Arūnas Karaliūnas. Kai politikas bus nuteistas, niekas jo net neprisimins

Kas toks yra R.Pudževelis? Sunkumų atsakyti į šį klausimą kiltų daugeliui kauniečių ir tik Kauno rajono savivaldybės administracijos senbuviai prisimena, kad iki 2016-ųjų tai buvo įtakingas tarnautojas.

Valdininkas. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdininkas. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kelerius metus trunkantys teismo procesai nepaliauja stebinti teisininkų. <br>M.Patašiaus nuotr.
Kelerius metus trunkantys teismo procesai nepaliauja stebinti teisininkų. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 26, 2021, 7:00 AM

R.Pudževelis dirbo administracijos direktoriumi, kol 2016-ųjų rudenį jį sučiupo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai ir apkaltino kyšininkavimu.

Sekliai paskelbė išsiaiškinę, kad mainais už palankumą savivaldybės skelbtuose šilumos ūkio konkursuose verslininkai dosniai atsilygino R.Pudževeliui pirkdami statybines medžiagas Kulautuvoje (Kauno r.) kylančiam prašmatniam jo namui.

Parama tikru naujakuriu netapusiam R.Pudževeliui galėjo siekti 46 tūkst. eurų, tačiau visa tai prasidėjo dar gerokai anksčiau, 2012–2013 metais, kai sąskaitos Lietuvoje buvo išrašomos litais.

Sunku spėlioti, kokias schemas sukūrė ar bandė sukurpti R.Pudževelis bei jo bičiuliai, nes lig šiol smalsuoliai tenkinosi tik skurdžia teisėsaugos skelbiama informacija.

Netrukus gali išryškėti ir tikrasis vaizdas, nes Kauno apygardos prokuratūra pasigyrė pagaliau perdavusi bylą į teismą. Nuo R.Pudževelio sulaikymo iki šio momento praėjo beveik 5 metai, iki jubiliejaus pritrūko vos poros mėnesių.

Per tiek metų turbūt jau ir namo sienų dažai pabluko, ir stogo danga pasiklaipė.

Galima pamanyti, kad reikėjo ištirti žudikų maniakų gaujos, dešimtmetį siautėjusios keliuose žemynuose, bylą, o STT agentams už pastangas tai padaryti kiekvieną dieną buvo grasinama mirtimi.

Jeigu byla ir teisme bus nagrinėjama tokiu greičiu, mindamas teismų slenkstį R.Pudževelis gali pasitikti pensinį amžių, o paskelbus nuosprendį šio žmogaus nebeprisimins net seniausiai dirbantys Kauno rajono savivaldybės administracijos darbuotojai.

Tuo įsitikino buvęs Kauno rajono vicemeras K.Povilaitis, kurį STT sekliai sulaikė netrukus po to, kai už grotų atsidūrė R.Pudževelis.

Tiek pats K.Povilaitis, tiek teisininkai negalėjo patikėti aplinkybe, kad STT agentai vicemerą pričiupo praėjus daugiau kaip dvejiems metams po to, kai galimai buvo užfiksuota jo nusikalstama veika – tai įvyko 2014-ųjų rugpjūtį.

Gal STT sekliai norėjo, kad K.Povilaitis užbaigtų kadenciją, arba vylėsi, kad žinomas pakaunės žmogus taps Seimo nariu 2016-ųjų rudenį vykusių rinkimų metu ir tuomet pasigirs sučiupę parlamentarą?

K.Povilaitis niekaip nesusijęs su R.Pudževelio namo statybos ypatumais. Nors iš pradžių garsiai skalambyta apie triuškinantį teisėsaugos smūgį, galiausiai K.Povilaičiui kaltinimai pareikšti tik dėl vieno nusikalstamos veikos epizodo, byla išskirta į atskirą ir 2019-ųjų viduryje pasiekė teismą.

Kai atrodė, kad buvęs politikas netrukus išgirs nuosprendį, pasikeitė bylą nagrinėjančios Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijos narys, todėl ją teks atversti iš naujo.

Kol K.Povilaitis išgirs neskundžiamą teismo nuosprendį, Kauno rajono taryboje turbūt dar pasikeis pora kadencijų.

Susidaro įspūdis, kad vicemerai yra kažkokia neįveikiama kasta nei STT agentams, nei prokurorams, nei teismams.

Kauno vicemerui K.Kriščiūnui STT agentai antrankius uždėjo dar 2011-aisiais, politikui teko 30 parų praleisti areštinėje.

Tąkart tyrėjai susisuko greičiau ir penkmečio tyrimui neprireikė, tačiau tašką šioje istorijoje pavyko padėti tik po daugiau kaip 6 metų.

K.Kriščiūnas buvo teisiamas už tai, kad nurodė savivaldybės įmonės Panemunės butų ūkio direktoriui T.Pilviniui suremontuoti partijos bendražygės, visuomeninės padėjėjos Z.Zalagėnaitės butą būtent šios įmonės lėšomis.

Kauno apygardos teismas politiką išteisino, tačiau tuomet byla atsidūrė Lietuvos apeliaciniame teisme, o jis buvo kitokios nuomonės – 2018-ųjų pradžioje K.Kriščiūną pripažino kaltu ir skyrė daugiau kaip 20 tūkst. eurų baudą. Piniginėmis baudomis nubausti ir kiti teisiamieji.

Politikams derėtų prisiminti: STT įteiktas kaltinamojo mandatas suteikia labai ilgą kadenciją, kurios neįmanoma nutraukti laisva valia, o galutinis rezultatas jos pabaigoje gali būti gerokai prastesnis negu naktis po nesėkmingų rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.