Ar konservatoriai valdžioje liks ilgam? S. Skvernelis ir A. Kubilius ne juokais susikirto dėl antrosios kadencijos

Ar dabartinė centro-dešiniųjų Vyriausybė ir valdančioji koalicija turi visas galimybes valdyti Lietuvą dvi kadencijas iš eilės? Dėl šio klausimo ne juokais susikirto ekspremjeras, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis ir europarlamentaras, konservatorius Andrius Kubilius.

Diskusijas dėl antrojo dabartinės Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos šanso laimėti dar vienus rinkimus įsiplieskė po A.Kubiliaus įrašo savo socialinio tinklo paskyroje.<br>Lrytas.lt koliažas
Diskusijas dėl antrojo dabartinės Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos šanso laimėti dar vienus rinkimus įsiplieskė po A.Kubiliaus įrašo savo socialinio tinklo paskyroje.<br>Lrytas.lt koliažas
Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
Andrius Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis ir Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis ir Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Sep 24, 2021, 6:04 AM, atnaujinta Sep 24, 2021, 11:01 AM

Pastarasis naujienų portalo lrytas.lt politinių aktualijų laidoje „Ne spaudai“ tvirtino, kad premjerės Ingridos Šimonytės Vyriausybė puikiai tvarkosi su visomis šalį ištikusiomis krizėmis, tačiau į tai S.Skvernelis atšovė A.Kubiliaus optimizmą palygindamas su Antrąjį pasaulinį karą pralaimėjusio Adolfo Hitlerio situacija.

„Mano kolegos Andriaus pareiškimas atrodė tarsi iš istorinių retrospektyvų, kai prisimename Antrąjį pasaulinį karą: dega Reichstagas, o ten toks vienas istorinis personažas vis dar sako, kad laimėsime šitą karą, nors jau griuvėsiai aplinkui“, – palyginimą pateikė S.Skvernelis.

Ar dabartiniai valdantieji dar turi šansų?

Diskusijas dėl antrojo dabartinės Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos šanso laimėti dar vienus rinkimus įsiplieskė po A.Kubiliaus įrašo socialinio tinklo paskyroje. Kaip pastebėjo europarlamentaras, iki šiol dar nei vienai Vyriausybei nuo pat 1990-ųjų nėra pavykę išbūti iš eilės dvi kadencijas.

Iki 2008 metų nei viena Vyriausybė nesugebėdavo išbūti ir visos ketverių metų kadencijos. Nuo 2008 metų ši politinė tradicija pasikeitė – trys iš eilės Vyriausybės sugebėjo nesugriūdamos dirbti visą ketverių metų kadenciją, bet nelaimėdavo sekančių rinkimų.

„Paradoksas, tačiau šiandien yra verta konstatuoti: nepaisant visų protestų, riaušių ir reikalavimų paleisti Vyriausybę su visu Seimu, ateina metas naujai europietiškai tradicijai Lietuvoje: gerai dirbanti Vyriausybė turi visas galimybes valdyti kraštą dvi kadencijas iš eilės, laimėdama ir eilinius parlamentiniu rinkimus.

Ir svarbiausia yra tai, kad visas galimybes tokią tradiciją pradėti kurti Lietuvoje turi ši I.Šimonytės Vyriausybė“, – konstatavo A.Kubilius.

Į šiuos konservatoriaus žodžius sureagavęs ekspremjeras S.Skvernelis pareiškė, kad, žiūrint iš šių dienų perspektyvos, valdžios rūmai dega, todėl tokie pasisakymai esą yra pernelyg optimistiniai.

„Tokie save padrąsinantys pareiškimai kartais skamba keistai ir tas pasakymas apie antrą kadenciją atrodo visiškai nepagrįstas. Aišku, dar yra treji metai, visko gali būti. Bet šiandien, žiūrint iš šių dienų pozicijų, kada iš tikrųjų dega valdžios rūmai ir atvira liepsna, tas pareiškimas yra labai optimistinis“, – sakė parlamentaras.

Į tai A.Kubilius atkirto – savo įraše rėmėsi ir paties S.Skvernelio ankstesniais pasisakymais.

