Sūnų užgriuvo šiurpi žinia: nuo COVID-19 mirusią motiną ligoninė atidavė palaidoti svetimiems

Ilsisi svetimame kape. Tokia šiurpi žinia apie motiną, kuri buvo gydoma Molėtų ligoninėje, sukrėtė vilnietį Joną Puką. Velionė supainiota su kita paciente, kuri irgi sirgo COVID-19. Žurnalistė aiškinosi, kodėl artimiesiems nebuvo leista atpažinti velionės.

„Ligoninės darbuotojai nurodė kūną dėti tiesiai į karstą, o maišo neatidaryti“, – pasakojo Paberžės gyventoja T.Petrovska.<br> lrytas.lt montažas.
„Ligoninės darbuotojai nurodė kūną dėti tiesiai į karstą, o maišo neatidaryti“, – pasakojo Paberžės gyventoja T.Petrovska.<br> lrytas.lt montažas.
„Ligoninės darbuotojai nurodė kūną dėti tiesiai į karstą, o maišo neatidaryti“, – pasakojo Paberžės gyventoja T.Petrovska.<br>T.Bauro nuotr.
„Ligoninės darbuotojai nurodė kūną dėti tiesiai į karstą, o maišo neatidaryti“, – pasakojo Paberžės gyventoja T.Petrovska.<br>T.Bauro nuotr.
 Abi senolės į ligoninę buvo nuvežtos iš Paberžės socialinės globos namų.<br> T.Bauro nuotr.
 Abi senolės į ligoninę buvo nuvežtos iš Paberžės socialinės globos namų.<br> T.Bauro nuotr.
 Abi senolės į ligoninę buvo nuvežtos iš Paberžės socialinės globos namų.<br> T.Bauro nuotr.
 Abi senolės į ligoninę buvo nuvežtos iš Paberžės socialinės globos namų.<br> T.Bauro nuotr.
 Molėtų ligoninę supurtė jau ne pirmas skandalas.<br> M.Šeštokaitės nuotr.
 Molėtų ligoninę supurtė jau ne pirmas skandalas.<br> M.Šeštokaitės nuotr.
Į Molėtų ligoninę dvi pacientės buvo atvežtos spalio 9-osios naktį. Viena jų mirė nuo COVID-19, o kita pasveiko.<br>BNS nuotr.
Į Molėtų ligoninę dvi pacientės buvo atvežtos spalio 9-osios naktį. Viena jų mirė nuo COVID-19, o kita pasveiko.<br>BNS nuotr.
V.Grigas neatsakė į „Lietuvos ryto“ klausimą, ar ir daugiau mirusiųjų buvo atiduoti neatpažinti.<br>M.Šeštokaitės nuotr.
V.Grigas neatsakė į „Lietuvos ryto“ klausimą, ar ir daugiau mirusiųjų buvo atiduoti neatpažinti.<br>M.Šeštokaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 28, 2021, 5:56 AM, atnaujinta Oct 28, 2021, 3:15 PM

Apie 4 tūkstančius eurų – tiek laidotuvėms išleido Paberžės gyventoja Teresa Petrovska ir jos artimieji. Jie buvo šventai įsitikinę, kad laidoja savo tetą, kuri mirė spalio 13-ąją Molėtų ligoninėje.

Ceremonija vyko kaip pridera – susirinko giminės, bažnyčioje buvo laikomos mišios, kunigas palydėjo velionę į paskutinę žemiškąją kelionę. Vėliau laidotuvių dalyviai prie gedulingų pietų stalo paminėjo mirusią senolę, buvusią ūkininkę, geru žodžiu.

Vis dėlto nuo įprastų laidotuvių šios skyrėsi. Per atsisveikinimą karstas buvo uždengtas, velionės kūnas buvo maiše, o juoda suknelė įdėta į karstą ant maišo.

50 metų T.Petrovska tvirtino, kad spalio 14-osios rytą atiduodami mirusiąją Molėtų ligoninės darbuotojai neleido nei jos atpažinti, nei atidaryti maišo.

