R. Karbauskis viešu laišku kreipėsi į partijos „išėjūnus“: siūlo atsisakyti mandatų ir su nauja jėga dalyvauti rinkimuose

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis dar vienu viešu laišku kreipėsi į LVŽS palikusius buvusius kolegas. Jis teigia, kad, užuot ieškojus buvusių bendražygių kaltės, būtų garbinga atsisakyti savo Seimo nario mandatų, kurti politinę jėgą, dalyvauti rinkimuose ir gauti pasitikėjimo mandatą iš visuomenės.

Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 9, 2021, 12:52 PM, atnaujinta Sep 9, 2021, 1:17 PM

„Apie tai, kodėl išėjo Saulius Skvernelis.

Tai klausimas, į kurį pastarąsias dienas atsakyti manęs prašė visi. O atsakyti tik pasakant, kad pasinaudojo, išdavė – būtų per daug paprasta ir nekonkretu. Gerai, kad situaciją paaiškinti suskubo Gabrielius Landsbergis, kuris pasidžiaugė, kad tie „išėję“ žmonės padėdavo spręsti konservatorių reikalus anoje kadencijoje, tad ir dabar, esą, bus galima su jais sutarti.

Štai ta Gabrieliaus Landsbergio viską paaiškinanti citata: „Su žmonėmis, kurie išėjo iš „valstiečių“ frakcijos, net ir sunkiausiais metais rasdavome būdą kalbėtis. Ar dėl įstatymų, kurių anuomet reikėjo opozicijai, ar dėl nesibaigiančių atakų iš „valstiečių“ vadovų, buvome išklausomi konstruktyviai. Dažnai girdėdavome ir apgailestavimus, kad padėtų, jei tik galėtų, bet neleidžiama.“

Pasak jo, su šiais politikais dabartiniai valdantieji stengėsi kalbėtis ir šioje kadencijoje. Susikalbėjo... Tai galėjome tik įtarti, bet tik dabar sužinojome tiesą. Žinoma, geriau vėliau, nei niekada... Tapo visiškai suprantama ir tai, kodėl dalis dirbusių ministrų, viceministrų, patarėjų buvo priimtini naujai Vyriausybei ir joje sėkmingai dirba toliau, tarsi valdžios nė nebūtų pasikeitusios“, – socialiniame tinkle „Facebook“ ketvirtadienį rašė LVŽS pirmininkas.

R.Karbauskio teigimu, kol Saulius Skvernelis buvo premjeru ar Opozicijos lyderiu, tol LVŽS pagalba jam buvo reikalinga, tačiau dabar jis ima suprasti ilgalaikį tokio elgesio tikslą.

„Negaliu neprisiminti Prezidento rinkimų kampanijos, kuriai Saulius Skvernelis išleido 585 000 eurų LVŽS lėšų. Jau nešneku apie lėšas, kurias išėję iš frakcijos Seimo nariai gavo 2016 ir 2020 metų Seimo rinkimams. Argumentas, kad jie tas lėšas uždirbo, neatlaiko jokios kritikos, nes tik LVŽS pagalba jie galėjo dalyvauti tuose rinkimuose ir didinti savo politinį žinomumą.

Koks dabar jis būtų, jei ne 2016 Seimo rinkimai, tapimas Ministru Pirmininku, Prezidento rinkimų kampanija, 2020 metų Seimo rinkimai? Kiek į tai investavo pats Saulius Skvernelis, ar kiti išėjūnai? Kiek būtų galėję investuoti, jei būtų išsikėlę savarankiškai, be galimybės naudoti partijos lėšas? Tai tikrai nėra priekaištas, ar kažkokia abejonė, tiesiog faktas“, – svarstė R.Karbauskis.

„Išėjūnai, šnekėdami apie LVŽS, sako, jog partija radikalėja. Keista tai girdėti iš žmonių, kurie puikiai žino, kad mes visada buvome vertybinė partija. Tik dabar, kai valdžia liberaliai pamišusi, mūsų vertybės jų fone ima atrodyti labai tradicinėmis, išėjūnų žodžiais – radikalios.

Nutariau šitą tekstą parašyti ne iš nuoskaudos dėl buvusių bendražygių išdavystės, ar gailėdamasis to, kas padaryta praeityje. Rašau tam, kad dabar LVŽS bus žeminama ir niekinama ne tik politinių oponentų, bet ir išėjūnų, kurie bando vaidinti spektaklį, neva jokio politinio judėjimo nekuria. Ar tikrai nekuria? Rima Baškienė dar gegužės mėnesį Sauliaus Skvernelio pavedimu teiravosi Šiaulių rajono mero ir vicemero, kiek LVŽS Šiaulių rajono skyriaus narių išeitų, jei Saulius Skvernelis kurtų savo politinę jėgą“, – pridūrė jis.

Jis teigė siūlantis „išėjūnams nebevaidinti politinio nekaltumo spektaklio“.

„Tokių faktų galima vardinti daugybę. Keisti savo pažiūras, ar politinius bendražygius Lietuvoje yra jau įprastas reikalas, bet tai nereiškia, kad tai geras ir garbingas būdas bandyti krautis politinį kapitalą, galų gale tai nėra sąžininga prieš rinkėjus.

