VSAT vadas: penki afganistaniečiai sieną kirto neleistinoje vietoje

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad penki antradienį sulaikyti afganistaniečiai Lietuvos sieną kirto neleistinoje vietoje.

Rustamas Liubajevas.
Rustamas Liubajevas.
Rustamas Liubajevas.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-15 10:15, atnaujinta 2021-09-15 13:46

Po pietų VSAT pranešė, kad išvakarėse Ignalinos rajone Puškų užkardos pasieniečių sulaikyti 5 migrantai trečiadienį pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje. Pradėti tokiais atvejais įprasti veiksmai.

Kaip skelbta anksčiau, pasieniečiai antradienio vakarą Lietuvoje sulaikė penkis afganistaniečius, kurie per Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) siekia likti šalies teritorijoje. Afganistaniečiai sulaikyti maždaug 250 metrų nuo Lietuvos sienos su Baltarusija. R.Liubajevas trečiadienį pateikė daugiau informacijos apie sulaikymo aplinkybes.

„Tuo metu, kai valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai priėjo prie šių penkių asmenų, kurie deklaruoja, kad yra Afganistano piliečiai, šie asmenys neturėjo asmens tapatybės dokumentų, kaip ir praeitą savaitę – turėjo savo kelionės dokumentų kopijas savo telefonuose“, – kalbėjo R.Liubajevas.

Anot jo, pasieniečiai nedelsiant iškvietė medikus, afganistaniečiai buvo apžiūrėti. „Po medikų apžiūros buvo konstatuota, kad pavojus sveikatai šiems asmenims negresia. Buvo nustatytas kojų nutrynimas“,- pažymėjo pasieniečių vadas. Migrantai buvo išgabenti į Puškų užkardą.

Sieną kirto neteisėtai

Pasak R.Liubajevo, pasieniečiai, sulaikę migrantus, atlikto papildomą patikrinimą ir nustatė vietą, kur jie kirto sieną. Nustatyta, kad jie į Lietuvą prieš sulaikymą atėjo iš Baltarusijos.

„VSAT pareigūnai, po valstybės sienos pažeidimo fakto, atliko papildomą sienos ruožo patikrinimą. Buvo nustatyta valstybės sienos pažeidimo vieta. Ta vieta yra fiksuota. Ten matosi brydė iš Baltarusijos teritorijos“, – aiškino VSAT vadas.

Anot jo, šiuo metu vyksta tyrimas dėl valstybės sienos pažeidimo nustatytoje vietoje. R.Liubajevas teigė, kad antradienį šie migrantai nepateikė prieglobsčio prašymo. 

„Jų likimas toks, kad pirmiausiai jiems bus suteikta galimybė kreiptis ir prašytis prieglobsčio LR teritorijoje. Koks bus jų sprendimas, mes nežinome. Jei jų sprendimas buvo kreiptis, bus pradėta prieglobsčio nagrinėjimo procedūra, o migrantai bus perkelti į apgyvendinimo vietą“, – kalbėjo R.Liubajevas.

Vėliau pasieniečių vadas patikslino, kad dar antradienį, juos sulaikius, migrantams nebuvo pasiūlyta prašyti prieglobsčio. Anot R.Liubajevo, prašyti prieglobsčio jiems bus pasiūlyta trečiadienį.

„Jie bus informuoti šiandien, po to, kai atsikels, jiems tokia galimybė bus pasiūlyta“, – teigė jis.

Jau buvo apgręžti

Šie penki afganistaniečiai jau anksčiau po EŽTT sprendimo buvo sulaikyti Lietuvos teritorijoje, tačiau tuomet buvo apgręžti ir grąžinti į Baltarusiją. R.Liubajevas kalbėjo, kad tarnyba niekada neteigė, jog šių migrantų nėra Lietuvos teritorijoje. 

„Rugsėjo 9 dieną tie neteisėti migrantai taip pat buvo sulaikyti prie sienos. Tie migrantai buvo LR teritorijoje. Mes niekada neteigėme, kad jie nebuvo LR teritorijoje. Jie buvo Lietuvoje, ir jie buvo grąžinti dėl to, kad jie neteisėtai bandė vykti į Lietuvą“, – kalbėjo R.Liubajevas.

Jis sutiko, kad ir šį kartą migrantai sieną kirto neteisėtai.

„Tačiau turint omeny EŽTT sprendimą, tai, kad iš tikrųjų buvo labai nemažai neaiškių dalykų, kuriuos turime išsiaiškinti,  bus pradėtas tyrimas. Jeigu neteisėti migrantai atsisakys prašyti prieglobsčio, bus pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl valstybės sienos pažeidimo. Jeigu ne, mes vis tiek turėsime išsiaiškinti visas aplinkybes, nes iš tikrųjų ta istorija apauga įvairiomis faktinėmis aplinkybėmis“, – kalbėjo VSAT vadas.

Praėjusią savaitę, ketvirtadienį VSAT vadovas teigė, jog tarnyba neturi „objektyvių duomenų, kad minėti Afganistano piliečiai šiuo metu yra LR teritorijoje“.

Miglotos aplinkybės

Pasieniečiai antradienio vakarą Lietuvoje sulaikė penkis afganistaniečius, kurie per Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) siekia likti šalies teritorijoje. Afganistaniečiai sulaikyti maždaug 250 metrų nuo Lietuvos sienos su Baltarusija.

Šie migrantai nugabenti į pasienio Puškų užkardą, kur jiems suteikta reikalinga medicininė, kita pagalba.

Pareigūnai vėliau spręs, ar migrantai bus siunčiami atgal į Baltarusiją, ar palikti Lietuvoje. Pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones, EŽTT praėjusią savaitę neleido Lietuvos pasieniečiams išsiųsti penkių afganistaniečių atgal į Baltarusiją.

Tačiau Lietuvos institucijos tvirtina, jog nėra objektyvių duomenų, kad afganistaniečiai iki EŽTT sprendimo būtų buvę Lietuvoje. Migrantų advokatė sako, kad jie šalies teritorijoje buvo. Patys migrantai naujienų portalui 15min.lt antradienio vakarą sakė buvę Lietuvoje rugsėjo 5 dieną.

Lietuva žada pateikti skundą EŽTT dėl pritaikytų apsaugos priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.