„Lietuvos ryto“ žurnalistė išsiaiškino, kad atpažinti mirusiuosius nuo COVID-19 ligoninėse yra leidžiama, o nurodymo juos laidoti maišuose iš viso nėra.

Anksčiau buvo rekomenduojama mirusiuosius nuo COVID-19 kremuoti arba šarvoti uždarame karste, o nuo spalio 13-osios – įprasta tvarka.

Palaidojo jaunesnę moterį

Mirties liudijimą ligoninė išdavė Viktorijos Savickos vardu.

Tačiau iš tiesų 96 metų V.Savicka dar ir šią savaitę yra gyva. Garbaus amžiaus moteris iš Molėtų ligoninės į Paberžės socialinės globos namus buvo parvežta jau pasveikusi nuo COVID-19.

Paaiškėjo, kad jos giminės to nežinodami palaidojo kitą, dešimt metų jaunesnę, moterį – 86 metų Moniką Albertą Pukienę.

Dėl supainiotų pacienčių kilo sąmyšis Molėtų ligoninėje, policija pradėjo tyrimą, o abiejų senolių artimuosius užgriuvo aibė rūpesčių.

Painus detektyvas ne tik sukrėtė abi šeimas, bet ir pasėjo įtarimų, ar tokių atvejų negalėjo būti daugiau.

Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas teigė, kad situacijos nekomentuos, kol atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Jis neatsakė į „Lietuvos ryto“ klausimą, ar ir kitų mirusiųjų nuo COVID-19 kūnai buvo atiduodami neatpažinti.

Išvežė iš globos namų

„Patyrėme dvigubą smūgį: mums pranešė, kad teta mirė, surengėme jos laidotuves, o po kurio laiko pasiekė gera žinia – kad ji yra gyva“, – pasakojo T.Petrovska, dirbanti prekybos centre.

Savimi negalinti pasirūpinti jos teta jau kurį laiką gyvena globos namuose. Šį rudenį ten įsisuko COVID-19.

„Spalio pradžioje globos namai pranešė, kad mano teta susirgo kovidu, todėl buvo išvežta iš pradžių į Santaros klinikas, o iš ten – į Molėtų ligoninę. Paskambinau į Santaros klinikas, bet ten tetos jau neradau.

Molėtų ligoninė patvirtino, kad mano teta ten paguldyta į kovidinį skyrių. Domėjausi tetos sveikata. Pasakė, kad būklė sunki, bet stabili, kad nustatytas plaučių uždegimas“, – kalbėjo T.Petrovska.

Neleido atidaryti maišo

Spalio 13-osios vakarą, apie 22 valandą, Paberžės gyventoja sulaukė telefono skambučio iš Molėtų ligoninės. Buvo pranešta, kad teta mirė.

„Nuvykome kitą rytą, nusivežėme karstą. Ligoninės darbuotojai nurodė kūną dėti tiesiai į karstą, o maišo neatidaryti.

Atidavė ir drabužius maiše, bet mes jį išmetėme į konteinerį.

Susirinko artimieji, surengėme atsisveikinimą prie uždaryto karsto, pakvietėme giedotojas. Viskas vyko kaip priklauso“, – pasakojo T.Petrovska.

Spalio 22 dieną apie 17 valandą ji vėl sulaukė skambučio iš Molėtų ligoninės. Žinia trenkė kaip perkūnas iš giedro dangaus.

„Man pasakė, kad palaidojau ne savo tetą. Patyriau šoką. Klausiau, kaip tai galėjo nutikti?

Ligoninės atstovė teisinosi, kad nežino. Man sunku suvokti, kad niekas net neįsižiūrėjo į abiejų pacienčių veidus, nes jos skyrėsi“, – stebėjosi T.Petrovska.

Šią savaitę T.Petrovska nuvyko į policiją, parašė pareiškimą. Ji tikisi, kad kaltininkai bus nustatyti ir bus atlygintos išlaidos, kurias patyrė laidojant svetimą žmogų.

