A. Bilotaitė: akivaizdu, kad Baltarusija testuoja naują migracijos kelią Prabilo apie EŽTT klaidinimą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad Baltarusija jau naudojasi susiklosčiusia situacija Afganistane, kad galėtų vystyti naują nelegalios migracijos kelią į Lietuvą. 

Agnė Bilotaitė.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Migrantai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Migrantai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Migrantai<br>V.Skaraičio nuotr.
Migrantai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 1:31 PM, atnaujinta Sep 15, 2021, 1:55 PM

Svarsto, kad EŽTT buvo suklaidintas

„Visa ši situacija tik parodo, kad bandomas testuoti naujas migracijos kelias, pasinaudojant situacija Afganistane – tai yra akivaizdu“, – prieš Vyriausybės posėdį kalbėjo ministrė.

Pasak jos, jeigu situacija Afganistane iš tiesų yra tokia, kad žmonės atsidurs čia teisėtu būdu, Lietuva yra pasirengusi tiems žmonėms suteikti visą būtiną pagalbą.

Ministrės teigimu, Europos žmogaus teisių teismo sprendimas dėl 5 į Lietuvą neįleistų afganistaniečių gali būti kiek netikslus, todėl visos aplinkybės turės būti įvertintos.

„Suprantu, kad išsamus ikiteisminis tyrimas galėtų atsirasti, nes tikrai yra daug įdomių aplinkybių. Manau, kad teisėsauga ir kitos tarnybos turėtų įdėmiai vertinti ir priimti atitinkamus sprendimus.

Kalbant apie EŽTT sprendimą, yra paruoštas kreipimasis Teisingumo ministerijos, dėl to, kad laikinosios apsaugos priemonės būtų panaikintos.

Mūsų žiniomis, ta pati informacija galėjo būti netiksli, klaidinanti. Lietuva laikosi pozicijos, kad tas sprendimas turėtų būti peržiūrėtas. Pati situacija kelia labai daug klausimų“, – aiškino A.Bilotaitė.

Ji pridūrė, kad teismas galėjo būti klaidinamas, pateikiant neteisingą informaciją.

„Jeigu tie asmenys turėtų asmens tapatybės dokumentus ir nesinaudotų Baltarusijos režimo sukurta nelegalia migrantų gabenimo sistema, tikrai būtų įmanoma tą padaryti (suteikti prieglobstį, – aut.past.), bet kadangi tie asmenys naudojasi migracijos neteisėtų keliu, tai žinoma, jie sutinka dalyvauti šioje neteisėtoje veikoje.

Jei tie asmenys tikrai nuoširdžiai norėtų atvykti į Lietuvą ir gauti prieglobstį, jie rinktųsi visai kitą kelią – teisinį kelią“, – akcentavo ministrė.

Paprašė prieglobsčio

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) trečiadienį pranešė, kad pasienyje su Baltarusija sulaikyti penki migrantai iš Afganistano, minimi Strasbūro teismo sprendime, pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

A.Bilotaitė teigė negali įvertinti, ar afganistaniečiams bus suteiktas prieglobstis, tačiau pažymėjo, kad šie asmenys į Baltarusiją atvyko gerokai prieš krizę Afganistane, atvyko su vizomis ir dokumentais.

Pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones, Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) praėjusią savaitę neleido Lietuvos pasieniečiams išsiųsti penkių afganistaniečių atgal į Baltarusiją.

VSAT antradienio vakarą patvirtino, kad minėti penki afganistaniečiai anksčiau tądien sulaikyti Lietuvos teritorijoje, maždaug 250 metrų nuo Lietuvos sienos su Baltarusija.

Šie migrantai jau anksčiau po EŽTT sprendimo buvo sulaikyti Lietuvos teritorijoje, tačiau tuomet buvo apgręžti ir grąžinti į Baltarusiją.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija pateko daugiau nei 4 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.