E. Gentvilas apie Partnerystės įstatymą: man baisus ir bjaurus užsiciklinimas, kai fone matoma tik LGBT žmonių partnerystė Įvertino T. V. Raskevičiaus sprendimą nusiųsti G. Nausėdai picą

Netrukus į Seimo darbotvarkę sugrįšiantis Partnerystės įstatymas ir toliau kaitina diskusijas tarp pačių politikų – opozicinės Darbo frakcijos seniūnas teigia, kad kalbėjimosi parlamente vis dar trūksta, savo ruožtu Liberalų sąjūdžio frakcijos lyderis sako, kad jį piktina siauras požiūris į šį įstatymą, nors sutinka, kad derybos turi vykti.

 Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pabrėžė, kad Partnerystės įstatymas yra svarbus ne tik LGBT poroms, tad jį piktina tai, jog visas dėmesys ir kritika nukreipiami tik į tos pačios lyties asmenis.<br> Lrytas.lt koliažas
 Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pabrėžė, kad Partnerystės įstatymas yra svarbus ne tik LGBT poroms, tad jį piktina tai, jog visas dėmesys ir kritika nukreipiami tik į tos pačios lyties asmenis.<br> Lrytas.lt koliažas
Eugenijus Gentvilas<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>D.Umbraso nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>T.Bauro nuotr.
LGBT bendruomenė<br>T.Bauro nuotr.
LGBT bendruomenė<br>T.Bauro nuotr.
 LGBT bendruomenė.<br>T.Bauro nuotr.
 LGBT bendruomenė.<br>T.Bauro nuotr.
 Viktoras Fiodorovas 
 Viktoras Fiodorovas 
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>D.Umbraso nuotr.
LGBT bendruomenė<br>T.Bauro nuotr.
LGBT bendruomenė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 2, 2021, 3:22 PM

Politines aktualijas bei Partnerystės įstatymą „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ aptarė parlamentarai Eugenijus Gentvilas bei Viktoras Fiodorovas.

Diskutuoti pasiryžę

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pabrėžė, kad Partnerystės įstatymas yra svarbus ne tik LGBT poroms, tad jį piktina tai, jog visas dėmesys ir kritika nukreipiami tik į tos pačios lyties asmenis.

„Aš esu darbo grupės narys – tikrai yra didinamas skirtumas, kad nebūtų suniveliavimo, nors man atrodo, kad jo ir nebuvo. Kitas dalykas – LGBT žmonės mano, kad tai ir taip jau labai kompromisinis projektas, dabar jis dar labiau eina kompromiso kryptimi, o trečias dalykas – man baisus ir bjaurus tas užsiciklinimas, kai Partnerystės įstatymo fone matoma tik vienos lyties žmonių partnerystė, kai yra beveik pusė milijono žmonių Lietuvoje, kurie gyvena nesusituokę ir yra heteroseksualūs – moteris gyvena su vyru, ir jiems taip pat reikia spręsti jų problemas.

Mes juos pamirštame, nes kažkam nepatinka gėjai, lesbietės, transeksualai, ir nukreipia visas problemas taip, kaip apie Jaroslavo (Narkevičiaus, – lrytas.lt) kotletus pradeda šnekėti, pamiršdami, kad jo buvo suardytos valdybos ir žymiai didesnės nuodėmės.

Tai dabar man nepatinka gėjai, aš esu prieš partnerystę, ir tada nukenčia pusė milijono heteroseksualių Lietuvos žmonių. Apmaudu, kad taip yra, ir nesugebama atskirti pelų nuo grūdų“, – aiškino E.Gentvilas.

Seimo Darbo frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas savo ruožtu kalbėjo, jog naujojo įstatymo projekto dar nematė, tačiau, jei valdantieji rodys norą kalbėtis, opozicija diskutuoti tikrai neatsisakys.

