R. Liubajevas: staigus migrantų srauto sumažėjimas šiek tiek kelia nerimą

Per praėjusią parą pasienyje su Baltarusija apgręžus viena migrantą, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas sako, kad toks staigus pokytis šiek tiek neramina.

Naktinis patruliavimas pasienyje.<br>I.Budzeikaitės/KAM nuotr.
Naktinis patruliavimas pasienyje.<br>I.Budzeikaitės/KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2021, 11:42 AM

„Labai norėčiau tikėti, kad tai yra natūralus procesas, kad situacija prie sienos tikrai yra stabili. (...) Tačiau negali nekelti nerimo kiekvieno specialisto tokia situacija, kai labai greitai, per vieną dieną, sumažėja tie srautai iki vieno asmens“, – BNS penktadienį kalbėjo pasieniečių vadas.

Pasak jo, galbūt taip Minsko režimas bando sukurti klaidingą vaizdą, jog srautai mažėja, tikintis pasieniečių atsipalaidavimo.

„Kažkokių ypatingų duomenų neturime, bet atsipalaiduoti dar nevalia, reikia ir toliau stebėti situaciją. Turime būti pasiruošę bet kokiam variantui“, – sakė R. Liubajevas.

VSAT duomenimis, per praėjusią parą iš Baltarusijos į Lietuvą neleistinoje vietoje bandė patekti vienas migrantas. Nuo birželio pabaigos tai yra mažiausias skaičius asmenų, per parą bandžiusių neteisėtai kirsti sieną.

Pastarosiomis savaitėmis tokių atvejų fiksuota nuo kelių dešimčių iki šimto.

„Reikia toliau vykdyti monitoringą, stebėti kokia yra situacija. Jokių išvadų kol kas nedaryčiau ir santūriai reaguočiau“, – dėstė VSAT vadas.

Jis teigė, kad šaltuoju metų laikotarpiu migrantų srautai įprastai sumažėja, tačiau turint omenyje, jog prieš Lietuvą vykdoma hibridinė ataka, situaciją prognozuoti yra sudėtinga.

„Ši ataka yra valdoma, režisuojama, todėl orų poveikis gali būti minimalus“, – sakė R. Liubajevas.

Tiek Lietuva, tiek Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Lietuva, Latvija bei Lenkija nuo vasaros susiduria su drastiškai išaugusiu nelegalios migracijos srautu iš Baltarusijos. Į Lietuvą šiais metais atvyko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtai Lietuvos ir Baltarusijos sieną kirtusių migrantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.