Prognozuoja pokyčius partijų reitingų lentelėje: priklausys nuo trijų pavardžių

Paskutiniuose reitinguose stebimas populiariausių Lietuvos partijų persiskirstymas – į pirmąją vietą išsiveržė socialdemokratai, valstiečiai smuko į trečiąją, antroje vietoje vis dar laikosi konservatoriai.

Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lauras Bielinis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lauras Bielinis.<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-10-21 08:10

Politologai įsitikinę, kad toks trejetukas išliks neilgai, o artimiausiu metu stebėsime ne tik lyderių rokiruotes, bet ir naujus žaidėjus reitingų viršūnėse. Politikos ekspertai įvardijo – rezultatas priklausys nuo dviejų veiksnių.

Trijų asmenybių kova

Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Vytautas Dumbliauskas svarstė, kad dešinysis rinkėjas liks ištikimas partijai, kurią visada palaikė – konservatoriams arba liberalams, tuo metu kairiojo rinkėjo balsas priklausys nuo trijų asmenybių kovos.

„Dešinės partijos yra depersonalizuotos, žmonės balsuoja už Tėvynės Sąjungą, nesvarbu, kas bus lyderis. O kairėje pusėje asmenybės labai daug ką reiškia.

Kairysis rinkėjas labai neištikimas, nelojalus, jo balsą nulemia asmenybės. Socialdemokratų reitingas dar neseniai buvo apie 5 proc., staiga dėl V.Blinkevičiūtės fenomeno partija tapo lydere. Viskas priklauso nuo lyderių žaidimo“, – „Žinių radijo“ laidoje įvertino V.Dumbliauskas.

Politologas įsitikinęs, kad kol kas nereikėtų išbraukti Darbo partijos iš žaidėjų kairėje pusėje.

V.Dumbliauskas prognozuoja, kad laukia Vilijos Blinkevičiūtės, Sauliaus Skvernelio ir Viktoro Uspaskicho, kaip asmenybių, kova, kurie pritrauks daugiau rinkėjų.

„Kairysis rinkėjas gali balsuoti būtent pagal asmenybę. Manau, kad S.Skvernelis turi galimybių su V.Blinkevičiūte pakonkuruoti, tuo metu V.Uspaskichas jau antrame plane, nebėra toks ryškus, koks buvo. Pagrindinė kova bus tarp V.Blinkevičiūtės ir S.Skvernelio“, – įsitikinęs jis.

„Viską lems tai, kaip lyderiai elgsis. Valstiečiams bus liūdna, nes jų lyderis, R.Karbauskis – nepopuliarus, jo populiarumas vis krinta“, – pridūrė jis.

Aukštumose neužsibus?

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto politologas Lauras Bielinis laidos metu svarstė, kad į reitingų lentelės priekį išsiveržę socialdemokratai ilgai ten gali neužsibūti.

„Socialdemokratų reitinginis pakilimas bus iš tiesų realus tuomet, kai socialdemokratai pradės aktyviai veikti politiniame lauke, regionuose, dirbti su rinkėjais.

Šiandien matome personalizuotą pakilimą – atsirado V.Blinkevičiūtė, atsirado reitingas. Bet jeigu veiksmo nebus, aktyvios veiklos Seime, jei nebus Lietuvos miestuose ir miesteliuose ryški socialdemokratų partijos veikla, tai pamatysime, kaip po truputį subliūkš jų reitingas“, – prognozavo politologas.

L.Bielinis įsitikinęs, kad populiariausia partija šalyje bus ta jėga, kuri bus aktyviausia.

„Darbiečiai, valstiečiai bei S.Skvernelis su savo nauja partija gali būti tais konkurentais, kurie labai lengvai užims tą nišą. Viskas priklausys nuo aktyvumo – šiandien matome įvaizdžius, veidus, bet su laiku išryškės ir aktyvumas. Ten, kur bus ryškesnis, aktyvesnis veikimas, ten bus ir daugiau palaikymo“, – įsitikinęs jis.

Tikisi partnerystės?

Apie naujos partijos kūrimą pirmadienį pranešęs S.Skvernelis įvardijo, kad naujoji politinė jėga orientuosis į centro-kairės rinkėjų flangą ir „bus tautinių pažiūrų arba nacionalinės valstybės šalininkai“.

L.Bielinis svarsto, kad tautiškumas įvardytas neatsitiktinai, bet turint aiškią strategiją dėl būsimos partnerystės.

„Abstrakčiai įvardijęs partijos „Už Lietuvą“ tautiškumą, S.Skvernelis tokiu būdu nužymėjo poziciją šiek tiek dešiniau negu socialdemokratai. Nes socialdemokratai yra klasikiniai kairieji, o toji jėga, kuri šiek tiek akcentuoja tautinius dalykus, dreifuoja į centrą.

Bet centre yra pats tas visokių populistinių partijų susigrūdimas, tuo pačiu – valstiečių ir žaliųjų. Tad S.Skvernelis mato savo rinkėją centre, tarp tų rinkėjų, kurie balsuoja už įvairias populistines partijas bei valstiečius ir žaliuosius. Čia, ko gero, matysime, vieną didelę kovą.

Be to, įvardindamas save kaip partiją, kuri, nors ir kairės, vis dėlto „tautinė“, jis tokiu būdu parodo, kad jie nesiorientuoja į konkurenciją su socialdemokratais. Jie, ko gero, tikisi partnerystės su socialdemokratais būsimose kovose“, – prognozavo L.Bielinis.

„Manau, tai nežymiu kontūru nužymėta strategija, kurios siekia S.Skvernelio kuriama partija“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.