„Mes esame pasiryžę diskutuoti – negalime palaikyti arba nepalaikyti vien dėl to, kad kažkuri partija siūlo arba nesiūlo. Tiek mūsų pirmininkas, tiek atskiri frakcijos kolegos yra pasakę savo nuomonę dėl Partnerystės įstatymo toks, koks jis buvo, bet, klausant ir matant diskusijas, kurios vyksta su kitomis valdančiųjų frakcijomis, tai nei ponas Vytautas Raskevičius, nei kiti jo kolegos nėra pasiūlę diskusijos, ateiti ir bent jau pristatyti mūsų frakcijai ir padiskutuoti apie teikiamus įstatymo projektus, susijusius su partneryste. Tai čia diskusijų trūkumas.

Bet mūsų partijoje kol kas yra priimtas sprendimas nepalaikyti Partnerystės įstatymo tokio, koks jis buvo. Naujo projekto mes nematėme, todėl sakyti, kad šimtu procentų nepalaikysime, tikrai negalėčiau. Kai bus projektas, tada turėsime diskusijas tiek frakcijoje, tiek partijos taryboje“, – aiškino V.Fiodorovas.

T.V.Raskevičius picos prezidentui galėjo ir nesiųsti

E.Gentvilas pridūrė, kad patobulintas Partnerystės įstatymo projektas – labai šviežias ir dar neregistruotas, tad natūralu, kad kai kurie jo dar nematė. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas taip pat teigė, kad noras diskutuoti – sveikintinas dalykas.

„Iš Viktoro aš suprantu pageidavimą štai tokį – reikia mums pasiimti picas, eiti į Darbo partiją, į Skvernelio frakciją ir eiti kalbėti, man tas labai priimtina. Pica, ne pica – kalbėti su opozicija mes tikrai turime“, – pabrėžė jis.

Paklaustas, ar gali garantuoti, kad įstatyme bet kokiu atveju bus išlaikytas orumas LGBT asmenų atžvilgiu, E.Gentvilas svarstė, kad orumą kiekvienas gali suprasti labai skirtingai.

„Vieni LGBT žmonės aiškiai sako, kad partnerystė kokiu nors pavidalu yra būtina. Yra ir kiti, radikalesni, kurie sako, kad mes turime eiti taip, kaip visi, į Civilinės metrikacijos skyrius, o ne pas notarą.

Kiekvienas žmogus asmeniškai priima, kas yra oru, o kas – ne, bet aš manau, kad dabartinė situacija, kai jokia partnerystės forma jokiu pavidalu niekaip nėra įregistruota, čia yra didelė žala ir Lietuvos tarptautinei reputacijai, ir požiūriui į žmones – visiškai nesvarbu, ar LGBT bendruomenės, ar heteroseksualus“, – pabrėžė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Jis prisiminė ir praėjusią savaitę įvykusią Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko T.V.Raskevičiaus iniciatyvą. Jis į Prezidentūrą nusiuntė picą, siekdamas atkreipti dėmesį, kad G.Nausėda turi kalbėtis su valdančiaisiais dėl Partnerystės įstatymo. Vis tik parlamentaras pripažino, kad toks būdas derėtis nėra pats priimtiniausias.

„Ginče tarp T.V.Raskevičiaus ir prezidento man priimtina T.V.Raskevičiaus pozicija dėl partnerystės, bet žinote, kai siunčia picą prezidentui, tai vargu, ar bendram reikalui, siekiant priimti įstatymą, tai padės. Aš ir pats toliau balsuosiu už Partnerystės įstatymą, bet, kai reikia telkti, turbūt nereikia siuntinėti picų ir tokių trolinimo veiksmų imtis.

Koks bebūtų likimas, jei pavyks priimti Partnerystės įstatymą, tai bus paskutinis cerberis, kuris dės arba nedės parašo po šituo įstatymu. Kai T.V.Raskevičius siuntinėja picą prezidentui, ar jis galvoja, kad sustiprino prezidento tikėjimą ir pasitikėjimą Partnerystės įstatymu? Manau, kad tokių klaidų mes daug padarom“, – kalbėjo E.Gentvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?