Ministras naujo karantino tikimybę neigia, bet neatmeta: „Tarp juodo ir balto – daug atspalvių“

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį pranešė, kad privalomam kaukių dėvėjimo uždarose patalpose įvedimui užteks ekstremaliosios padėties, o karantino režimo neprireiks.

R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 29, 2021, 10:17 AM

Tiesa, netruko pasigirsti balsų, jog kaukės – tik būsimų ribojimų pradžia. Visgi, Vyriausybės nariai skuba raminti – tokie karantino ribojimai, kokie buvo žiemą, nebegalimi.

Baiminasi naujų ribojimų

Savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius portalo lrytas.lt laidoje „Nespaudai“ kalbėjo, kad artimiausiu metu Vyriausybė gali pajusti spaudimą dėl dar vieno karantino įvedimo.

„Situacija savivaldoje nėra gerėjanti. Jaučiu, kad rudeninis pikas dar nepasiektas. Spaudimas bus didelis per susirgimų skaičių, per reanimacijos lovų užimtumą“, – prognozavo socialdemokratas.

M.Sinkevičius neatmeta, kad Vyriausybė gali neapsiriboti vien privalomu kaukių dėvėjimu.

„Merai, kalbėdami tarpusavyje ir žiūrėdami į tai, ką matome savivaldoje, galvojame, kad kaukių privalomumas yra tik pradžia. Labai neramiai žiūriu į visokius renginius uždarose patalpose, ar tai būtų koncertai, ar sporto renginiai – klausimas, ar neturėsime kažkokių ribojimų šiose veiklose“, – svarstė M.Sinkevičius.

Uždarymas – nebegalimas

Savo ruožtu liberalas, aplinkos ministras Simonas Gentvilas laidoje kalbėjo, kad privalomos kaukės grąžinamos dėl to, kad visuomenė rekomendacijų netraktuoja rimtai, o ši planuojama taisyklė – būdas ieškoti dialogo, kaip įtikinti gyventojus, kad pavojus vis dar egzistuoja.

S.Gentvilas patikino, kad tokio karantino, koks buvo žiemą, nebebus – pirmiausiai dėl to, kad virš milijono šalies gyventojų jau yra pasiskiepiję.

„Matome, kad kai kurie apribojimai jau yra išsekę pagal savo galią. Turime rasti kitų būdų kalbėti su visuomene, įtikinėti. Nebegalime uždaryti mokyklų, darželių, nes paralyžiuotume jaunąją kartą.

Darbo rinka perkaitusi, darbuotojų trūksta – negalime tėvų grąžinti į namus, į prastovas. Reikšmingi apribojimai nebėra įmanomi, tai, kas buvo pirmos ir antros bangos metu. Dabar klausimas yra tik tai, kaip diskutuoti su visuomene, kad problema vis dar yra didelė, esame tarp sergamiausių Europos valstybių“, – patikino S.Gentvilas.

Visgi, paklaustas, ar žodis „karantinas“ šioje kadencijoje vėl gali būti pradėtas vartoti, S.Gentvilas atsakė mįslingai: „Tarp juodo ir balto – daug atspalvių“.

M.Sinkevičiaus manymu, valdantieji dar vieno uždarymo nesvarstytų ir siekdami išsaugoti savo reitingus. Karantino grąžinimas, anot jo, signalizuotų nesėkmę visuomenės akyse.

„Negali sakyti, kad tai pilna apimtimi yra Vyriausybės atsakomybė suvaldyti visuomenę, skiepijimosi mastus. Tai yra mūsų bendra atsakomybė – ir Vyriausybės, ir savivaldos, daugybės institucijų.

Tačiau karantino grąžinimas iš politinės, visuomenės vertinimo pozicijos, manau, būtų traktuojamas kaip Vyriausybės nesėkmė darbų portfelyje“, – įvertino socialdemokratas.

Vyriausybė trečiadienį žada svarstyti privalomo kaukių dėvėjimo uždarose patalpose įvedimą.

„Ekstremalios situacijos reglamentavime bus tie pakeitimai padaryti ir bus praplėstas reikalavimų sąrašas dėl kaukių dėvėjimo uždarose patalpose“, – antradienį sakė I.Šimonytė. Pasak premjerės, jei bus spėti parengti projektai, šį klausimą Vyriausybė svarstys trečiadienį.

Vyriausybės vadovė taip pat patvirtino, kad daugiau pakeitimų, pavyzdžiui, nustatant taisykles renginiams, kaip buvo svarstoma anksčiau, neplanuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.