Po kilusio skandalo dėl 12 tūkst. eurų „Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjas atsisako SAM pinigų Ciniškas chirurgas: jokių pinigų negavau

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ kūrėjams už tai, kad joje pasirodytų sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio visuomeninis patarėjas, chirurgas Edgaras Kulikauskas, dar žinomas Ciniško chirurgo pravarde, sumokėjo 12 tūkst. eurų.

Lrytas.lt koliažas
Lrytas.lt koliažas
Sveikatos apsaugos ministerija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sutarties ištrauka.<br>Centrinis viešųjų pirkimų portalo inf.
Sutarties ištrauka.<br>Centrinis viešųjų pirkimų portalo inf.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Reportažas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Reportažas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Sutarties ištrauka.<br>Centrinis viešųjų pirkimų portalo inf.
Sutarties ištrauka.<br>Centrinis viešųjų pirkimų portalo inf.
Sveikatos apsaugos ministerija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mantas Bertulis.<br>Soc. tinklo nuotr.
Mantas Bertulis.<br>Soc. tinklo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 1, 2021, 10:21 AM, atnaujinta Oct 1, 2021, 5:56 PM

Sutartis su laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ kūrėju Mantu Bertuliu sudaryta rugsėjo 9-ąją. Ją pasirašė ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė. Sutarties vertė – 12 tūkst. eurų, įskaičiuojant mokesčius.

Susitarta, kad žurnalisto Ryčio Zemkausko vedamas pokalbis su Cinišku chirurgu pasirodys „Kitokių pasikalbėjimų“ kanale vaizdo įrašų dalijimosi platformoje „Youtube“, taip pat – naujienų portale delfi.lt.

Laidoje, kurioje kalbinamas socialiniuose tinkluose populiarus medikas, nėra nurodoma, kad už ją sumokėjo ministerija. Portalas delfi.lt po šio įvykio penktadienį pranešė nutraukiantis sutartį su laidos kūrėjais.

„Panašu, kad žodelis „ciniškas“ čia yra labai pritinkantis“, – šią situaciją pakomentavo eksministras Aurelijus Veryga.

Po kilusio skandalo laidos kūrėjas M.Bertulis pranešė atsisakantis SAM pinigų, nes sąskaita esą dar nebuvo apmokėta. Jis tvirtino daugiau nebendradarbiausiantis su valdžios įstaigomis.

„Žodžiu, matau, kad šūdų malūnas įsisuko rimtai, tai paprašiau, kad Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija nepervedinėtų man pinigų, kadangi sąskaita dar nebuvo apmokėta. Tikiuosi ministras Arūnas Dulkys mano prašymą patvirtins“, – paskelbė M.Bertulis.

E.Kulikauskas: apie sutartį nieko nežinojau ir jokio honoraro negavau

Į situaciją savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje sureagavo ir pats E.Kulikauskas. Jis tvirtino apie SAM ir „Kitokių pasikalbėjimų“ sutartį nieko nežinojęs, už pokalbį negavęs jokio honoraro.

„Man paskambino SAM ir pasiūlė sudalyvauti „Kitokiuose pasikalbėjimuose“, paieškoti kitokio priėjimo skatinant visuomenę pasiskiepyti. Aš atsisakiau, nes nemėgstu nei dėmesio, nei tuo labiau būti scenoje. Siūliau susirasti kažką kitą.

Tada su manimi susisiekė Bertulis ir papasakojo, kad kalbėsim apie mane, apie mano darbą ir mano požiūrį. Nežinau kaip ir kodėl, bet sutikau. Viskas. Aš esu SAM visuomeninis konsultantas ir jiems padedu neatlygintinai.

Apie SAM ir „KP“ sutartį aš nieko nežinojau ir jokio honoraro negavau. Aš net už kurą pats susimokėjau. Bandau aiškintis detales ir jei bus, ką pasakyti, puslapio sekėjus būtinai informuosiu vėliau“, – rašė jis.

Remiantis privačių interesų deklaracija, E.Kulikauskas dirba abdominalininės chirurgijos gydytoju Utenos ir Rokiškio rajono ligoninėse, taip pat jis eina SAM visuomeninio konsultanto pareigas.

