Mokamo testavimo klausimas ir toliau kelia audras: nuo žmonių susipriešinimo – iki lyginimo su sovietmečiu

Neturintiems imuniteto nuo COVID-19 bei nesutinkantiems pasiskiepyti jau netrukus gali tekti testuotis iš savo lėšų – Seimas bei Vyriausybė tam jau pritarė, dar laukiama prezidento Gitano Nausėdos verdikto, tačiau tokia naujovė aršias diskusijas įžiebė ir tarp pačių politikų.

 Algirdas Sysas ir Linas Slušnys.<br> Lrytas.lt koliažas
 Algirdas Sysas ir Linas Slušnys.<br> Lrytas.lt koliažas
COVID-19 testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
COVID-19 testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
COVID-19 testavimas.<br>T.Bauro nuotr.
COVID-19 testavimas.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Linas Slušnys<br>M.Ambrazo/ELTA nuotr.
Linas Slušnys<br>M.Ambrazo/ELTA nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas<br>V.Skaraičio nuotr.
COVID-19 testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
COVID-19 testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
COVID-19 testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
COVID-19 testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
COVID-19 testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
COVID-19 testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2021-11-01 13:03, atnaujinta 2021-11-01 13:53

Apie mokamus testus „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ diskutavo Seimo nariai Algirdas Sysas ir Linas Slušnys bei Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius.

Diskriminacijos neįžvelgia 

Socialdemokratų frakcijos seniūnui Algirdui Sysui pareiškus, kad dėl naujai priimtos testavimo tvarkos išaugtų bedarbių skaičius, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Linas Slušnys teigė su tokia pozicija tikrai nesutinkantis.

„Nenoras skiepytis reiškia, kad šis žmogus labai ramiai bando įkišti ranką į biudžeto kišenę ir iš jos išsitraukti kas savaitę po kažkiek eurų.

Kalbantis su darbdaviais, jie kaip tik sako, kad tai yra gerai, nes jų negali terorizuoti, kad tu turi apmokėti, o aš nesiskiepysiu. Jie džiaugiasi tokiu sprendimu – dauguma verslininkų jau dabar apmoka darbuotojų testus, apmoka jų saugumą ir čia yra tik pavieniai atvejai.

Ten, kur darbuotojas tikrai svarbus ir reikalingas, ir toliau, ko gero, taip bus, bet darbdaviai dabar turės galimybę pasakyti, kad, jeigu tu labai jau brangiai kainuoji, aš galiu to nedaryti“, – kalbėjo L.Slušnys.

Savo ruožtu socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas svarstė, kad testavimas savo lėšomis gali apskritai sumažinti besitestuojančių žmonių skaičių.

„Testavimas kaip tik yra pandemijos suvaldymo priemonė. Dabar sako, kad už testavimą reikia mokėti. Tai dėl to besitestuojančių bus daugiau ar mažiau? Mes sakome, kad bus mažiau.

Čia kaip ir su 100 eurų tiems, kurie nesiskiepiję nuo 75 metų – patys medikai sako, kad tai nesuveikė. Tie, kas vyresni ir nesiskiepiję, mes jiems mokam 100 eurų, o tuos, kurie nesiskiepija, bet nori dirbti, mes juos verčiame mokėti. <...> Dalis tikrai pasitrauks iš darbo rinkos ir eis į socialinę apsaugą. Tai supriešinimas lygioje vietoje dar atskirų grupių žmonių“, – tvirtino A.Sysas.

L.Slušnys savo ruožtu pridūrė, kad reikia susitarti, kuri pusė šiuo atveju turi būti ginama.

„Aš ginu tuos žmones, kurie yra išmintingi, kurie geba suprasti, kas yra sąmokslo teorijos, ir jų yra daugiau nei du trečdaliai, kurie skiepijasi ir eina šiuo keliu. Mes suvaldymui turime skiepus – jeigu bandome taupyti ir rūpintis tais, kuriems sunkiau gyventi, tai testavimas pats savaime kainuoja milijonus. Dvi vakcinos dozės vienam žmogui kainuoja maksimum 20 eurų.

Per mėnesį dėl to paties užsispyrusio žmogaus testavimo mes sudarome sąlygas iš biudžeto pasisavinti maždaug apie 120 eurų kiekvieną mėnesį. Tai yra 6 kartus daugiau, nei priimti vakcinavimą. Ir kai ateis metas, kai turėsim rūpintis socialiai apleistais žmonėmis, pensijomis, paklausiu A.Syso – iš kur tuos pinigus nupiešti? <...> Jūs galite rinktis – skiepas, ką valstybė garantuoja, arba savarankiškai testuotis. Nematau čia jokios problemos“, – aiškino TS-LKD atstovas.

Vis tik, A.Syso teigimu, pirmiausia reikėtų daugiau pinigų paskirstyti gydytojams ir slaugytojams, kurie, anot jo, labiausiai pažįsta skiepytis nelinkusius žmones.

