Kam iš tiesų palankus nesutariančios opozicijos veiksnys?

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Oponentai“ praėjusį ketvirtadienį opozicinių frakcijų atstovai svarstė, kas galėtų padėti opozicijai išlikti vieningai ir stipriai bei ar opozicijos lyderio pareigybė yra būtina sklandžiai opozicijos veiklai.

Agnė Širinskienė, Jonas Pinskus, Orinta Leiputė, Andrius Mazuronis.<br>Lrytas.lt koliažas
Agnė Širinskienė, Jonas Pinskus, Orinta Leiputė, Andrius Mazuronis.<br>Lrytas.lt koliažas
Jonas Pinskus, Orinta Leiputė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Pinskus, Orinta Leiputė<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 28, 2021, 5:57 AM

Prieš dvi savaites Seimas plenariniame posėdyje vieningai nusprendė iš Seimo valdybos išbraukti Saulių Skvernelį nuo kovo mėnesio ėjusį opozicijos lyderio pareigas. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Agnė Širinskienė sakė, kad toks pasikeitimas nesudarė didelės įtakos opozicijos susilpnėjimui.

„Jeigu mes sakytume, kad opozicijos lyderis yra opozicijos esmė, tai būtų galima sakyti, kad susilpnino, bet mano galva, opozicijos lyderis yra tik instrumentas opozicijai veikti. Taip, tai yra pakankamai stiprus ir matomas instrumentas, bet bet kuriuo atveju aš manau, kad ne postai ir pozicijos turėtų būti svarbu, bet turėtų būti bendras veikimas, tas kelrodis dalykas, kuris opoziciją vestų į priekį“, – sakė A.Širinskienė.

Darbo partijos narys Andrius Mazuronis teigė, kad opozicijos lyderis yra tik antraeilis dalykas, bet būtina surasti bendrą interesą, kuris galėtų suvienyti opoziciją.

„Tik turinti bendrą interesą opozicija gali įgyvendinti vienokius ar kitokius pažadus. Opozicijos lyderis yra visiškai antraeilis dalykas. Turinio prasme, Darbo partijos frakcija labai sėkmingai tarėsi ir susitarė su visomis opozicinėmis frakcijomis“, – sakė A.Mazuronis.

Laidoje dalyvavusi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Orinta Leiputė teigė, kad LSDP opozicijoje yra vienintelė kairioji partija, todėl kai kurie sprendimai skiriasi nuo likusių partijos narių.

„Mes turime savo liniją, mes esame vienintelė kairioji politinė partija, nenorime, kad mumis naudotųsi arba naudotųsi mūsų vertybėmis kitos politinės partijos. Mes esame tikrai pasirengę bendradarbiauti opozicijoje siekiant priimti sprendimus, kurie mums atrodo teisingi“, – teigė O.Leiputė.

Į tokį LSDP atstovės komentarą A. Širinskienė atsakė, kad opoziciją silpninantis bendradarbiavimas tarp LSDP ir dabartinėje valdančiojoje daugumoje esančių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovų, buvo matomas jau buvusioje politinėje kadencijoje. Tokį bendradarbiavimą pastebi ir A.Mazuronis, tačiau jis teigė, kad kiekviena frakcija turi pasirinkimą, kaip veikti.

„Kiekviena politinė partija pasirenka kaip jai veikti net ir opozicijoje. Kai kurie panyra į labai didelę opoziciją ir oponuoja visiškai visur ir visada, net tada, kai reikėtų pritarti. Socialdemokratai vienu atveju ieško paramos su opozicija, bet akivaizdu, kad tam tikrais atvejais bando ieškoti paramos ir su valdančiaisiais“, – teigė A.Mazuronis.

Darbo partijos frakcijos atstovas taip pat sakė, kad vieninga opozicija yra vienintelė stiprybė, o tarpusavio pagalba įgyvendinant programinius tikslus gali tik dar labiau suvienyti.

„Mes matom stiprybę tik opozicijos vienybėj. Kad opozicijos frakcijos suderintų pozicijas prieš kiekvieno posėdžio darbotvarkę, man atrodo, yra natūralus dalykas. Taip turi veikt opozicija. Opozicijoje būnant gali vienyti vienintelis dalykas, tai yra galimybė kuo įmanoma įtakingiau atstovauti savo kertinius programinius taškus. Jei kiekvienas užsibrėžę po tris programinius taškus susėstume ir pakalbėtume, man atrodo, kad jie vienas kitam nelabai prieštarauja ir galim vieni kitiems padėti juos įgyvendinti“, – teigė A.Mazuronis.

Nors viešojoje erdvėje yra žinomi nesutarimai tarp Regionų partijos pirmininko Jono Pinskaus ir Darbo partijos, tačiau J. Pinskus yra įsitikinęs, kad Seime jokių nuoskaudų, kurios galėtų trukdyti opozicijos darbui, turi nelikti.

„Nuoskaudos iš mūsų pusės tikrai nėra. Frakciją sudaro 9 vienmandatininkai, jie seniai politikoj ir supranta, kad tos asmeninės ambicijos ir nuoskaudos rimtam politikui neturėtų trukdyti. Mes ateinam į Seimą dirbti, dirbti valstybei ir daryt darbus“, – įsitikinęs J.Pinskus.

Nors šiuo metu LVŽS ir Darbo partijai dėl opozicijos lyderio paskyrimo trūksta būtent Regionų frakcijos balsų, A.Mazuronis abejoja, ar ši pareigybė galėtų padėti sklandžiam opozicijos darbui.

„Opozicijos lyderis gali būti tiek vienijanti, tiek gali būti priešingai – skaldanti, tai neina žinoti, koks atvejis yra geresnis. Yra buvę įvairiausių praktikų, kai dėl vienų ar kitų opozicijos lyderio savybių net ir suskyla opozicija“, – svarstė A.Mazuronis.

Jonas Pinskus teigė manantis, kad opozicijos lyderis galėtų padėti opozicijai atrodyti prieš valdančiųjų poziciją, o ypač, kai ateityje laukia dideli iššūkiai.

Visą pokalbį žiūrėkite laidos įraše apačioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.