M.Bertulis: didžiausia klaida, kad nepažymėjome reklamos

Apie situaciją pasisakė ir pats „Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjas M.Bertulis. Jis patvirtino, kad Cinišką chirurgą į laidą pasikviesti sugalvojo pats, tačiau pripažino, jog suklydo prie laidos aprašo neinformavęs, kad ji iš dalies apmokėta iš SAM sąskaitos:

„Gegužės mėnesį už savo pinigus sukūriau laidą „Aiškinam“ apie skiepus. Tai darbas, kuriuo tikrai didžiuojuosi ir todėl daviau jį naudoti Kauno ir Vilniaus savivaldybėms, taip pat ir Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM). Galima sakyti, jog tada mane ir pastebėjo SAM.

Rugpjūčio 25 d. sulaukiau skambučio iš SAM. Jie dar kartą padėkojo už tą filmuką apie skiepus ir paklausė, ar būtų galima padaryti „Kitokius pasikalbėjimus“, kurių metu būtų pakalbėta apie vakcinų naudą. Aš, kaip pats didžiausias vakseris, aišku, sutikau su šituo pasiūlymu. Tuomet pradėjome galvoti ką čia galėtume pakviesti.

Pirmasis mano pasiūlymas buvo Ciniškas Chirurgas. Visgi negalime į Kitokie pasikalbėjimai kviesti bet ko, kadangi šioje laidoje dalyvauja ne tik turintys ką pasakyti žmonės, bet ir gerai visuomenėje pažįstami. Pirmiausiai iš Ciniškas Chirurgas gavome „ne“. Tiesiog paaiškino, jog jis yra labiau rašantis žmogus, o ne kalbantis.

Pradėjome su SAM galvoti alternatyvas kaip pvz. Liną Svetiką, Ričardas Savukynas, Alvydą Unikauską, Rimantą Kėvalą bei kitus. Bet aš nepasidaviau, nes man Ciniškas Chirurgas atrodė tobulas pašnekovas. Tai galiausiai po kokio mano trečio skambučio (jis neleis man sumeluoti), man pavyko jį įkalbėti. Tačiau nei turinys, nei niekas su juo derinta nebuvo.

Apie vakcinas kalbėjome labai mažą segmentą, nes pats Edgaras kaip pašnekovas buvo labiau įdomus nei tos vakcinos. Taigi, išvados tokios: SAM visada pirko, perka ir pirks viešinimo paslaugas apie vakcinas. Tai yra normalu. Ir tai turėtų būti daroma dar daugiau. Edgaras Kulikauskas nei žinojo apie šią sutartį, nei buvo derintos temos su juo.

Ir čia niekaip nesusiję su tuo, kad jis yra visuomeninis SAM ministro konsultantas (ne patarėjas!). Nes vietoj jo galėjo būti visai kitas žmogus. Čia buvo mano pasiūlymas jį pakviesti, kaip ir visų kitų laidos svečių. Didžiausias mano fail'as, kad nepažymėjome reklamos.

Kadangi tai mano pirmas ir turbūt paskutinis bendradarbiavimas su visokiomis ministerijomis, tokios patirties tiesiog neturėjau. O ir negavau tokio prašymo iš pačios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija. Nors tokį klausimą ir buvau uždavęs jiems. Bus kitą kartą pasimokyta.“

A.Dulkys: mano visuomeniniam patarėjui nėra draudžiama dalyvauti laidose

Sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys sako nemanantis, kad jo visuomeninis patarėjas neturėtų dalyvauti laidose, skelbia BNS.

„Mano žiniomis, E.Kulikauskas tikrai jokių pinigų nėra gavęs ir nemanau, kad žmogui, kuris yra sutikęs būti mano visuomeniniu patarėju, yra draudžiama dalyvauti kokiuose nors kūrybiniuose projektuose“, – poziciją pateikė ministras.

Jis pridūrė, kad visos paslaugos perkamos vykdant viešuosius pirkimus. „Jeigu sąžiningai mokėta kūrėjams, aš galiu tik pasidžiaugti“, – teigė A.Dulkys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.