„Šeimos gydytojas yra artimiausias sveikatos atstovas, kuris su jais bendrauja, bet kažkodėl mes pinigų jų padidintam krūviui nerandame“, – svarstė socialdemokratas.

Laukia prezidento sprendimo

L.Slušnys ironizavo, kad opozicijos palaikoma nuomonė dėl testavimo labiau primena sovietmetį.

„Viskas yra kaip, sakyčiau, senais komunistiniais laikais – tas, kuris yra sąžiningas, atsakingas ir galvojantis apie savo artimąjį arba save, yra kvailys, o atidarom žalią šviesą tam, kuris būtinai bus prisigalvojęs visiškai mokslu nepagrįstų teorijų, ir jam žalią šviesą atidarom visais kanalais – jis ir skiepytis gali, jam ir testai nemokami.

Tuo tarpu tas, kuris sąžiningas ir pasiskiepijęs, kuria valstybei, jam tokių sąlygų mes nesukuriame. Sovietmečiu taip buvo, tada buvo gerai, bet aš su tuo nesutinku ir taip gyventi nebenoriu“, – tvirtino jis.

L.Slušnys teigė pastebintis ir opozicijos spaudimą prezidentui – ar G.Nausėda šį įstatymą vetuos, jam pasakyti kol kas sunku.

„Nepasirašius tai būtų tikrasis sabotažas, ir pasakymas, kad mes, opozicija, nenorime, kad būtų suvaldyta pandemija, žmonės gali nesiskiepyti, o visi, kurie pasiskiepijote, esate kvailiai. Tai ačiū, opozicija, už tokį požiūrį“, – ironijos neslėpė TS-LKD atstovas.

Savo ruožtu A.Sysas kritikos negailėjo patiems valdantiesiems, sakydamas, kad šie „atvėrė Pandoros skrynią“.

„Kai reikės skiepytis jaunesniems, visi pagalvos, o kam skiepytis – gera valdžia vėl sugalvos sumokėti po 100 eurų. <...> Šiuo atveju, Pandoros skrynią jūs patys ir atidarėte. Aš manau, kad prezidentas išsigąs, nes bus apšauktas antivakseriu, jei nepasirašys. 

Bet akivaizdžiai matosi ir lygiateisiškumo principo pažeidimas, ir direktyvos – ta šliaužiojanti bacila negerbti teisės viršenybės į Lietuvą irgi slenka“, – pastebėjo socialdemokratų frakcijos seniūnas.

Nenori testuotis net nemokamai

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius laidoje aiškino, kad situacija dėl testavimo šalies įmonėse labai skirtinga – vienur darbuotojai skiepijasi itin noriai, o kitur jie nenori ne tik skiepytis, bet net ir testuotis iš darbdavio lėšų.

„Galbūt tas privalomumas kažkurią dalį ir paskatintų pasiskiepyti, bet dėl tų, kurie tikrai nenori, mes nieko negalime padaryti. Įmonės, jei nebus įmanoma kažko pakeisti, jos bus priverstos mokėti už jų testus“, – kalbėjo E.Mackevičius.

Pasak jo, itin didelis vakcinuotis ir net testuotis nesutinkančių darbuotojų skaičius matomas Rytų Lietuvoje.

„Čia yra žmonių kategorija, kurią net verslui labai sudėtinga vertinti. Matosi, kad gali daryti ką nori, žadėti ką nori, bet žmogus pasirenka visiškai ignoruoti“, – svarstė asociacijos vadovas.

E.Mackevičius tikino, kad gamybos įmonėse ypač svarbu, kad būtų paskiepyta kuo daugiau žmonių, nes tokiose įmonėse vyrauja didelės pamainos, pastaruoju metu trūksta ir darbuotojų.

„Tai mus pastato į gana sudėtingą padėtį, nes kitose įmonėse, kuriose ir po 30 proc. nevakcinuotų žmonių, jos neturi alternatyvų. Mes kalbėjome apie užsieniečius, kurie galėtų atvažiuoti ir dirbti, kurie mielai vakcinuojasi ir nesudaro problemų, bet ir jų atsivežti negalima, nes labai apsunkintas užsieniečių atvežimas. Šiuo atveju darbuotojai tikrai turi nemažą galią, tik gaila, kad tą galią panaudoja labai neracionaliomis priemonėmis“, – kalbėjo jis.

Mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas pažymėjo, kad tokia situacija gali turėti įtakos ir mėsos kainų augimui.

„Darbuotojui mokamas atlyginimas, o jeigu dar reikia mokėti už jo testus, jis automatiškai mums pabrangsta. <...> Yra tiesioginė grėsmė ir priežastis produkcijos brangimui, ir tai vienu ar kitu būdu neišvengiamai atsiliepia vartotojui“, – kalbėjo E.Mackevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.