Advokatų garbės teismo sprendimą, į teismą atnešė jau ketvirtą kartą.

Viskas tik dėl to, kad advokatas Edgaras Dereškevičius teismo posėdyje kalbėjo pakeltu tonu ir išdrįso nurodyti prokurorų klaidas.

Nors beveik dešimt metų trukusioje byloje buvusį bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovą Darių Norkų gynęs advokatas kritikavo šiai bylai vadovavusį prokurorą Giedrių Tarasevičių, nutildyti jį užsimojo Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras J.Laucius.

Tam jis įdėjo nemažai pastangų. Prašymą panaikinti jokių E.Dereškevičiaus pažeidimų neįžvelgusį Advokatų garbės teismo sprendimą praėjusių metų rudenį gavęs Vilniaus apygardos teismas (VAT) net nesigilino į J.Lauciaus pasirašyto skundo argumentus ir bylą iš karto nutraukė.

Teismas prokurorams priminė ne tiktai Advokatūros įstatymą, bet ir tai, kad Advokatų garbės teismo sprendimas neturi jokios įtakos kitiems asmenims.

VAT sprendimą prokurorai apskundė Apeliaciniam teismui, tik pasirašyti šį skundą Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas J.Laucius įgaliojo savo padėjėją Edviną Navicką. VAT sprendimui nutraukti bylą pritaręs Apeliacinis teismas iš prokuratūros advokatūrai priteisė 200 eurų.

Tiek advokatūra sumokėjo teisininkams, išaiškinusiems, kad Garbės teismo sprendimas – tik advokatų savivaldos dokumentas.

Bet prokurorai taip užsispyrė nubausti advokatą už jo tiesioginį darbą – kliento gynimą teisme, kad kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą.

Jis nusprendė, kad prokuratūra gali reikalauti panaikinti advokatūros sprendimą, todėl byla vėl grįžo į VAT.

Tik prokurorams dėl to ramiau nepasidarė. Neįprastą bylą penktadienį dar kartą atvertęs VAT nusprendė prie bylos prijungti visus advokato E.Dereškevičiaus pateiktus dokumentus – įvairioms tarnyboms pateiktus skundus dėl prokuroro G.Tarasevičiaus elgesio, pareiškimus dėl jo padarytų klaidų.

Negana to, į teismo posėdį bus iškviestas ir tuometis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, kuris pasirašė įsakymą iškelti advokatui drausmės bylą.

Tai vienintelis toks atvejis advokatūros istorijoje.

E.Dereškevičius įsitikinęs, kad tokį įsakymą ministras pasirašė ne tik sulaukęs prokuroro skundų, bet ir supykęs už advokato atsiųstus klausimus apie jo dalyvavimą knygos, kurioje aprašyta dar neišnagrinėta byla, pristatyme.

Atsakymus advokatui tuometis ministras atsiuntė savo įsakymo išvakarėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.