Skubotus sprendimus lydi abejonės

Pirma – balsuoti, o tik po to – paklausti specialistų. Skubant uždrausti prekybą kvapiais skysčiais buvo pamirštos privalomos Seimo statuto nuostatos.

M.Danielė ir A.Veryga Seime siekia, kad dėl tabako kontrolės įstatymo pataisų būtų gautos ekspertų išvados.<br>lrytas.lt montažas.
M.Danielė ir A.Veryga Seime siekia, kad dėl tabako kontrolės įstatymo pataisų būtų gautos ekspertų išvados.<br>lrytas.lt montažas.
R.Žemaitaitis apskundė Seimo valdybą.<br>T.Bauro nuotr.
R.Žemaitaitis apskundė Seimo valdybą.<br>T.Bauro nuotr.
M.Danielė ir A.Veryga Seime siekia, kad dėl tabako kontrolės įstatymo pataisų būtų gautos ekspertų išvados.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Danielė ir A.Veryga Seime siekia, kad dėl tabako kontrolės įstatymo pataisų būtų gautos ekspertų išvados.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Danielė ir A.Veryga Seime siekia, kad dėl tabako kontrolės įstatymo pataisų būtų gautos ekspertų išvados.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Danielė ir A.Veryga Seime siekia, kad dėl tabako kontrolės įstatymo pataisų būtų gautos ekspertų išvados.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aistė Kurauskaitė

Oct 25, 2021, 9:00 AM, atnaujinta Oct 25, 2021, 9:22 AM

Seime – iki šiol negirdėtas atvejis. Seimo plenariniame posėdyje balsuota dėl įstatymo projekto, dėl kurio savo nuomonės neišsakė ekspertai.

Tokia išimtis buvo pritaikyta Tabako kontrolės įstatymo pataisai, kuria siekiama uždrausti prekiauti elektroninių cigarečių skysčiais su skoniais.

Apskundė procedūrą

Tačiau skubotas darbas gali turėti atvirkščią rezultatą – projektą gali tekti svarstyti iš naujo, o jeigu būtų ignoruotos Seimo statuto nuostatos ir galutinai priimtas įstatymo projektas, kyla didelė rizika, kad jį panaikinti gali Konstitucinis teismas.

Seimo statuto pažeidimą įžvelgęs Lietuvos regionų frakcijai priklausantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją.

Parlamentaras prašo išsiaiškinti, kodėl Seime buvo apsvarstytas įstatymo projektas, nors pagal statutą jo svarstymo procedūra privalėjo būti sustabdyta iki tol, kol bus gautas projekto ekspertinis vertinimas.

Ekspertai nepateikė išvadų

Įvertinti skysčio, kurį siekiama uždrausti, poveikį sveikatai ir draudimo atitiktį ES šalių praktikai ir jau įsigaliojusiems licencijavimo reikalavimams dar iki balsavimo turėjo ekspertai.

Tačiau Sveikatos reikalų komitetas jų išvadų nesulaukė, nors konservatoriai Mykolas Majauskas ir Vytautas Kernagis pataisas dėl elektroninių cigarečių ir jų skysčių su kvapais uždraudimo pateikė dar praėjusios kadencijos Seime – 2019-ųjų rugsėjį.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas teigė, kad praėjusios kadencijos Seimo valdyba dėl skysčių elektroninėms cigaretėms į ekspertus kreipėsi kelis kartus, tačiau norinčiųjų pateikti išvadas neatsirado.

Vis dėlto tokiu atveju, kaip numatoma, jei neatsiranda norinčiųjų dalyvauti ekspertinės išvados rengimo konkurse, dera skelbti viešą svarstymą arba kreiptis į mokslo įstaigas, tačiau to taip pat nebuvo padaryta.

Teks svarstyti iš naujo?

Svarstyti projektą be ekspertų vertinimo daliai Seimo narių atrodė neįmanoma.

Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė buvo surinkusi Seimo narių parašus, kad būtų atliktas ekspertų vertinimas, jį turėjo organizuoti Seimo valdyba.

„Tačiau viešas konkursas taip ir nebuvo paskelbtas, vadinasi, ir Sveikatos reikalų komitetas, ir Seimo valdyba pažeidė Seimo statutą“, – įsitikinęs R.Žemaitaitis.

„Tokiu buldozeriu dar nebuvo stumiamas nė vienas įstatymas“, – pažymėjo ketvirtą kadenciją Seime dirbantis politikas.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininko A.Matulo nuomone, ekspertai nesutiko atlikti tyrimų, už kuriuos siūlomas tik kelių šimtų eurų atlygis.

Pagal Seimo statutą, negavus atsakymų iš ekspertų yra privaloma viešai kviesti visus ekspertus pateikti išvadą dėl projekto.

Ar buvo panaudotos visos galimybės gauti ekspertų išvadas, Etikos ir procedūrų komisija turėtų išsiaiškinti per kelias savaites. Gali būti, kad įstatymo pataisos bus grąžintos į pradinį tašką, – vėl bus prašoma ekspertų vertinimo, jos vėl bus svarstomos Sveikatos reikalų komitete.

