Dviejų protestų idėja subliuško: teismas neleido mitinguotojams rinktis prie Seimo

Žemesnės instancijos teismas pagrįstai nusprendė nestabdyti Vilniaus miesto savivaldybės sprendimo neleisti penktadienį organizuoti mitingo prie Seimo, ketvirtadienį paskelbė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

Mitingas prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mitingas prie Seimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ingrida Steniulienė, Austėja Masiokaitė-Liubinienė, BNS

Sep 9, 2021, 1:24 PM, atnaujinta Sep 9, 2021, 6:10 PM

„Sprendimo galiojimas nestabdomas“, – BNS sakė teismo atstovė Neringa Lukoševičienė.

Į LVAT su atskiruoju skundu kreipėsi Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius. Ketvirtadienį šį skundą nagrinėjo trijų teisėjų kolegija, jos nutartis galutinė ir neskundžiama.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad taikant reikalavimo užtikrinimo priemones ginčas negali būti išsprendžiamas iš esmės, nes tai neatitiktų reikalavimo užtikrinimo priemonių paskirties ir tikslo, šalių pusiausvyros bei proporcingumo principų.

Todėl LVAT teisėjų kolegija sutiko su pirmosios instancijos teismo išvada, kad „pareiškėjas nagrinėjamu atveju, prašydamas sustabdyti įsakymo galiojimą, o tuo pačiu siekdamas, kad planuojamas mitingas būtų laikomas suderintu ir galėtų vykti nustatytu laiku, siekia išspręsti ginčą iš esmės, t. y. tokiu būdu reikalavimo užtikrinimo priemonės taikymo stadijoje patenkinus jo reikalavimą ir paneigus įsakymo (ne) teisėtumą ir (ne) pagrįstumą dar neišnagrinėjus bylos iš esmės“.

Kaip pranešė teismas, skunde išdėstytos aplinkybės dėl jau atliktų organizacinių darbų ir galbūt kilsiančių turtinių praradimų ateityje taip pat nesudarė pagrindo taikyti prašomą reikalavimo užtikrinimo priemonę.

LVAT teisėjų kolegijos vertinimu, pareiškėjas nenurodė jokių išskirtinių aplinkybių, patvirtinančių, kad nepritaikius jo prašomos reikalavimo užtikrinimo priemonės, jam gali būti padaryta neatitaisoma arba sunkiai atitaisoma didelė žala.

„Pareiškėjas nepateikė objektyvių duomenų, sudarančių pagrindą manyti, jog dėl atliktų organizacinių darbų ir galbūt ateityje atsirasiančių nuostolių, jo finansinė padėtis pasunkėtų, taip pat kad dėl galbūt neteisėto įsakymo kilusių neigiamų padarinių jam nebūtų galima atlyginti įstatymų nustatyta tvarka“, – teigia teismas.

Lietuvos šeimų sąjūdis siekė rugsėjo 10 dieną surengti daugiatūkstantinį mitingą prie Seimo dėl numatomų ribojimų imuniteto COVID-19 neturintiems asmenims, dėl partnerystės įteisinimo vienos lyties asmenims ir kt.

Vilniaus miesto savivadybė iš pradžių suderino tokį prašymą, tačiau po rugpjūčio 10-osios riaušių nutarė jį peržiūrėti. Nutarta, kad tokiam dideliam mitingui prie parlamento nepakanka vietos, be to, atsižvelga į Valstybės saugumo departamento perspėjimą dėl saugumo.

Mitingo rengėjai šį sprendimą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui ir paprašė taikyti laikinąsias apsaugos priemones, tai yra stabdyti mitingą uždraudusio savivaldybės sprendimo galiojimą. Tokiu atveju būtų likęs galioti pirmasis savivaldybės leidimas mitingui.

Būtent šį prašymą ir atmetė abu teismai.

Apie 5 tūkst. žmonių rugpjūčio 10 dieną buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Protestas peraugo į riaušes, dėl jų sulaikyta keliasdešimt asmenų.

Vilniaus savivaldybė trečiadienį leido Šeimų sąjūdžiui organizuoti mitingą rugsėjo 10-ąją Katedros aikštėje sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį