Naujame politiniame sezone – kelios „uždelsto veikimo bombos“: ar valdantieji rizikuos savo populiarumu?

Artėjantis politinis sezonas gali dar labiau pakurstyti aistras – ant Seimo stalo turėtų sugrįžti dalies visuomenės pasipriešinimo sulaukę įstatymų projektai, nors reitingų aukštumomis Vyriausybė pasigirti negali jau dabar.

V. Čmilytė-Nielsen, T. V. Raskevičius, A. Armonaitė.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen, T. V. Raskevičius, A. Armonaitė.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šarūnas Liekis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šarūnas Liekis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 6, 2021, 10:16 PM

Ministrų kabineto pokyčiai

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Šarūnas Liekis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo, kad tiek tarptautinis, tiek vidinis mikroklimatas nėra palankus valdančiajai koalicijai, o Vyriausybės ir premjerės reitingų kritimas turėtų tęstis dar kurį laiką.

„Turime socialines ir ekonomines problemas. Elektros, šildymo kainų šuolis yra milžiniškas – prancūzai už tokius kainų šuolius turbūt ir Eifelio bokštą nugriautų. Lietuvoje visi ramiai į tai žiūri, matyt yra tam tikras atsparumo rezervas, nes elektoratas nėra labai aktyvus“, – įvertino Š.Liekis.

Pasigirdus kalboms, kad visuomenės pasitikėjimą Vyriausybe galėtų sugrąžinti nepopuliariausių ministrų pakeitimas, Š.Liekis įsitikinęs, kad tokių veiksmų premjerė Ingrida Šimonytė nesiims.

„Be politinio spaudimo, akivaizdu, kad permainų niekas nesiims. Galime atsiminti Sauliaus Skvernelio Vyriausybę, kuris švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę pakeitė tik tada, kai mokytojai per langus į ministeriją pradėjo lipti. Gynė savus iki paskutinio galimo taško.

Tačiau yra įvairios strategijos. Galime atsiminti Algirdo Butkevičiaus Vyriausybę – jis pakankamai lengvai keisdavo ministrus. Jis bijojo Daukanto aikštės, bijojo prezidentės, ir labai dažnai juos keisdavo“, – priminė politologas.

„Šiuo atveju, panašu, dar tikimasi, kad vienaip ar kitaip dar galima tęsti tokią politiką, kokia ji dabar vykdoma. Nuėmimas vieno ar kito ministro yra savotiškas nesėkmės pripažinimas“, – pridūrė jis.

Anot politologo, teisingas ministrų pakeitimas galėtų atnešti teigiamų rezultatų. Vis dėlto, Š.Liekis pastebi, kad ministrų kabineto pokyčiai keltų legitimumo klausimus.

„Jeigu laiku ir vietoje tai padaroma, sugebama užsikabinti už to judesio ir spirale judėti į viršų – tai galima išspręsti. Bet jei tų variantų nematai…

Ir, spėčiau, pačiose valdančiosiose partijose tų ministrų pasirinkimas buvo pakankamai kontroversiškas, daug kas ten pirštais rodo iki dabar, sako, kad sprendimai buvo blogi nuo pradžių, tai susidurtų su legitimumo klausimais pačioje koalicijoje, tarp savo partiečių“, – pastebėjo politologas.

Uždelsto veikimo bombos

Būsimoje Seimo sesijoje gali pasirodyti ir „uždelsto veikimo bombų“ – Partnerystės įstatymas, Stambulo konvencija. Ar rizikuos valdantieji savo populiarumu vėl keliant šiuos klausimus?

„Kol kas nesimato prielaidų, kad balsavimas būtų kitoks negu jis buvo anksčiau. Seime neatsirado naujų veikėjų, jų pažiūros irgi nepasikeitė. Nevyko intensyvių derybų su opozicija, jai nieko nebuvo siūloma. Iš kitos pusės, nesugebėta mobilizuoti net savo partijos narių – 13 konservatorių, kurie balsavo „prieš“.

Tai tokia situacija, kurią sunku pakeisti. Jei valdančioji koalicija vėl bandytų kelti tuos pačius klausimus, ties kuriais suklupo anksčiau, nesimato prielaidų, kad jai tikrai pasisektų“, – įvertino politologas.

Tuo metu vertindamas kitą intrigą – galimą Sauliaus Skvernelio atsiskyrimą nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Ramūno Karbauskio, politologas svarsto, kad vis tiek šiuo metu jis bus su R.Karbauskiu, o ne prieš jį.

„Kad ir koks būtų variantas – nuo Žaliosios partijos iki savarankiškos politinės jėgos, kol kas vis tiek S.Skvernelis bus opozicinis veikėjas, reiškia, vienaip ar kitaip – su R.Karbauskiu“, – kalbėjo Š.Liekis.

Gegužę Seime pristatytos pataisos dėl lyčiai neutralios partnerystės įteisinimo nepraėjo net pateikimo stadijos – Partnerystės įstatymui pritrūko vos trijų balsų. Po pirmojo nepavykusio bandymo Laisvės partijos atstovai davė pažadą, kad įstatymas į parlamento salę grįš dar rudenį.

Vis dėlto, valdantieji nusprendė, kad visuomenė šiuo metu yra ir taip per daug įsielektrinusi, todėl reikėtų neskubėti ir palaukti geresnių laikų, pavyzdžiui, lapkričio arba gruodžio mėnesio. Tiesa, valdantieji kol kas neparengė atnaujinto Partnerystės įstatymo projekto.

Tuo tarpu klausimas dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo lieka miglotas. Gali būti, kad Seimo darbotvarkės rudens sesijoje jis taip ir nepasieks. Nei Laisvės frakcija, nei Seimo žmogaus teisių komitetas rudens sesijoje šio klausimo nekels, nebent iniciatyvos imsis kiti politikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.