„Atminties kelio“ eisenos dalyviai pagerbs Holokausto aukas Paneriuose

Rūdninkų aikštėje ketvirtadienį prasidės „Atminties kelio“ minėjimas ir eisena į Panerius. Renginys skirtas paminėti Holokausto pradžios Lietuvoje 80-ąsias metines, Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną ir Vilniaus geto likvidavimo 78-ąsias metines. Eidami „Atminties keliu“ šias sukaktis pažymės daugiau kaip 150 mokyklų visoje Lietuvoje.

Holokausto atminimo dienos minėjimas Panerių memoriale.<br> M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Holokausto atminimo dienos minėjimas Panerių memoriale.<br> M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Holokausto atminimo dienos minėjimas Panerių memoriale.<br> M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Holokausto atminimo dienos minėjimas Panerių memoriale.<br> M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 23, 2021, 6:44 AM

Daugiau nei dešimtmetį vykstanti tradicinė pilietinė iniciatyva „Atminties kelias“ – tai kvietimas visiems geros valios žmonėms, bet pirmiausia mokytojams ir mokiniams, prisiminti Holokausto metu sunaikintas gausias Lietuvos žydų bendruomenes, kartu nueiti į masinių žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai buvo varomi į paskutinę savo kelionę. Lietuvoje tokių vietų yra daugiau nei 200.

Rengiantis minėjimams mokiniai susipažino su toje vietovėje gyvenusios žydų bendruomenės istorija, tradicijomis, išlikusiu kultūros paveldu. Siekiama, kad mokiniai žinotų ne tik apie Holokausto tragediją, bet ir apie Lietuvoje gyvenusią gausią žydų bendruomenę.

Pasak Tarptautinės komisijos direktoriaus Ronaldo Račinsko, „tokiais renginiais siekiama, kad visuomenėje rastųsi suvokimas, kad Holokaustas yra ne tik žydų tragedija, bet ir visos Lietuvos netektis – prarastas intelektualinis, kultūrinis, politinis ir ekonominis mūsų šalies potencialas“.

„Atminties kelio“ dalyviai kviečiami atsinešti akmenėlius su užrašytais Holokausto aukų vardais. Tai ir pagarba žydiškai tradicijai, ir simbolinis aukų įasmeninimas.

Didžiausias „Atminties kelio“ minėjimas vyks Vilniuje, pažymi pranešime Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.

Renginys prasidės Rūdninkų aikštėje, iš kurios minėjimo dalyviai eis iki Vilniaus geležinkelio stoties. Iš čia vyks traukiniu iki Panerių ir tęs eiseną iki Panerių memorialo, kur 13.00 val. prasidės minėjimas.,

Jame dalyvaus ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ir kiti Vyriausybės nariai, Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai, Seimo nariai, svečiai iš užsienio, keli šimtai mokinių iš Vilniaus ir kitų miestų, Lietuvos žydų bendruomenių nariai.

Visoje Lietuvoje per 150 mokyklų organizuoja „Atminties kelio“ renginius.

Pilietinę iniciatyvą „Atminties kelias“ inicijuoja Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti. Renginys Vilniuje organizuojamas bendradarbiaujant su Tarptautine Gyvųjų maršo organizacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?