Teritoriją palikus paskutiniams migrantams – naujas planas: vėl drebins langus

Per keletą metų bus atkurta karių pratybų bazė vos 39 kilometrai nuo Vilniaus, Rūdninkų girioje, šią teritoriją neseniai palikus paskutiniams nelegaliems migrantams.

Poligone buvo įkurdinti migrantai, išvykdami jie paliko baisiausią netvarką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Poligone buvo įkurdinti migrantai, išvykdami jie paliko baisiausią netvarką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viešojo saugumo tarnybos prie VRM poligonas.
Viešojo saugumo tarnybos prie VRM poligonas.
Poligone buvo įkurdinti migrantai, išvykdami jie paliko baisiausią netvarką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Poligone buvo įkurdinti migrantai, išvykdami jie paliko baisiausią netvarką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 25, 2021, 5:27 PM, atnaujinta Oct 25, 2021, 5:50 PM

Poligonas šalia Rūdninkų (Šalčininkų r.) veikė sovietmečiu. Dabar jis bus atkurtas ir plėtojamas. Taip šią savaitę nusprendė valdžia, neradusi kitos vietos karių pratybų bazei.

Naujasis poligonas bus arčiausiai Vilniaus. Pabradės poligonas, kuriame jau sunkiai telpa kariai, yra už 46 kilometrų. Rūdninkų poligonas plėtrai pasirinktas dėl atgrasymo politikos.

Dar prieš kelias savaites Rūdninkų poligone buvo apgyvendinta keli šimtai migrantų, išvykdami jie paliko baisiausią netvarką, kalnus šiukšlių. Anksčiau teritoriją treniruotėms naudojo Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Prašė remontuoti kelius

Poligono plėtra vyks atsižvelgiant į aplinkosaugos reikalavimus, derinant su vietos bendruomene. Šalčininkų rajono vadovai jau išsakė poreikį gerinti infrastruktūrą, kad keliams, juosiantiems Rūdninkų poligoną ir šalia esančias teritorijas, būtų skiriama daugiau dėmesio.

Rūdninkų girioje, kur bus atkuriamas poligonas, nėra sodybų ir privačių žemės sklypų. Beje, poligono teritorija, kai nevyks pratybos, nebus uždara.

Apytiksliais skaičiavimais, naujo 150 kvadratinių kilometrų poligono su daugiafunkce šaudykla įrengimas ir išlaikymas per dešimtmetį gali kainuoti kelis šimtus milijonų eurų. Į poligono teritoriją teks nutiesti apie 15 kilometrų geležinkelio atšaką, kuri kainuotų apie 20 mln. eurų.

Atsirado smėlynų plynės

Atkuriant Rūdninkų poligoną žadama atsižvelgti į aplinkosaugos reikalavimus, kad būtų padaryta kuo mažesnė žala gamtai.

Mat šioje teritorijoje vis dar matyti sovietmečio palikimas – kontinentinių kopų darinys. Šių kopų girios viduryje atsiradimo istorija liūdna.

Smėlynų plynės susiformavo dėl nuolat mėtomų aviacinių bombų, kurios sukeldavo gaisrus. Sovietmečiu Rūdninkų girioje buvo ne tik tankodromas, bet ir karo lakūnų pratybų poligonas.

Geriausia smėlynus apžvelgti užkopus į Kuliamos kalną, ant kurio neauga joks medis. Nuo jo atsiveria neįprastas peizažas – plynės ir didelės gilios duobės. Šias duobes ir išmušė aviacinės bombos, kurias keletą dešimtmečių čia mėtė sovietiniai karo lėktuvai, atskridę iš Murmansko, tuomečio Leningrado, Rytų Vokietijos ir kitų karinių bazių.

Treniruočių vieta bomboms mėtyti buvo ir Kuliamos kalnas. Vietos gyventojai dar prisimena, kaip nuo sprogimų drebėjo namų langai, o vyresni vietos žmonės krūpčiodavo prisiminę karą.

Ilgai dirbo išminuotojai

Pasakojama, kad praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje pratybų metu Rūdninkų poligone nukrito naikintuvas, pilotas žuvo.

Vėliau išminuotojams teko dešimtmetį darbuotis, kol neutralizavo numestus, tačiau nesprogusius sprogmenis. Kartu Rūdninkų poligone buvo sprogdinami kitose vietose rasti sprogmenys.

Daugiausia jie buvo vežami iš Vilniaus.

Rūdninkų poligonas užims 150 kv. km plotą

Vietovės istorija – labai garsi

Keli kilometrai nuo poligono esančio Rūdninkų miestelio istorija itin garsi. Rūdninkuose dažnai apsistodavo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kunigaikščiai ir Abiejų Tautų Respublikos karaliai, nes vietovė buvo prie pagrindinio vieškelio, kuris jungė dvi unijos sostines – Vilnių ir Krokuvą.

XVI a. Rūdninkų giria buvo pamėgta karališkųjų medžioklių vieta. Joje buvo pastatyti medžioklės dvarai su karališkaisiais rūmais ir pagalbiniais pastatais. Todėl Rūdninkai buvo vadinami karališkuoju kaimu.

Rūdninkuose buvo nupieštas pirmasis pasaulyje portretas iš atminties – fotorobotas.

Olandų dailininkas, karalių reprezentacinių portretų autorius Peeteris Danckersas dirbo karaliams Žygimantui III, Vladislovui IV ir Jonui Kazimierui. 1661 metais grįždamas iš Vilniaus į Varšuvą Rūdninkuose dailininkas buvo užpultas ir mirtinai sužeistas dviejų užpuolikų. Prieš mirtį jis nupiešė žudikų portretų eskizus, pagal kuriuos nusikaltėliai po trijų dienų buvo atpažinti ir sugauti.

Į Rūdninkų girią pasivaikščioti arba medžioti atvykdavo būsimasis Nobelio premijos laureatas Česlovas Milošas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.