Kontaktą su sergančiu COVID-19 turėjęs pareigūnas savo atsakymo turėjo laukti darbe – į nuotolinį nebeleido Situacija nustebino ir profsąjungą

Į naujienų portalo lrytas.lt redakciją besikreipusi vilnietė pasipiktino pandemijos valdymo tvarka Policijos departamente – moterį nustebino faktas, jog jos sutuoktinis, turėjęs artimą kontaktą su COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu, nebegali dirbti nuotoliniu būdu, nors anksčiau dirbo būtent taip.

 Į naujienų portalo lrytas.lt redakciją besikreipusi vilnietė pasipiktino pandemijos valdymo tvarka Policijos departamente.<br> Lrytas.lt koliažas
 Į naujienų portalo lrytas.lt redakciją besikreipusi vilnietė pasipiktino pandemijos valdymo tvarka Policijos departamente.<br> Lrytas.lt koliažas
Koronaviruso mobilusis testavimo punktas.<br>R.Danisevičiaus asociatyvinė nuotr.
Koronaviruso mobilusis testavimo punktas.<br>R.Danisevičiaus asociatyvinė nuotr.
Policijos departamentas<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Policijos departamentas<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Policijos departamentas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policijos departamentas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronaviruso mobilusis testavimo punktas.<br>R.Danisevičiaus asociatyvinė nuotr.
Koronaviruso mobilusis testavimo punktas.<br>R.Danisevičiaus asociatyvinė nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>lrytas.lt ir NVSC iliustr. koliažas
Koronavirusas Lietuvoje.<br>lrytas.lt ir NVSC iliustr. koliažas
Koronaviruso mobilusis testavimo punktas.<br>R.Danisevičiaus asociatyvinė nuotr.
Koronaviruso mobilusis testavimo punktas.<br>R.Danisevičiaus asociatyvinė nuotr.
Vakcinacija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinacija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-10-19 15:46, atnaujinta 2021-10-19 21:27

Savo ruožtu departamento atstovai pabrėžia, jog tokia tvarka – numatyta įstatyme, o darbuotojų saugumu rūpinamasi nuolat.

Neleido dirbti nuotoliniu būdu

Į portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi vilnietė skaitytoja Virginija (pavardė redakcijai žinoma, - aut.), kuri papasakojo, jog visa jos šeima užsikrėtė COVID-19. Kaip aiškino moteris, pirmiausia apie teigiamą testo atsakymą sužinojo dukra, todėl pasitikrinti teko ir pačiai Virginijai bei jos vyrui.

Tačiau ją itin nustebino situacija vyro darbovietėje – Policijos departamente. Pasak Virginijos, sutuoktinis savo teigiamo testo rezultato sulaukė tik po pusantros paros, tačiau jo laukdamas vis tiek privalėjo eiti į darbą – artimą kontaktą turėjusiam vyrui dirbti nuotoliniu būdu buvo neleista, kadangi jis jautėsi gerai, nejautė jokių ligos simptomų. 

„Jis negalėjo testo rezultatų sulaukti namie, nes dirbti nuotoliniu būdu jo neišleido. Vyras privalėjo būti kabinete, nors norėjo apsaugoti kitus“, – tvarka stebėjosi moteris.

Sulaukęs teigiamo testo rezultato vyras įspėjo savo artimą kontaktą turėjusius kolegas, tačiau paaiškėjo, kad ir šie testų atsakymų negali laukti namuose.

Virginija prisiminė, kad per pirmąjį karantiną Policijos departamento darbuotojai dirbo nuotoliniu būdu, tad nesuprantanti, kodėl to negalima daryti ir dabar.

„O per antrą karantiną vyras irgi dirbo nuotoliu, o kai jį paskiepijo, sugrąžino į darbą“, – aiškino moteris.

Pati Virginija penktadienį teigė, jog turi nedarbingumą, nes jaučia COVID-19 simptomus ir baiminasi dirbti. 

Izoliuotis neprivalo

Policijos departamento atstovai savo ruožtu pažymėjo, jog, atsižvelgiant į spalio 6 d. paskelbtas Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) rekomendacijas, pasiskiepijusiam ar COVID-19 liga persirgusiam asmeniui izoliuotis nereikia.

Jie taip pat teigė, kad departamente griežtai reguliuojami darbuotojų srautai ir užtikrinamas saugumas.

„Lietuvos policijos generalinio komisaro įsakymu yra patvirtinta tvarka, kad pagal galimybes būtų ribojami darbuotojų srautai, t. y. organizuoti darbą pamainomis, grupėmis, kurių darbuotojai nesikeičia ir nesimaišo.

