Kas gresia R. Karbauskio valstiečiams ir ką gali pasiekti S. Skvernelis: įvertino naujausius reitingus

Naujausi politinių partijų ir politikų reitingai rodo, kad vis daugiau visuomenės simpatijų sulaukia socialdemokratai, o štai rinkėjai jau mažiau pasitiki Sauliaus Skvernelio ir dar keliolikos bendražygių netekusiais valstiečiais. Politologai svarsto, kad Lietuvos rinkėjas dabar – „svyruojantis“, tačiau sėkmę reitingų lentelėse lemia nuosekli politika ir nedalyvavimas politiniuose ginčuose.

 R.Karbauskio valstiečių reitingai krenta.<br> lrytas.lt montažas.
 R.Karbauskio valstiečių reitingai krenta.<br> lrytas.lt montažas.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konservatoriai<br>T.Bauro nuotr.
Konservatoriai<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Prof. Jūratė Novagrockienė.<br>Gedimino Savickio/ELTA nuotr.
Prof. Jūratė Novagrockienė.<br>Gedimino Savickio/ELTA nuotr.
Lauras Bielinis<br>D.Umbraso nuotr.
Lauras Bielinis<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-09-25 19:07, atnaujinta 2021-09-25 19:22

Daugiau apie naujausius politinių partijų ir politikų reitingus skaitykite ČIA.

Įvardijo socialdemokratų sėkmės receptą

Lietuvos karo akademijos (LKA) politologė Jūratė Novagrockienė svarstė, kad socialdemokratų įsitvirtinimą reitingų viršūnėje lėmė dvi priežastys: Sauliaus Skvernelio pasitraukimas iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei bendras visuomenės nepasitikėjimas Vyriausybės kabinetu.

„Niekada neatsiranda papildomas skaičius tuščioje vietoje, visada yra kažkokia priežastis.

Tai, kad Skvernelis išėjo ir kartu išsivedė pakankamai žinomus politikus, turėjo įtakos rinkėjų pasirinkimui, atsirado tam tikras nusivylimas ir Ramūnu Karbauskiu. Jis dirbo už parlamento, kažkada paliko Seimą ir dabar kaltina visą išėjusią frakcijos narių dalį, tai natūralu, kad ir tas atsiliepia“, – naujienų portalui lrytas.lt komentavo politologė.

Pasak jos, ryškėja nepasitenkinimas ir Vyriausybės veikla.

„Šiek tiek sumažėjo konservatorių reitingai, bet turime turėti omenyje, kad TS-LKD išlaiko stabiliausią rinkėją. Mes apskritai turime labai svyruojantį Lietuvos rinkėją, nes žmonės labai greitai nusivilia.

O socialdemokratai dar prisideda sau balsų, nes pasirenka aukso viduriuką – sugeba susirinkti taškų per daug nieko nenuveikdami“, – kalbėjo J.Novagrockienė.

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis komentavo, kad prie socialdemokratų sėkmės ryškiai prisidėjo ir nesikišimas į politines intrigas.

„Socialdemokratai neįsivėlė į rietynes ir betikslius ginčus tarp politinių partijų, ypač tarp opozicijos atstovų. Lygiai taip pat socialdemokratai labai atsargiai kritikavo valdančiuosius, tai čia vienas iš tų veiksnių, kuris leido jiems pasirodyti simpatiškesniais“, – svarstė profesorius.

Kitas veiksnys, jo teigimu, yra partijos vedlės Vilijos Blinkevičiūtės aktyvumas.

„V.Blinkevičiūtę žmonės atsimena kaip visai neblogą politikę, buvusią ministrę, kuri reformavo visus „Sodros“, pensijos reikalus. Kita vertus, ji kalba korektiškai, jos kritika yra konstruktyvi, nėra įžeidžiančių frazių, kaltinimų be pagrindo – tai yra labai svarbu ir visuomenė tą vertina“, – aiškino L.Bielinis.

LKA politologė J.Novagrockienė pritarė, kad sėkmę šiai politikei neša susikrautas praeities kapitalas.

„Ji niekur neįkliuvusi, visada buvo labiau pozityvi politikė. Jos kalbėjimas yra suprantamas žmonėms, ji kalba paprastai, aiškiai, jos kritika pagrįsta. Matyt, tas akumuliuoja. Kartais net ir sunku paaiškinti, kokios to priežastys, bet akivaizdu, kad ji yra patraukli ir sugeba mobilizuoti rinkėjus“, – aiškino J.Novagrockienė.

Kiek ilgai šios politikės patrauklumas ves socialdemokratus į priekį? Politologės manymu, socialdemokratams reikėtų paieškoti ir naujų savo privalumų, nes žmonės galiausiai nusivils ir jais.

„Vilija Blinkevičiūtė turi pagrindo kalbėti apie socialines problemas, nes buvo ministrė – galbūt ja žmonės labiau tiki, nes ji kažką kažkada padarė. Tas jos kalbėjimas nėra visiškai tuščias ir nepagrįstas.

Kita vertus, jiems reikia labai stipriai dirbti, ieškoti naujų problemų, kurios būtų aktualios žmonėms, nes kitaip vertinimas irgi gali pradėti šiek tiek leistis žemyn“, – dėstė J.Novagrockienė.

S.Skvernelis tapo konkurentu valstiečiams

Apklausos duomenys rodo, kad per kelis mėnesius krito pasitikėjimas ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Politologų nuomone, nuo partijos atsiskyręs S.Skvernelis bei kiti bendražygiai tokiam rezultatui įtakos tikrai turėjo, o pačiam buvusiam opozicijos lyderiui ekspertai žada sėkmę.

„Jei S.Skvernelis įkurtų partiją, kol kas dabartiniame fone atrodo, kad jie išeitų kaip laimėtojai. Akivaizdu, kad tiems, kurie galbūt blaškosi tarp valstiečių, socialdemokratų ar Darbo partijos, Skvernelis būtų geras variantas.

Jis turėtų galimybę gerai pasirodyti rinkimuose, juolab, jog paklausus rinkėjų, kas geriausiai atstovauja jų interesams, S.Skvernelis yra trečioje vietoje ir išlaiko potencialą“, – aiškino J.Novagrockienė.

VDU profesorius L.Bielinis kalbėjo, jog S.Skvernelis jau tapo LVŽS konkurentu, tačiau naujajai politinei jėgai reikės labai daug dirbti.

„Natūralu, kad Skvernelis, įkūręs partiją, galėtų patraukti daug LVŽS rinkėjų į savo pusę. Bet jeigu pažiūrėtumėme į tolimesnį laikotarpį, tai jo sukurtai partijai būtų labai sudėtinga įsiterpti kairiajame fronte, nes ten yra įvairiausių politinių jėgų.

Jos tarpusavyje labai stipriai konkuruoja, tai jo pergalę lemtų teisingas laviravimas tarp šių jėgų ir bendradarbiavimas su tais, kurie yra pozityvūs – pirmiausia su socialdemokratais“, – pažymėjo profesorius.

Vis tik, pasak jo, patys valstiečiai potencialo dar turi ir artimiausiu metu politiniame lauke nublankti neturėtų.

„Jie išliks – natūralu, kad nepasieks didelių aukštumų, kokias pasiekė anksčiau, bet reikia tikėtis, kad artimiausiu metu jie pradės veikti kažką, strategiškai nukreipto į rinkimus“, – sakė L.Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.