Teisingai situaciją įvertino Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda, palinkėjęs Sauliui Skverneliui atrasti savo politinę tapatybę. Nors 2016 metais LVŽS vertybės buvusį Premjerą labai imponavo, o dabar jos tiesiog jį erzina. Nors daugelyje dabartinės valdžios sprendimų vertinime ir įstatymų iniciatyvų LVŽS remia Lietuvos Prezidentą, nes sutampa požiūriai, Saulius Skvernelis tam nuosekliai nepritarė, dažnai viešai stodamas į dabartinės konservatorių-liberalų valdžios pusę.

Pabaigai pakartosiu visiems išėjūnams, tapusiems Seimo nariais pagal LVŽS sąrašą: būtų labai garbinga, užuot ieškojus buvusių bendražygių kaltės, kūrus neįtikinančius pasiteisinimus rinkėjams, atsisakyti savo Seimo nario mandatų, kurti politinę jėgą, dalyvauti rinkimuose, gauti pasitikėjimo mandatą ir jau tada teigti, kad žmonės rinkimuose balsavo ne už vertybes, o už Saulių Skvernelį ir kitus išėjūnus“, – rašė R.Karbauskis.

Prabilo apie visuomenės susiskaldymą

LVŽS ketvirtadienį taip pat kreipėsi į Seimo narius ir visuomenę dėl artėjančių Seimo sesijos darbų.

„Seimas savo rudens sesiją pasitinka ypač sudėtingu metu: valstybę alina dvi nacionalinio lygmens ekstremalios situacijos, o ne visada išmintingai pasirenkamos krizės valdymo priemonės tik dar labiau kursto žmonių nepasitenkinimą esama padėtimi.

Seimo rudens sesija yra iššūkis dar ir dėl to, kad joje bus tvirtinamas valstybės biudžetas, kam reikia ypač didelio visų politikų susitelkimo, nes patvirtintas valstybės biudžetas didele dalimi lems tai, kokie bus artimiausių metų prioritetai ir darbai“, – rašė jis.

LVŽS pirmininkas kalbėjo, kad su nerimu stebi augantį visuomenės susiskaldymą.

„Valdžios nenoras ar tiesiog baimė kalbėtis su žmonėmis neša pražūtingus vaisius, kurie prasiveržia smurto protrūkiais ar emigracija iš mūsų valstybės. Valstybėje kylantį nevilties jausmą dar gali pagilinti kylanti nauja pandemijos banga, artėjantis šildymo sezonas, kuris vyks pakėlus elektros bei dujų kainas, augančios būtiniausių produktų kainos. Tokiu metu žmonės iš valdžios tikisi rimties, apmąstytų darbų ir nesiblaškymo smulkmenose ar tuose dalykuose, kurie kelia susipriešinimą.

Dėl to, siekdami konflikto visuomenėje nuraminimo, raginame visas politines jėgas ir visus Seimo narius neformuoti tokios Seimo darbotvarkės, kuri būtų apkrauta prieštaringais ir susiskaldymą keliančiais klausimais: narkotikų dekriminalizavimu, homoseksualų partnerystės įteisinimu, lyties keitimu. Tai nėra klausimai, kurie kaip nors padėtų valdyti krizes. Priešingai, jau pakankamai matėme, kokias įtampas jie sukelia“, – rašė R.Karbauskis.

Jis pridūrė, kad šis laikas nėra tinkamas ir didinti rinkliavas ar mokesčius.

„Dėl to tikrai negalėsime pritarti tokiam automobilių apmokesdinimo modeliui, kuris yra pristatytas visuomenei, nors, neabejoju, rasime platų sutarimą didinant pensijas, keliant NPD dydį bei taip keliant mažiausiai uždirbančių gerbūvį. Būtent to dabar iš mūsų laukia Lietuvos žmonės. Kaip ir pozityvių veiksmų, o ne gąsdinimo ir draudimų, skatinant vakcinaciją. Tad tikimės, kad Seimui pavyks priimti įstatymą, kompensuojant sunkių nepageidaujamų reakcijų į vakcinas sukeltą žalą.

Taip žmonės bus padrąsinti. Kartu raginkime vakcinuotis vyresnius kaip 80 metų. Jų nesame tinkamai apsaugoję! Jų nemotyvuoja ir galimybių pasai. Kartu ieškokime priemonių, kaip juos pasiekti namuose ir užkalbinti. Suprantame, kad rugsėjo 10 dieną savo nuomonei ir pilietinei pozicijai išreikšti į aikštes ir gatves susirinks nemažas kiekis valdžios veiksmais nusivylusių žmonių.

Kiekvienas žmogus turi teisę tokiai savo nuomonės raiškos formai ir mes gerbiame kiekvieno pasirinkimą būtent mitingo būdu išreikšti nepritarimą vykdomai valstybės politikai. Pritardami kiekvieno asmens teisei į susibūrimus, kviečiame protestuoti taikiai ir teisėtais būdais. Tik taip auginame demokratiją ir tik gerbdami įstatymą galime ją apsaugoti“, – rašė LVŽS pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.