Išimtis – vienam projektui

Šiam komitetui priklausantis Seimo narys Aurelijus Veryga įžvelgė dar vieną grėsmę – įstatymo pataisos, priimtos pažeidžiant Seimo statutą, gali būti skundžiamos teismams ar pripažintos neteisėtomis.

„Man nesuprantama, kodėl nebuvo laikomasi procedūrų, juk komitetas net neprivalo atsižvelgti į tuos ekspertų vertinimus. Sprendimo priėmimas pažeidžiant procedūras kelia riziką pačiam sprendimui“, – kalbėjo A.Veryga.

Seimo narys stebėjosi, kodėl vieni įstatymų projektai be ekspertų išvadų net nesvarstomi, o kitiems taikomos išimtys: „Kai kuriuos mano siūlymus, net atkeliavusius iš praėjusios kadencijos, Sveikatos reikalų komitetas tiesiog išmetė per tvorą, nes ekspertai nepateikė išvadų. Projektai buvo tiesiog numarinti. Jei jau taikome kokią nors praktiką, ji turi būti vienoda viskam.“

Nurodė spręsti patiems

Nesulaukęs Lietuvos ekspertų išvadų Sveikatos reikalų komitetas dar vasaros pradžioje kreipėsi į Europos Komisijos (EK) teisininkus.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininko A.Matulo teigimu, sulaukti EK vertinimų privaloma, nes šia įstatymo pataisa keičiamos verslo sąlygos. Jei įstatymas būtų priimtas nesulaukus EK pritarimo, Lietuva gali sulaukti didžiulių baudų.

Iš EK Seimas sulaukė atsakymo, kad tai – vidaus teisės sprendimas, tačiau EK teisininkai nepateikė konkretaus atsakymo, jog prekiauti skonį turinčiais skysčiais draudžiama.

Dauguma šalių nedraudžia

„Latvijoje prekiauti šiais skysčiais nedraudžiama, vadinasi tie, kuriems jo reikia, galės atsisiųsti jų iš kaimynų.

Siųstis prekės mes uždrausti negalime, bet akcizas bus mokamas Latvijai“, – svarstė R.Žemaitaitis.

Draudimui prekiauti skysčiais su skoniais prieštaraujanti Laisvės partijos atstovė M.Danielė dar per ankstesnį svarstymą atkreipė dėmesį, kad Lietuva taptų viena iš kelių ES valstybių, priėmusių panašias nuostatas.

„Ši valdžia žadėjo mažiau draudimų, tačiau štai ir vėl turime įstatymo projektą, su kuriuo taptume unikalia valstybe su savo unikaliu draudimu“, – svarstant projektą Seime kalbėjo M.Danielė.

Prekyba kelsis į internetą

Seimo salėje elektroninę cigaretę tąkart demonstravusi politikė įsitikinusi, kad priėmus pakeitimą tokios cigaretės neišnyks, tačiau rūkantieji skysčius pradės pirkti internetu ir siųstis juos iš užsienio valstybių.

Todėl norint, kad skysčių su skoniais neatsisiųstų nepilnamečiai, reikėtų uždrausti ir elektronines parduotuves.

R.Žemaitaičio žiniomis, nelegali prekyba šiais skysčiais internete klesti ir dabar, tačiau Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas neturi galimybių to kontroliuoti.

Seimo nario nuomone, jei departamento pareigūnams būtų leista patikrinimo tikslais įsigyti prekių iš fizinių asmenų, surasti nelegalius pardavėjus būtų itin paprasta.

„Internete yra daugybė skelbimų, kad prekiaujama tais skysčiais, – vieni jų vežasi iš Kinijos, kiti iš Anglijos, bet nėra jokios kontrolės.

Patikrinus tokius pardavėjus paaiškėtų, kiek jų veikia be licencijų, o tiems, kurie šį skystį pardavinėja nepilnamečiams, būtų galima iškelti ir baudžiamąją bylą“, – svarstė R.Žemaitaitis.

M.Danielė Seimo nariams pateikė pavyzdį: 60 žmonių JAV mirė ir dar tūkstančiai žmonių buvo atsidūrę ligoninėse įsigiję elektroninių cigarečių skysčio iš juodosios rinkos.

Parlamentarės nuomone, uždraudus elektroninių cigarečių skysčius su skoniais į juodąją rinką galėtų atsigręžti ir Lietuvos rūkantieji.

Dabar į rinką neleidžiama tiekti elektroninių cigarečių ir jų pildyklių su skysčiu, jeigu jame yra vitaminų arba kitų priedų, kurie sudaro įspūdį, kad elektroninės cigaretės ir jų pildyklės yra naudingos ar mažiau kenksmingos sveikatai.

„Konstitucinio teismo pozicija labai aiški: jei yra nustatytos procedūros, jų reikia laikytis, nes procedūrų nesilaikymas suteikia pagrindą abejoti, ar teisės aktas atitinka Konstituciją“, – aiškino buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.