Atsinaujinęs valdančiųjų ir Prezidentūros konfliktas abejonių nekelia: mato vieną priežastį

Kurį laiką nurimusi trintis tarp valdančiųjų ir prezidento Gitano Nausėdos vėl užšatrėjo antradienį, kai prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė laidos metu pareiškė, kad tik po „aiškaus pokalbio“ su prezidentu valdantieji ėmėsi ryžtingų priemonių migrantų krizės valdyme.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Komentarai, Prezidentūra, situacija Baltarusijoje, Asta Skaisgirytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Komentarai, Prezidentūra, situacija Baltarusijoje, Asta Skaisgirytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
vakcina nuo COVID-19 Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
vakcina nuo COVID-19 Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Politologas Vyautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas Vyautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su seimo valdyba.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su seimo valdyba.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 17, 2021, 6:34 PM

Kaip rodo buvusios apklausos, konfliktas su prezidentu konservatorių partijos reitingams nepadeda, visgi politologas prognozuoja, kad trintis tarp G.Nausėdos ir valdančiųjų tęsis ir toliau – bent iki 2024 metų rinkimų.

Bendros kalbos neras

Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius Vytautas Dumbliauskas „Žinių radijo“ laidoje svarstė, kad krentančiam konservatorių partijos reitingui įtakos turi ir vis nesibaigiantis konfliktas su prezidentu. Visgi, V.Dumbliauskas neatmeta, kad šiuo atveju į konfliktą žibalo įpylė Prezidentūra.

„Tai, kad į Astos Skaisgirytės pasisakymą viešai sureagavo net trys valdančiųjų nariai – ir Ingrida Šimonytė, ir Laurynas Kasčiūnas, ir Agnė Bilotaitė rodo, kad, švelniai tariant, prezidento patarėja, matyt, sakė sakė netiesą – matomai viskas buvo šiek tiek kitaip“, – svarstė politologas.

V.Dumbliauskas prognozuoja, kad prezidentas bendros kalbos su valdančiaja dauguma taip ir neras. Galiausiai, politologo teigimu, šis konfliktas susiveda į vieną priežastį.

„Pirmiausiai G.Nausėda yra ne valdančiųjų žmogus. Tai yra jų kandidato konkurentas būsimuose rinkimuose. Vis tiek dabartinė valdančioji koalicija kels kandidatą, tikriausiai – vieną. Vienas iš svarstomų variantų – kelti I.Šimonytės kandidatūrą, kitas – V.Čmilytės-Nielsen.

Bet kokiu atveju, tai būtų tos pačios valdančiosios koalicijos žmogus, ir šiuo požiūriu jie negali žiūrėti į G.Nausėdą kaip į partnerį, nes tai pirmiausiai yra konkurentas“, – įvertino V.Dumbliauskas.

Visgi, politologas mato ir G.Nausėdos atsakomybę tebęsitenčiame konflikte. V.Dumbliauskas pastebi nuolatinį „ėjimą“ į konfliktą, baksnojimą Vyriausybei, kuri sunkiai dirba.

„Šiuo atveju prezidentas turėtų būti pagelbėtojas tokiuose darbuose, nes tai yra bendras reikalas“, – pabrėžė jis.

„Prezidentas turėtų ieškoti bendradarbiavimo, bet tai nebus lengva dėl išankstinio požiūrio, jog tai – konkurentas, ir tie konkurenciniai santykiai, matyt, išliks iki pat rinkimų 2024 metais“, – pridūrė V.Dumbliauskas.

Abejoja kalbėjimosi galimybėmis

Dalis apžvalgininkų konservatorių partijos reitingų kritimą sieją su „negebėjimu kalbėtis“, tai, kaip problemą, įvardija ir „Šeimų sąjūdžio“ organizuojamų mitingų dalyviai. V.Dumbliauskas svarsto, kad ši Vyriausybė dirba ne reitingams, o ir kalbėjimasis su rėkiančia minia būtų sudėtingas.

„Vis dėlto, „Šeimų sąjūdis“ nėra didelė visuomenės dalis. Suprantu žmones, kurie nepatenkinti skiepijimu, nenori skiepytis. Bet to judėjimo aktyvistų – ne tiek daug.

Liūdniausia, kad prie jų šliejasi labai tamsios asmenybės. Jei „Šeimų sąjūdis“ priims tokius neaiškius, tamsius asmenis, kurie susiję su Rusija ar su kitomis neaiškiomis jėgomis, tai tikrai nepridės.

Valdžia turi kalbėtis ir ji, manau, bando kalbėtis. Galima diskutuoti, kad galima ieškoti geresnių būdų kalbėtis. Tačiau supraskime ir politikus, kuriuos išvadina visokiais negražiais žodžiais, lygina su Hitleriu. Kaip tam politikui, kuris tikrai nuoširdžiai dirba, stengiasi atlikti savo pareigas, o juos vadina visokiais necenzūriniais žodžiais – apie kokią politinę kultūrą galima kalbėti?“, – retoriškai klausė politologas.

Kituose rinkimuose – naujas partijų vaizdas?

Tuo metu ir kitoms partijoms politologas nežada lengvo kelio į politinių simpatijų viršūnes.

V.Dumbliauskas įsitikinęs, kad tik po mėnesio bus matomas tikrasis valstiečių skyrybų poveikis partijai, o valstiečių partijos reitingai turėtų kristi dar labiau.

„Visiems akivaizdu, kad S.Skvernelis 2016 ir 2020 metų rinkimuose valstiečių partijai atnešė daug balsų. Tikrai be jo ši partija ilgainiui turėtų tapti ne parlamentine partija, kokia ir buvo anksčiau – kelių rajonų savivaldybių tarybose turėjo savo narių ir tuo jos politinė veikla apsiribojo“, – prognozavo politologas.

Tuo metu stabiliai reitingų lentelėse į viršų kopiantys socialdemokratai, anot jo, yra dėkingoje pozicijoje.

„Partija labai nieko nenusipelnė, bet pati socialdemokratų partija išlieka santūri, nesivelia į diskusijas, nesileidžia į kontaktus nei su valstiečiais, nei su darbiečiais“, – privalumus įvardijo V.Dumbliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.