A. Dulkys: reanimacijoje dėl COVID-19 guli 14-metis vaikas, medikai jau savaitę kovoja dėl jo gyvybės

Šiuo metu Vilniuje, reanimacijos palatoje, medikai kovoja dėl COVID-19 sergančio 14-mečio gyvybės. Vaikas nebuvo pasiskiepijęs, pranešė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-09-23 12:03, atnaujinta 2021-09-23 15:43

„Šiandien visą kelią ėjau, nes galvojau apie argumentus, jeigu paklaustų, kaip dar ką įtikinti (skiepytis, – aut.past.). Nuasmeninsiu duomenis. Šiuo metu Vilniuje, reanimacijoje, guli vaikas. Dėl jo gyvybės medikai kovoja jau septinta para. Situacija yra labai sudėtinga. Vaikas – 14 metų. Jis nepasiskiepijęs, užsikrėtė nuo savo artimųjų savo namuose.

Tai tiesiog man atrodo, kad gana tų antraščių ir visko, kiekvienas asmeniškai susimąstykime. Įsiklausykime į tas istorijas ir darykime išvadas“, – ragino A.Dulkys.

VUL Santaros klinikų Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja dr. Inga Ivaškevičienė anksčiau yra užsiminusi, kad į Santaros klinikas nuolat patenka sunkiai COVID-19 sergantys vaikai.

Pasitaiko, kad vienu metu čia gydoma iki dešimties nepilnamečių pacientų. Ambulatoriškai gydomi tik sunkiai susirgę vaikai. Amžiaus amplitudė – itin plati: nuo naujagimių iki aštuoniolikmečių.

Kada tektų stabdyti veiklas visiems?

Sveikatos apsaugos ministras šį pavyzdį pateikė paklaustas, kokia yra riba, kai teks riboti veiklas net ir turintiems galimybių pasus. Jis tvirtino, kad padėtis gydymo įstaigose turėtų būti atsakymas ir verslui, ir darbdaviams.

„Man atrodo, kad sudėtingiausia vieta, kurioje dabar esame – tai COVID-19 ligonių situacija. Šiuo metu turime virš 1000 COVID-19 ligonių, reanimacijose – virš 100. Manau, kad jeigu pasieksime apie 200 ligonių reanimacijose, nuo to momento prasideda situacija, kai gydytojams gali tekti rinktis, kieno gyvybę gelbėti, o kieno jau nebe“, – perspėjo A.Dulkys.

Ministras neslėpė turintis žinių, kad kai kuriuose šalies regionuose jau stabdomos kai kurios sveikatos priežiūros paslaugos, tačiau jis patikino, jog skubioji pagalba vis dar teikiama.

Atsakė S.Skverneliui

A.Dulkys sureagavo ir į ekspremjero Sauliaus Skvernelio žodžius, esą vėl prieiti prie situacijos, kai reikia skelbti karantiną, reikia neeilinių gebėjimų.

„Skaičiai, kurie šiuo metu yra nuo 10-15 kartų didesni nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, kada mus kaltino, kad kažką Vyriausybė ne taip daro arba nedaro dėl artėjančių rinkimų. Pasirodo, kad tai buvo tik politinė propaganda.

O sugebėti turint tiek persirgusių žmonių ir tiek vakcinų, kurias nupirko dar mūsų Vyriausybė, vėl prieiti prie karantino ir tokių skaičių, reikia neeilinių gebėjimų“, – kritikavo S.Skvernelis.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras atšovė matantis didžiulį skirtumą tarp praėjusių metų rudens ir dabartinio laikotarpio.

„Man atrodo, kad tą žodį karantinas visi yra per daug sureikšminę. Mano atsakymas būtų toks: aš matau labai didžiulį skirtumą tarp praėjusio rudens-žiemos, ir šio rudens. Noriu atkreipti dėmesį, kad veikia visi verslai, teikiamos visos paslaugos, veikia švietimo sistema.

Turbūt visi jau užmiršome, kaip praėjusių metų vėlyvą rudenį-žiemą buvo praktiškai sustojusi visa skubioji pagalba, sirgo didžioji dalis sveikatos apsaugos sistemoe darbuotojų“, – sakė A.Dulkys.

Apie galimą naujo karantino režimo paskelbimą šią savaitę užsiminė premjerė Ingrida Šimonytė. Anot jos, norint įvesti privalomą kaukių dėvėjimą uždarose erdvėse, reikia skelbti karantiną.

Vyriausybė prie svarstymų dėl naujo karantino įvedimo turėtų grįžti kitą savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.