Atskleidė bręstančius pokyčius I. Šimonytės komandoje ir vienoje ministerijoje: risis aukšto pareigūno galva?

Žemės ūkio ministerijoje įvedamas tiesioginis valdymas: ministrui Kęstučiui Navickui gali pavykti išsaugoti postą, bet teks paklusti jį kritikuojančių žemdirbių nurodymams.

Kęstutis Navickas, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
I.Jankauskas mūsų žemdirbių reikalus yra gynęs ir Briuselyje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
I.Jankauskas mūsų žemdirbių reikalus yra gynęs ir Briuselyje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
K.Navickas sunkiai suranda kalbą su ūkininkais.<br>V.Skaraičio nuotr.
K.Navickas sunkiai suranda kalbą su ūkininkais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Kęstutis Navickas, Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Kęstutis Navickas, Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 6, 2021, 7:48 AM, atnaujinta Nov 6, 2021, 3:42 PM

Valdantiesiems nusprendus žūtbūt gesinti tarp žemdirbių ir žemės ūkio ministro įsiplieskusį konfliktą K.Navickas netrukus gali atsidurti itin nepavydėtinoje situacijoje.

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, premjerei Ingridai Šimonytei siūloma sustiprinti savo politinę komandą į ją pakviečiant žmogų, kuris patartų žemės ūkio klausimais.

Gali būti, kad šiuo patarėju bus paskirtas ne kas kitas, o iš posto verčiamam žemės ūkio ministrui per jo susitikimą su žemdirbiais „į akis šokęs“ Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos direktorius 35-erių Ignas Jankauskas.

Buvęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į Kėdainių miesto merus penktadienį buvo susitikęs su I.Šimonyte.

Šio susitikimo išvakarėse I.Jankauskas neslėpė, kad laukia Vyriausybės vadovės siūlymo jungtis prie patarėjų komandos.

Beje, gerai informuoti šaltiniai teigia, kad pokyčiai bręsta ir pačioje Žemės ūkio ministerijoje, – šiuo metu skubiai ieškoma, kuo pakeisti vieną viceministrų.

Klausimas įsiutino ministrą

Beveik metus virš K.Navicko galvos kaupęsi juodi debesys prapliupo kruša prieš kelias savaites vykusiame susitikime su Žemės ūkio tarybos nariais.

Po šio susitikimo žemdirbiai pareiškė nepasitikintys Žemės ūkio ministerijai vadovaujančiu K.Navicku ir pareikalavo jo atsistatydinimo. Pastarasis irgi nesuvaldė emocijų.

Sulaukęs klausimo, ar nesikeičia ministerijos pozicija dėl užartų pievų ir ar tikrai jas teks atkurti, pelkių ministru pravardžiuojamas K.Navickas pratrūko: „Reikės, aš to neneigiu. Ką jūs čia man šokat į akis? Taip, reikės.“

Jei taps premjerės patarėju, ministrą įsiutinusį klausimą uždavęs ūkininkas turės galimybę gana dažnai jam pažvelgti į akis.

„Mačiau, kad jei aš tęsiu klausimą, gali baigtis liūdnai, todėl atsitraukiau“, – didelio atgarsio sulaukusį viešą apsižodžiavimą juokdamasis prisiminė I.Jankauskas.

Žemdirbių atstovas pripažino, kad jau seniai nemato galimybių normaliai bendrauti su ministru, kuris esą selektyviai renkasi pašnekovus: „Ministrui nereikalingi tie, kurie jam oponuoja, jis jų paniškai bijo ir nekviečia į jokius pasitarimus.“

Šaltiniai tvirtina, kad galimas I.Jankausko skyrimas premjerės patarėju yra ne šiaip tūpsnis K.Navicko galvos reikalaujantiems žemdirbiams. Esą iš esmės toks žingsnis reiškia, kad Žemės ūkio ministerijoje įvedamas tiesioginis valdymas.

Bijo, kad gnaibys po vieną

Praėjusią savaitę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prezidiumas nusprendė palaikyti K.Navicką, bet sudarė darbo grupę, kuri turi siekti dialogo su ministrą iš posto verčiančiais žemdirbiais.

Grupei vadovauti paskirtas buvęs konservatorių žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius posėdžio išvakarėse atviravo, kad K.Navickas tampa trukdžiu visai Vyriausybei.

Šaltinių teigimu, panašios nuomonės nuskambėjo ir iš kai kurių kitų konservatorių lūpų, ne vienas jų abejojo, ar ministrui pavyks šiame poste ilgai išsilaikyti.

Vis dėlto I.Šimonytė laikėsi pozicijos, kad jos vadovaujamas ministrų kabinetas negali sau leisti parodyti silpnumo.

