„Atminties kelio“ eisena paminės Semeliškių žydų bendruomenės sunaikinimo 80-metį

Semeliškėse (Elektrėnų sav.) trečiadienį „Atminties kelio“ eisena bus paminėtos 80-osios vietinės žydų bendruomenės sunaikinimo metinės.

„Atminties kelio“ eisena bus paminėtos 80-osios vietinės žydų bendruomenės sunaikinimo metinės.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
„Atminties kelio“ eisena bus paminėtos 80-osios vietinės žydų bendruomenės sunaikinimo metinės.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 7:11 AM

1897 metų gyventojų surašymo duomenimis, Semeliškėse gyveno 300 žydų (31 proc. miesto gyventojų). Panašus jų skaičius buvo ir prieš karą. 1941 m. rugsėjo viduryje Semeliškių žydai buvo perkelti į getą. Čia buvo taip pat uždaryti Vievio, Žaslių ir kitų miestelių žydai.

Laikinasis getas buvo likviduotas spalio 6 d. Žudynes vykdė iš Vilniaus atvykęs SD ypatingasis būrys, vietos policininkai ir baltaraiščiai konvojavo ir saugojo pasmerktuosius. Pagal K. Jagerio raportą Semeliškėse tą dieną buvo nužudyti 962 žydai (iš jų 359 moterys ir 390 vaikų).

Minint šių skaudžių įvykių 80-ąsias metines vidurdienį Semeliškėse nuo buvusio geto teritorijos Užupio g. prasidės „Atminties kelio“ eisena į žydų žudynių vietą (apie 1,5 km), kur įvyks Holokausto aukų pagerbimo ceremonija.

Šis minėjimas yra vienas iš Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su jos iniciatyva įsteigtais Tolerancijos ugdymo centrais bei kitais partneriais inicijuoto nacionalinio projekto „Atminties kelias 1941 – 2021“ renginių. Renginiai vyksta nuo birželio ir vyks iki gruodžio mėnesio.

Lietuvoje yra daugiau nei 200 masinių Holokausto aukų žudynių vietų. Vienas iš „Atminties kelio“ eisenų iniciatorių ir organizatorių, Tarptautinės komisijos vykdantysis direktorius Ronaldas Račinskas išreiškė viltį, kad šiais metais bus aplankytos visos arba bent jau didžioji dalis šių vietų.

Tarptautinės komisijos tyrimų duomenimis, dabartinėje Lietuvos teritorijoje iš maždaug 220 tūkst. iki karo gyvenusių žydų per Holokaustą buvo sunaikinta apie 200 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.