Lietuva ketina Ukrainai atiduoti mokomąjį lengvosios atakos lėktuvą

Lietuva planuoja Ukrainai atiduoti mokomąjį lengvosios atakos lėktuvą L-39ZA.

Krašto apsaugos ministerija.Iškaba<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Krašto apsaugos ministerija.Iškaba<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2021, 6:52 AM

Pagal Krašto apsaugos ministerijos parengtą projektą, orlaivis neatlygintinai turėtų būti perduotas Ukrainos kariuomenės nuosavybėn.

Lietuvos kariuomenės vado įsakymu šių metų balandį lėktuvas pripažintas netinkamu naudoti, nes yra sugedęs.

Kaip BNS informavo Lietuvos kariuomenės majoras Gintautas Ciunis, Ukrainai ketinama perduoti antrąjį Lietuvos turėtą mokomąjį lengvosios atakos lėktuvą „Albatros“. Pirmasis 2011 metų rugpjūtį per pratybas susidūrė su Prancūzijos karinių oro pajėgų naikintuvu „Mirage 2000“, nukrito į pelkę ir nuo tada visiškai netinkamas naudoti.

Antrasis „Albatrosas“ nebeskraido nuo 2019 metų, sugedus varikliui.

„Jis šiuo metu užkonservuotas ir kas pusmetį perkonservuojamas, kad nepablogėtų orlaivio būklė. 2021 metų balandį orlaivis nurašytas“, – teigė G. Ciunis.

Du mokomuosius lėktuvus L-39 „Albatros“ Lietuvos kariuomenė naudojo treniruoti oro policijos funkcijas vykdančius naikintuvų kontrolės karininkus ir naikintuvų valdymo karininkus, užtikrinti lakūnų kovinį parengimą. Taip pat šie orlaiviai naudoti lakūnus mokyti paprastomis ir sudėtingomis meteorologinėmis sąlygomis dieną ir naktį.

Pasak G. Ciunio, dabar Lietuvos kariuomenė gauna jau parengtus pilotus – jie mokosi Lietuvos karo akademijoje ir tuo pačiu metu Vilniaus Gedimino technikos universiteto A. Gustaičio institute. Atėję į Karines oro pajėgas jie mokosi pilotuoti kariuomenės orlaivius, paprastai iš pradžių skraido su L-410 (jų Aviacijos bazėje yra du), tada pereina prie „Spartanų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?