„Aš kasdien iš senelių namų galiu sulaukti skambučio, kad mano teta iš tiesų mirė. Ji yra vieniša, savų vaikų neturi. Mano šeima neuždirba milijonų, kad galėtų dažnai laidotuves rengti“, – teigė Paberžės gyventoja.

Norėjo aplankyti motiną

Kita – vilniečio J.Puko – šeima taip pat patyrė dvigubą smūgį.

Sūnui tik neseniai pranešta, kad jo motina mirė Molėtų ligoninėje dar spalio 13 dieną. Iki praėjusios savaitės pabaigos jam telefonu buvo teikiama informacija apie neva mamos sveikatos būklę.

– Kada sužinojote, kad jūsų motina palaidota svetimame kape? – paklausiau J.Puko.

– Tai sužinojau tik spalio 22-osios vakare. Tą dieną mamą turėjo išrašyti iš ligoninės. Paskambinau į globos namus paklausti, ar turėčiau ją paimti iš Molėtų ligoninės. Man pasakė, kad nesirūpinčiau. Vėliau sulaukiau skambučio iš Molėtų ligoninės. Pranešė, kad mama mirė spalio 13-ąją.

Kaip tai galėjo įvykti? Aš nuolat skambinau, o man sakydavo, kad Pukienė sveiksta.

Kartą ligoninės darbuotoja pasakė, kad mano mama pradėjo vaikščioti. Mes su žmona nustebome ir pasitikslinome, ar apie tą pačią Pukienę kalbama, nes mama būdama globos namuose nevaikščiojo. Ligoninės atstovė mane patikino, kad apie tą pačią.

O dabar administracija bando teisintis, neva močiutės buvo vienodos, abi smulkaus kūno sudėjimo. Tai kodėl ligoninė nepadarė kraujo tyrimų ir nepasiaiškino, kokia jų kraujo grupė, kodėl bent nenufotografavo ir mums neparodė?

– Ar jūs buvote nuvykęs į Molėtų ligoninę?

– Taip, nuvežiau higienos priemonių ir mamos mėgstamo maisto. Paprašiau, kad leistų mamą aplankyti, bet neleido.

– Jūs ne tik patyrėte sukrėtimą, bet ir turite rūpesčių dėl dokumentų?

– Išduotame mirties liudijime nurodyta COVID-19 liga, bet pavardė – ne mano motinos. Kreipiausi į policiją. Turi būti atlikta ekshumacija, patvirtinta tapatybė, išduotas kitas mirties liudijimas. Tada laidosime Maišiagaloje, kur ilsisi mano tėvas.

Dar neaišku ir dėl dviejų auksinių žiedų, kuriuos turėjo mama. Tiems, kuriems ligoninė atidavė kūną, žiedų neatidavė.

Turėjo dokumentų kopijas

„Močiutės susirgo panašiu metu. Matėme, kad reikalinga medikų pagalba. Buvo iškviesta greitoji pagalba, jos abi buvo išvežtos į Santaros klinikas, o iš ten po kelių valandų – į Molėtų ligoninę.

Vėliau mums paskambinę iš Molėtų ligoninės pranešė, kad viena močiutė mirė.

Po kurio laiko pranešė, kad kita močiutė jaučiasi geriau, ją gali išrašyti. Ją atvežė atgal. Nustebome pamatę, kad tai močiutė, kuri jau turėjo būti palaidota“, – kalbėjo Paberžės socialinės globos namų direktoriaus pavaduotoja Inga Nevėrienė.

Globos namų darbuotojai skambino į Molėtų ligoninę, bet ir jiems niekas nepaaiškino, kodėl įvyko šiurpi klaida.

Išlydėdami gyventojas į ligoninę globos namai davė greitosios pagalbos medikams jų pasų ir neįgalumo pažymėjimų kopijas, taip pat dokumentus apie vartojamus vaistus. Jos turėjo skirtingų gretutinių ligų.

Į Molėtų ligoninę abi pacientės buvo atvežtos spalio 9-osios naktį. Jeigu jau tada buvo supainiotos, gal vartojo ir ne joms skirtus vaistus?

