A. Širinskienė negaili kandžių replikų išėjusiems kolegoms, kiti kalba apie partijos išsigryninimą

Valstietė Aušrinė Norkienė dešimties parlamentarų pasitraukimą iš jos vadovaujamos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime vertina ne kaip skilimą, bet kaip išsigryninimą.

Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aušrinė Norkienė, Agnė Širinskienė<br>D.Umbraso nuotr.
Aušrinė Norkienė, Agnė Širinskienė<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis, Virginijus Sinkevičius, Agnė Širinskienė, valstiečiai, Aušrinė Norkienė<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis, Virginijus Sinkevičius, Agnė Širinskienė, valstiečiai, Aušrinė Norkienė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 11:25 AM, atnaujinta Sep 7, 2021, 11:51 AM

„Manau, kad partijoje (įvyko – ELTA) išsigryninimas. Tai pasakymas dar kartą, kokios mūsų vertybės. Aš manau, kad tai dalį šių žmonių paskatino atsiskirti. Manau, kad daliai žmonių vertybiškai buvo sudėtinga būti frakcijoje“, – antradienį, po to, kai beveik trečdalis LVŽS frakcijos narių pranešė apie pasitraukimą, Eltai sakė A. Norkienė.

Valstietė tikino, kad partijos vadovybė dėjo visas pastangas išlaikyti pasitraukusius narius.

„Suaugę žmonės, politikai priėmė sprendimą, ir jei jie apsisprendžia, žinoma, jų nesulaikysi. Pokalbių tikrai buvo, dalis nenorėjo kalbėti. Matyt, jau buvo sprendimą priėmę ir jautėsi komfortiškiau apie tai nekalbėdami“, – pridūrė ji.

Pasak jos, būtent tam ir buvo skirtas dalies frakcijos narių kritikos sulaukęs neoficialus valstiečių susirinkimas Baptuose.

„Mes tada ir Baptuose rinkomės ne tam, kad kurį apšnekėtume, mes kalbėjome, kaip tuos žmonės išlaikyti. Bet apie tai niekas neklausė. Mūsų tikslas buvo toks“, – teigė ji ir akcentavo, kad į šį susirinkimą buvo pakviesti ir LVŽS frakciją paliekantys parlamentarai.

„Tas pats Zenonas Streikus ten dalyvavo, ta pati Laima Mogenienė buvo kviečiama, ji neatvyko, ji atsisakė“, – teigė ji.

Galiausiai, pažymėjo A. Norkienė, pastaruoju metu perkalbėti nuo išstojimo iš frakcijos ir partijos buvo bandoma ir ilgametę LVŽS narę Rimą Baškienę.

„Aš pati ir su Rima kalbėjau, ir rašiau žinutę, kad Ramūnas Karbauskis kviečia, kad jis nori susitikti, pasišnekėti. Bet iš to, kaip žmogus atsako, supranti, kad sprendimą jie jau yra priėmę. Manau, kad garbinga būtų ir sakyti, o neieškoti papildomų priežasčių. Nemanau, kad reikia nueiti į asmeniškumus“, – teigė LVŽS seniūnė.

Atsakymas S.Skverneliui

Tuo tarpu valstietė Agnė Širinskienė socialiniame tinkle pasidaliju atsakymu naują frakciją įkūrusiam Sauliui Skverneliui.

„Kuo partija skiriasi nuo šutvės. Atsakymas Skverneliui. Reikėtų dėkoti išėjusiems, kad jie pagaliau garbingai pripažino, jog jiems su LVŽS puoselėjamomis tradicinėmis vertybėmis nėra pakeliui. Vertybinių skirtumų ženklai – ne tik garsusis Skvernelio fotografavimasis per 2016 m. rinkimus su plakatu „aš už Stambulo konvenciją“. 2016 m. LVŽS rinkimų programoje buvo siekis saugoti lietuvių kalbą remiant Talkos iniciatyvą (užsieniečių pavardžių rašymas antrame paso numeryje).