Anot premjerės, bet koks ministrų keitimas esą gali kelti riziką ir visai Vyriausybei – pakeitus vieną, būtų reikalaujama naujos aukos.

Konfliktas – ilgalaikis

Kad valdantieji konservatoriai ne tiek bijo prarasti K.Navicką kaip ministrą, kiek nuogąstauja dėl galimos grandininės reakcijos, suprato ir partijos prezidiumo posėdyje dalyvavę Žemės ūkio tarybos atstovai.

Po nuotoliniu būdu vykusio posėdžio Žemės ūkio taryba kitą dieną pakartojo, kad savo reikalavimų neatsisako. Tiesa, žemdirbiai pripažino, kad paprastai išspręsti konflikto nepavyks.

„Baimindamasi grandininės reakcijos Vyriausybė K.Navicko neaukos ar bent jau stengsis išlaikyti kuo ilgiau“, – svarstė žemdirbių atstovai.

Konservatoriai esą „sužaidė tuo, kad visi žemdirbiai su K.Starkevičiumi gerai sutaria“.

„Bet dėl ministro nieko nebus“, – nepuoselėti didelių lūkesčių žemdirbius ragino viena jų lyderių Danutė Kurilavičienė.

Jei neitų, liktų nesuprastas

Vilčių, kad žemdirbiams pavyks susikalbėti su K.Navicku, neturi ir I.Jankauskas. Bet šiemet ūkininkauti pradėjęs konservatorių atstovas įsitikinęs, kad pabandyti verta.

Į Vyriausybę pakviestas Lietuvos grūdų augintojų asociacijos atstovas, turintis žemės ūkio finansų analitiko išsilavinimą, ūkininkas neslėpė, kad tikisi iš premjerės išgirsti kvietimą jungtis prie jos komandos.

Susitikimo išvakarėse kalbintas I.Jankauskas tvirtino oficialaus I.Šimonytės kvietimo dar negavęs, bet su Žemės ūkio tarybos vadovais esą aptaręs visus galimus variantus, kas „būtų, jeigu būtų“.

„Žemdirbiai turbūt nesuprastų, jeigu atsisakytume galimybės patarinėti premjerei. Tada jau ir patys savęs nelabai suprastume“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo I.Jankauskas.

Kita vertus, jis pripažino, kad sutikus tiesiogiai imtis atsakomybės gali kilti įvairių rizikų, ypač jeigu ministerijai ir toliau vadovaus K.Navickas.

„Yra įvairiausių nuogąstavimų. Mes suprantame, kad taip paprastai ministrų niekas nekeičia, bet pats ministras vienas visko irgi nesprendžia, yra sistema“, – dėstė I.Jankauskas.

Žemdirbių atstovas taip pat svarstė, kad patarinėti premjerei imtųsi tik įsitikinęs, jog netaps butaforiniu patarėju: „Reikia žiūrėti, kokio svorio tie patarimai bus.

Ar bus tik varnelė uždėta ir viskas ties tuo baigsis, ar įvyks realūs pokyčiai. Nes nei mes norime tų protestų, nei ką. Mums svarbu, kad būtų įsiklausyta į žemdirbių nuomonę ir būtų einama civilizuotu keliu.“

Tiesa, I.Jankauskas abejojo, ar padėtis žemės ūkyje gali keistis į gera nepasikeitus ministrui. Jis įsitikinęs, kad K.Navickas tinkamų išvadų nepadarė net po raginimo trauktis: „Jis ir toliau melavo aiškindamas, kad žemdirbiai nori „nulaužti“ žaliąjį kursą. Tai netiesa ir įrodymas, kad jis visiškai neišgirdo ūkininkų.

Užuot ieškojęs kompromisų, ministras ir toliau pylė žibalą.“

Mėgins atvėsinti liberalą

Kad K.Navickas netinka eiti ministro pareigų ir turėtų iš jų trauktis, praėjusią savaitę atvirai rėžė ir Seimo Kaimo reikalų komiteto vadovas Viktoras Pranckietis.

Ar valdančiosios daugumos atstovui dar neatsirūgo tokia kategoriška pozicija?

V.Pranckiečio laikysena buvo aptarta šią savaitę vykusiame valdančiosios koalicijos lyderių pasitarime.

„Visi pasijuokėme ir sutarėme, kad Vyriausybės griovimas – ne išeitis. V.Pranckietį paminėjome, bet nesureikšminome“, – „Lietuvos rytui“ pripažino Seimo liberalų frakcijos, kuriai priklauso V.Pranckietis, seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Bet politikas neslėpė, kad su kolega laukia pokalbis: „Manęs irgi nežavi K.Navicko darbas, bet tai nereiškia, kad turime imtis opozicijos darbo ir patys griauti ministrą iš posto.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.