Numatyta skirtingiems darbuotojų srautams taikyti skirtingą darbo pradžios, pabaigos ir pietų pertraukos laiką, taip pat užtikrinti, kad skirtingų srautų darbuotojai neturėtų kontaktų bendro naudojimo patalpose (pavyzdžiui, poilsio, valgymo vietose)“, – rašoma portalui lrytas.lt atsiųstame atsakyme.

Remiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, izoliacija netaikoma tiems asmenims, kurie turėjo didelės rizikos sąlytį, tačiau yra persirgę COVID-19 ir nuo teigiamo testo atsakymo praėjo mažiau nei 210 dienų.

Izoliuotis taip pat nereikia pasiskiepijusiems nuo COVID-19, jei po paskutinės dozės praėjo daugiau nei 14 dienų.

Situacija nustebino

Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vladas Sanda portalui lrytas.lt antradienį teigė, kad dėl šios situacijos jau diskutavo ir su policijos atstovais.

„Visi labai nustebo ir pasakė, kad jokių draudimų negalėjo būti. Kaip tik yra rekomendacija dirbti namuose, jei įtariama, kad žmogus gali būti užsikrėtęs. Nuotolinis darbas turi būti suteiktas – nesvarbu, ar diagnozė pasitvirtins, ar ne.

Yra vienintelė sąlyga, jei darbas yra toks, kurio negalima organizuoti nuotoliniu būdu – tada pareigūnas turi imti nedarbingumą. Bet, kiek suprantu, departamente nėra tokio darbo, kurio negalima būtų vykdyti namuose“, – aiškino V.Sanda.

Pasak jo, greičiausiai tokia situacija kilo dėl užsikrėtusiojo vadovo arogancijos arba neišmanymo.

„Jeigu dar rašo jo žmona, tai reiškia, kad pačiam pareigūnui šios situacijos išspręsti nepavyko. Yra išleista Generalinio komisaro tvarka, kaip elgtis ir dirbti pandemijos sąlygomis, jei yra tikimybė, kad esi užsikrėtęs. <...> Man irgi teko dirbti nuotoliniu būdu, nors nebuvau užsikrėtęs, tai tiesiog mažindavo mūsų darbuotojų skaičių patalpose“, – prisiminė profsąjungos pirmininkas.

V.Sanda pridūrė, kad tokiu atveju darbuotojui reikėtų kreiptis į aukštesnius įstaigos vadovus, sprendimą taip pat galima skųsti ir Darbo ginčų komisijai. 

Pasiuntė žinią ir vaikų tėvams

Savo ruožtu Sveikatos apsaugos ministerija, siekdama sustabdyti COVID-19 ligos plitimą ir saugoti vaikų sveikatą, atkreipė tėvų ir ugdytojų dėmesį, kad vaikai, turintys peršalimo simptomų, neturi vykti į ugdymo įstaigas.

„Ugdymo įstaigose dėl didelio vaikų skaičiaus ir vaikų bendravimo ypatumų yra palanki terpė plisti ir COVID-19 virusui. Pastarąjį mėnesį koronaviruso protrūkių daugiausiai fiksuojama ugdymo įstaigose, tačiau bendromis ugdymo įstaigų bendruomenių, tėvų ir visuomenės sveikatos specialistų pastangomis protrūkiai greitai suvaldomi ir jie pasibaigia apimdami mažesnį nei kituose sektoriuose užsikrėtusiųjų skaičių.

SAM primena, kad darželiai ir mokyklos prie įėjimo į ugdymo įstaigą tėvams (globėjams, rūpintojams), darbuotojams ir kitiems asmenims turi pateikti informaciją apie draudimą ugdyme dalyvauti vaikams, kuriems pasireiškia tokie požymiai kaip karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.

Vaikai, kuriems pasireiškia šie požymiai, į ugdymo įstaigą ar kitas žmonių susibūrimo vietas neturi būti vedami“, – rašoma SAM trečiadienį išplatintame pranešime.

Tais atvejais, kai vaikui pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymiai ir tėvams kyla abejonių, ar tikrai vaikas  gali eiti į ugdymo įstaigą nekeldamas pavojaus užkrėsti savo grupės, klasės draugų, rekomenduojama registruoti vaiką pasitikrinti (atliekant COVID-19 testą) dėl COVID-19 ligos karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba pildant elektroninę registracijos formą adresu www.1808.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.