Šis projektas „numirė“ vien Skvernelio iniciatyva, nes tuoj po 2016 metų rinkimų jam pasirodė (su labai konkrečiais grasinimais, kad, frakcijai nepaklusus, jis išeis), jog reikia registruoti radikaliai priešingą projektą. Tą vertybinę takoskyrą, paaiškėjusią jau po rinkimų, buvo sunku nuryti, kaip ir pasiaiškinti Talkos žmonėms bei savo rinkėjams, kodėl projekto negalėjome priimti. Juk negi sakysi, kad Premjeras šantažavo?

Šioje kadencijoje pasipylė asmeniškumai su Prezidentu. Kurį laiką šypseną kėlė tai, kaip berniukiškai Skvernelis stengiasi „įkąsti“ Prezidentui registruodamas antikonstitucinius (tai pripažino Teisės departamentas) įstatymus, kuriuose siekiama leisti tarnyboms sekti valstybės vadovą!

Paskui tas noras prieštarauti Prezidentui visur ir visada jau tapo nejuokingu ir ėmė trukdyti konstruktyviam dialogui tarp valstybės valdžių. Svarstant kandidatūras, frakcijos kolegoms dažnai dar iki svarstymo buvo aišku, kad jei jas teikia Prezidentas – Seimo narys Skvernelis prieštaraus.

Tas pats ir su Europos Vadovų Taryba. Suprantu, kad nuoskaudų būna visokių ir gal sunku perlipti per pralaimėjimą Prezidento rinkimuose ar nesutarimus būnant Vyriausybės vadovu. Bet „perlipimas“ ir pirmiausiai valstybės, o ne asmeninių nuoskaudų matymas, yra politiko duona.

Galiausiai, šią vasarą išryškėjo, kad Skvernelis linksta paremti kolegos Raskevičiaus partnerystės įstatymą, o LVŽS frakcijos registruotąjį, kurį ne kartą anksčiau viešai yra skatinęs priimti kaip tinkamą kompromisą, vadina „neoriu“, nes juo neįteisinamos homoseksualų šeimos.

Galbūt ne veltui kolega Raskevičius džiaugiasi portalams naujos frakcijos atsiradimu, nes žino, kad savo idėjoms ras atramą naujoje Skvernelio frakcijoje ir Seime bus daugiau dar vienais liberalais, kurie kaip ir socialdemokratai apsimeta, kad yra opozicijoje, o balsuoja kaip reikia valdantiesiems. Manau, kad tos vertybinės takoskyros ir buvo priežastis, kaip ir asmeninės ambicijos, kurių kolegoms, deja, nepavyko peržengti net valstybės labui.

Bet partija ir skiriasi nuo šutvės valdžios ištroškusių žmonių tuo, kad vienija vienminčius žmones, turi savo vertybes, ideologiją ir įsitikinimus, kurių nekeičia jau kitą rytą po rinkimų, kai pavyksta pagaliau „prasmukti“ į Seimą, ar kokia kita proga, kai liberalais tampa būti naudingiau – arčiau prie postų ir prie „lovio“. Turint ne partijos, o šutvės mentalitetą, lengva pakeisti vieną, antrą, trečią partiją, kas realiai šiandien ir įvyko, nes ne vertybės, o postai, keliukai ir pinigai tampa mato vienetu.

Suprantu, kad politikoje pakankamai daug savimylos ir visi nori būti dideliais paukščiais. Bet dideliu baltu paukščiu gali būti ir gulbė, ir žąsis. Tad linkiu pasitraukusiems kolegoms panašėti su gulbėmis, o ne su žąsimis, kurios eina iš paskos kiekvienam, kas duoda gardesnį ar lengviau pasiekiamą kąsnį“, – rašė Seimo narė.

Antradienį ekspremjeras Saulius Skvernelis Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pranešė apie pasitraukimą iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos ir paskelbė apie naujos frakcijos steigimą. Naujoji frakcija vadinsis Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.

Kartu su ekspremjeru iš valstiečių frakcijos pasitraukia Laima Nagienė, Rūta Miliūtė, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis, Tomas Tomilinas, Laima Mogenienė, Rima Baškienė, Linas Kukuraitis, Zenonas Streikus.

Taip pat prie naujosios frakcijos turėtų prisijungti trys Mišrioje Seimo narių grupėje dirbę parlamentarai: Domas Griškevičius, Vytautas Bakas ir Algirdas Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.