Trejus metus trukusį politiko puolimą prieš „Lietuvos ryto“ žurnalistą užbaigė teismas

Net trejus metus trukęs Šiaulių socialdemokratų lyderio Edvardo Žakario puolimas prieš „Lietuvos ryto“ žurnalistą Gintarą Šiuparį baigėsi šnipštu.

 E.Žakario atžvilgiu paskleista kritiška nuomonė buvo siejama su neįgalumą simuliavusiomis trimis jo paties padėjėjomis.<br> G.Šiupario nuotr.
 E.Žakario atžvilgiu paskleista kritiška nuomonė buvo siejama su neįgalumą simuliavusiomis trimis jo paties padėjėjomis.<br> G.Šiupario nuotr.
Edvardas Žakaris.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Edvardas Žakaris.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Galutiniame ir neskundžiamame teismo sprendime pažymėta, kad E.Žakario atžvilgiu paskleista kritiška nuomonė buvo paremta faktais ir argumentais.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Galutiniame ir neskundžiamame teismo sprendime pažymėta, kad E.Žakario atžvilgiu paskleista kritiška nuomonė buvo paremta faktais ir argumentais.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-10 21:01, atnaujinta 2021-09-11 14:00

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi atmetė žinomo politiko pretenzijas dėl jam nepalankaus Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos sprendimo. E.Žakaris buvo kreipęsis ir Visuomenės informavimo etikos komisiją, bet ši byla taip pat baigėsi šnipštu.

Buvęs ilgametis Seimo narys E.Žakaris kaltino žurnalistą, kad jis savo publikacijose ir įrašuose socialiniame tinkle neva tyčiojosi, įžeidinėjo, persekiojo. Bet jam tuo nepavyko įtikinti nei situaciją tyrusių Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos specialistų, nei teismų.

Politiko pretenzijas dėl jam nepalankaus Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos sprendimo iš pradžių atmetė Vilniaus apygardos administracinis teismas, o galutinį žodį tarė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija.

Galutiniame ir neskundžiamame teismo sprendime pažymėta, kad E.Žakario atžvilgiu paskleista kritiška nuomonė buvo siejama su neįgalumą simuliavusiomis trimis jo paties padėjėjomis. Prieita išvados, kad žurnalisto pareikšta nuomonė buvo paremta faktais ir argumentais, todėl „atitinkamai nėra pagrindo pripažinti tokią nuomonę kaip žeidžiančią pareiškėjo (E.Žakario. – Red.) garbę ir orumą.“

Kelerius metus žurnalistinį tyrimą atlikęs ir regos negalią simuliavusias E.Žakario tris padėjėjas demaskavęs „Lietuvos ryto“ žurnalistas G.Šiuparys džiaugėsi, kad teismai pagaliau padėjo tašką: „Man keista, kad žinomas politikas ne viešai pasmerkė apsimetėles padėjėjas, o persekiojo mane, atskleidusį neregėto masto aferą.“

G.Šiuparys pažymėjo, kad E.Žakaris pats vengė atsakyti į su jo padėjėjomis susijusius klausimus, o visuomenei buvo svarbu sužinoti, ką apie simuliantes ir jų elgesį mano jas įdarbinęs politikas: „Buvau labai nustebęs, kai užsakomojoje publikacijoje politikas pareiškė, jog neįgalumo istorija ekskaluojama dėl neva politinių interesų. Manau, taip bandyta sumenkinti mano tyrimą, nors pasitvirtino visi skelbti faktai – nuteistos visos trys E.Žakario padėjėjos ir joms talkinusi gydytoja.“

Dar labiau žurnalistą nustebino faktas, kad nagrinėjant pirmąją apsimetėlės bylą vienintelis E.Žakaris davė teisiamajai Virginijai Račienei palankius parodymus, bet jo žodžius paneigė kiti surinkti įrodymai: „Tai – iškalbinga aplinkybė, kaip ir tai, jog ši byla kažkodėl buvo išnagrinėta uždaruose posėdžiuose.“

„Lietuvos ryto“ žurnalisto manymu, didžiausia politiko klaida buvo vengti išsakyti nuomonę. E.Žakaris užblokavo žurnalistą socialiniame tinkle, neatsakinėjo į telefoninius skambučius ir elektroninius laiškus. Tai E.Žakaris pats pripažino ir LVAT posėdyje – pareiškė, kad žurnalistas neva būtų iškraipęs jo žodžius.

G.Šiuparį stebina, kad Konstitucijoje yra draudžiama persekioti už kritiką, bet nėra įstatymo, numatančio už tai atsakomybę: „Todėl ir netrūksta bandymų įbauginti ir užčiaupti. Kodėl nepersekioti, jei už tai nebaudžiama?“

„Lietuvos ryto“ žurnalistas sakė, kad tyrimas dėl apsimetėlių dar nėra užbaigtas – dar reikia sudėlioti trūkstamas detales. Jas surasti nėra paprasta, nes ir apsimetėlius gina asmeninio gyvenimo privatumas. „Manau, suradus laisvo laiko iš sukauptos medžiagos šūsnies, bylų vėliau bus galima parašyti skandalingais faktais paremtą knygą,“ – sakė žurnalistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.