„Tiesą sakant, savo tekste, kuriame dėsčiau, kad štai ateina metas, kai Vyriausybė gali ne tik išsilaikyti visą kadenciją, bet ir pretenduoti į antrą, rėmiausi ir S.Skvernelio žodžiais, pasakytais dar šį pavasarį, kai jis labai aiškiai įvardijo, jog centro-kairę yra apėmusi tokia gili krizė, kad centro-dešinė gali išbūti valdžioje dar ne vieną kadenciją.

Tai aš čia pasisakiau kukliau, nei pats Saulius prognozavo. Aš tik dvi kadencijas sakiau, o jis prognozavo žymiai daugiau. Mano manymu, šiandien labiausiai dega opozicijos rūmai. Tai rodo ir pono Karbauskio desperacija švaistytis ultimatumais. Nežinau, ar tą gaisrą užgesina S.Skvernelio atsiskyrimas“, – kalbėjo jis.

A.Kubilius: priekaištai A.Bilotaitei yra laužti iš piršto

Tarp motyvų, kodėl mano, kad dabartiniai valdantieji gali būti perrinkti antrai kadencijai, A.Kubilius įvardijo Vyriausybės gebėjimą susitvarkyti su krizinėmis situacijomis.

„Yra visa eilė priežasčių: pirmiausia, šita Vyriausybė tikrai labai neblogai tvarkosi su krize, ypač su dviem krizėmis – ir su pasieniu, ir su hibridiniu karu. Priekaištai A.Bilotaitei yra visiškai laužiami iš piršto. Kaip tik, man atrodo, ji parodė savo stipriąsias savybes.

Lygiai taip pat su pandemija, vakcinacija yra tvarkomasi ir čia kalbėti apie tai, kad ministras Dulkys yra blogas, nėra jokių argumentų. Iš vienos pusės, per tas krizes paaiškėjo, kad Vyriausybė yra stipri ir pajėgi, iš kitos pusės – jog opozicija yra visiškai sugriuvusi ir totalinėje desperacijoje“, – įsitikinęs europarlamentaras.

„Galiu tik pakartoti – yra visos galimybės, kad šita valdžia gali išbūti ir dvi kadencijas“, – pridūrė jis.

Šie žodžiai iššaukė S.Skvernelio juoką. Jis klausė, kuo per beveik metus darbo spėjo pasižymėti dabartinės Vyriausybės Ministrų kabinetas.

„Aš irgi galiu pakartoti: jeigu taip ir įvyktų (būtų perrinkti, – aut.past.), tai būtų ne dešiniųjų laimėjimas. Kaip ir sakė, teisingai, jie gali išbūti ilgiau, bet dirbti negali, nes jie tiesiog būna. Metai laiko iš keturių praėjo, turbūt jei paprašyčiau Andriaus įvardyti bent tris esminius darbus, ką padarė šita valdančioji dauguma, turbūt būtų sunku atsakyti.

Kalbant apie pandemijos valdymą, tai viską geriausiai iliustruoja skaičiai. Jeigu palygintume pernai metų rugsėjo 20 dieną ir šių metų tą pačią dieną, tai susirgusių mes turime dešimt kartų daugiau, o mirčių skaičius – 18 kartų didesnis“, – skaičiavo S.Skvernelis.

„O dėl opozicijos, aš manau, kad nėra desperacijos. Kaip tik valstiečiai pareiškė, kad jie dabar sustiprėjo ir jiems tai yra į naudą ir į pliusą. Manau, kad tikrai tai nėra labai geras signalas Andriui. Opozicijos persigrupavimas galbūt paskatins ir vienytis“, – svarstė jis.

Metė akmenį į S.Skvernelio daržą

Europarlamentaras A.Kubilius, paklaustas, ar nebus taip, kad I.Šimonytės Vyriausybė darbą baigs su tomis pačiomis problemomis, su kuriomis ir pradėjo, atsakė, jog bandymas prognozuoti pandemijos eigą yra tarsi būrimas iš kavos tirščių. Akmenį jis sviedė atgal į S.Skvernelio buvusios Vyriausybės daržą.

„Pandemija yra globali problema. S.Skvernelio Vyriausybei teko mokytis, kaip su ja kovoti. Deja, prieš rinkimus ji buvo apleista, naujai Vyriausybei teko perimti visišką gaisrą. Pavyko tai suvaldyti, atėjo nauja – delta – atmaina, vėl kyla kitokios problemos. Bet Vyriausybė su jomis tvarkosi“, – aiškino jis.