Senolių išvaizda skyrėsi

Pacientės, nors abi ir garbaus amžiaus, iš išvaizdos skyrėsi.

„Jos nepanašios. Skyrėsi jų amžius, veido bruožai, plaukų kirpimas, kraujo grupė. Panašumas tik tas, kad abi – iš mūsų globos namų. Iš nuotraukų pasuose buvo galima jas atpažinti.

Jeigu ligoninės darbuotojams kilo abejonių, galėjo paskambinti mums ir pasitikslinti. Arba galėjo įleisti artimuosius. Mes šiuo metu taip pat neįleidžiame lankytojų, bet jei matome, kad žmogus miršta, padarome išimtį, leidžiame atsisveikinti.

Pagaliau atiduodami mirusiąją ligoninės darbuotojai turėjo įsitikinti, ką atiduoda. Kodėl taip šaltakraujiškai buvo elgiamasi? Tokia klaida yra neatleistina“, – tvirtino I.Nevėrienė.

Globos namuose neseniai buvo ir daugiau sergančiųjų COVID-19, kai kuriuos taip pat vežė į ligonines. Ne visi globos namų gyventojai paskiepyti, nes jų artimieji nesutiko.

M.A.Pukienė, kuri mirė Molėtų ligoninėje, buvo paskiepyta nuo COVID-19, o V.Savicka – nepaskiepyta.

„Šiuo metu V.Savicka jaučiasi neblogai. Ji nevaikšto, bet valgo, kartais padainuoja“, – paaiškino globos namų darbuotoja.

Molėtų ligoninę krečia skandalai

Molėtų ligoninė ne pirmą kartą atsidūrė skandalų sūkuryje.

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius vadovauja tyrimui, kuris atliekamas dėl piktnaudžiavimo tarnyba (BK 228 str. 1 d.), dokumentų klastojimo (300 str. 1 d.), patikėto turto iššvaistymo (184 str.). Įtarimai yra pareikšti vienuolikai asmenų, susijusių su šia ligonine.

Ligoninės direktorius V.Grigas pavasarį buvo dviem mėnesiams nušalintas nuo pareigų.

Įtariama, kad V.Grigas 2019–2021 metais, galimai veikdamas su kitais darbuotojais, galėjo suklastoti darbo sutartis, kitus dokumentus ir fiktyviai įdarbinti ne mažiau kaip penkis žmones, kurie iš tiesų ligoninėje neatliko jokių funkcijų.

Leidžiama mirusįjį parodyti giminėms

Julijanas Gališanskis

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas

„Ministerija dar pernai paskelbė mirusiųjų nuo COVID-19 ligos palaikų tvarkymo ir šarvojimo rekomendacijas.

Jos buvo atnaujintos šį mėnesį, bet esminių pakeitimų nebuvo, tik išimtas karantino metu galiojęs žmonių skaičiaus ribojimas laidotuvių metu.

Rekomendacijų tikslas – sumažinti tiesioginį kontaktą su palaikais ir kūno skysčiais, bet atpažinimo procedūra nėra draudžiama. Ligoninės lavoninėje maišą, į kurį įprastai dedami palaikai, leidžiama atidaryti ir parodyti giminėms.

Mirusiojo kūnas gali būti šarvojamas, bet griežtai nerekomenduojama liesti kūno. Laidoti arba kremuoti mirusiuosius nuo COVID-19 ligos galima įprasta tvarka, o reikalavimo juos laidoti maišuose nėra ir nebuvo.“

Atpažinimo procedūra reikalinga

„Lietuvos ryto“ kalbintas teismo medicinos ekspertas stebėjosi, kad pacientai, kurie mirė nuo COVID-19, kai kur atiduodami neatlikus atpažinimo procedūros.

„Mirusiuosius privaloma atpažinti. Artimieji galėtų būti su kauke, per saugų atstumą pamatyti lavoną. Jei tam nėra sąlygų, tada galima nufotografuoti veidą ir specifines žymes ant kūno – randus, apgamus“, – patarė ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.