„O kitus dalykus Vyriausybė gerai tvarko. Ne tik su pačia pasienio problema, kur, vėlgi, nieko nebuvo pasiruošta – nei tvoros, nei kitų dalykų nebuvo daroma, viską tenka daryti dabar. Ir su tuo yra gerai susitvarkoma. (...) Kitais metais numatomas ir pensijų augimas, ir valstybės tarnautojų augimas, ekonomika atrodo neblogai.

Naujos kartos Europos Sąjungos pinigų planas taip pat gerai sudėliotas. Yra dalykų, kurie man teigia, kad, nepaisant desperatiškos opozicijos kritikos, kuri yra niekuo nepagrįsta, Vyriausybė gerai tvarkosi“, – tęsė A.Kubilius.

Centro-kairės partijų kritiką valdantiesiems jis įvardijo kaip „despreratiškas atsiliekančiųjų lenktynes, kaip nelikti paskutiniam“.

D.Grybauskaitė jau reikalautų ministrų galvų?

Į šį A.Kubiliaus pareiškimą S.Skvernelis atsakė klausimu – ką per metus darbo nuveikė šios Vyriausybės ministrai? Anot jo, nors kritikos dabar daugiausia susilaukia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, Ministrų kabinete gausu ir kitų ministrų, kurie per metus esą niekuo nesugebėjo pasižymėti.

Kalbėdamas apie A.Bilotaitę ir A.Dulkį, ekspremjeras įvertino pastarojo progresą. Tačiau apie vidaus reikalų ministrę nieko gero pasakyti negalėjo.

„Akivaizdu, kad šiems ministrams teko milžiniškas iššūkis. Jeigu sveikatos apsaugos ministras per tuos metus dar daro kažkokį progresą, bando suprasti, į kokią sistemą pateko, tai su vidaus reikalų ministre yra atvirkščiai“, – apgailestavo jis.

Tuo tarpu A.Kubilius kalbėjo visai kitaip.

„Šiandien, ypač tada, kai išvardijami šie ministrai, kurie pastoviai yra vardijami, aš nematau, dėl kokių priežasčių juos reikėtų atstatydinti. Mano manymu, ta pati A.Bilotaitė yra tikrai gera ministrė. Galėčiau palyginti su prieš tai buvusia ministre (R.Tamašuniene, – aut.past.), tai ji tikrai yra stipresnė.

Galima būtų lyginti ir su ponu Skverneliu, bet čia nelabai gal padoru šiomis aplinkybėmis. Per daug nenusileiskime“, – kirto jis.

Kaip vieną iš didžiausių I.Šimonytės Vyriausybės privalumų per pirmuosius darbo metus europarlamentaras įvardijo neįsivėlimą į jokius asmeninius skandalus, ko netrūko S.Skvernelio Ministrų kabinetui.

„Antras dalykas, kuris taip pat yra labai svarbus, tai ne tik, ką šita Vyriausybė per metus padarė, bet ir ko nepadarė. Baigėsi beveik metai šitos Vyriausybės, ir nėra jokių asmeninių skandalų – nei Gretų, nei kokių nors keliukų ar dar ko nors panašaus. Tai irgi rodo, kad šita Vyriausybė yra brandi ir gebanti dirbti.

Pas poną Skvernelį kitus ministrus matydavome tik dėl skandalų – dėl kotletų ar kitų panašių dalykų. Šita Vyriausybė gali pasidžiaugti, kad tokių problemų nėra“, – rėžė A.Kubilius.

Štai S.Skvernelis tokį pareiškimą apibūdino kaip dvigubų standartų taikymą: „Mes galime kalbėti apie Narkevičiaus kotletą už 10 eurų, bet nematyti valdančiųjų sprendimo išsinuomoti konteinerinius namelius (migrantams) už penkis kartus didesnę nei rinkos kainą.“

Jis teigė pasigendantis ir prezidento Gitano Nausėdos kritikos kai kuriems ministrams. Pasak S.Skvernelio, jei prezidente vis dar būtų Dalia Grybauskaitė, ji jau būtų pareikalavusi nuimti bent pusę ministrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.