VRM siūlo Lietuvoje įvesti nepaprastąją padėtį: grėsmę kelia iš Baltarusijos į Lenkijos pusę patraukusi migrantų minia

Dėl didelės migrantų kolonos judėjimo Baltarusijoje link pasienio su Lenkija Lietuvoje perdislokuojamos pajėgos, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pranešė, kad ministerija netrukus siūlys įvesti ir nepaprastąją padėtį.

 A.Bilotaitė<br>lrytas.lt koliažas
 A.Bilotaitė<br>lrytas.lt koliažas
Lietuvos pasienis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Rustamas Liubajevas<br>V.Skaraičio nuotr.
Rustamas Liubajevas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 11:03 AM, atnaujinta Nov 8, 2021, 1:21 PM

Situacija Lietuvos pasienyje kol kas stabili

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado Rustamo Liubajevo teigimu, įvairių šaltinių duomenimis, Baltarusijoje pasienyje su Lenkija gali būti nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. žmonių.

„Jie renkasi Bruzgių-Kužnicos kontrolės punkto prieigose, tą informaciją jau turėjome savaitgalį“, – pirmadienį per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį sakė R.Liubajevas.

Pasak VSAT vado, apie susidariusią situaciją atsakingos Lietuvos institucijos žinojo jau kurį laiką.

„VSAT ir kitos atsakingos institucijos jau prieš tris savaites pradėjo ruoštis galimiems prasiveržimams, kai tik pasirodė tokia informacija apie tokius įvykius prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos“, – teigė jis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė savo ruožtu aiškino, kad situacija pasienyje – kontroliuojama, tačiau netrukus bus siūloma Lietuvoje skelbti nepaprastąją padėtį.

„Stebime tai, kas vyksta prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Mes galime taip pat tikėtis panašių įsiveržimų ir atakų. Mūsų visos institucijos yra maksimaliai pasiruošusios, t. y. maksimalios mūsų pareigūnų pajėgos, kariuomenės pajėgos. Šiuo metu jos yra perdislokuotos atsižvelgiant į specifiką.

Noriu pažymėti, kad mūsų institucijos yra susidėliojusios skirtingus scenarijus ir atitinkamai galimas taktikas. Atsižvelgiant į šią rimtą situaciją, VRM siūlymas yra įvesti nepaprastąją padėtį. Šį siūlymą turi svarstyti Vyriausybė ir atitinkamai priimti sprendimus. Tai, kas vyksta yra ne tik ataka prieš Lenkiją ar Lietuvą, bet ataka prieš visą ES ir ją mes privalome atlaikyti solidariai“, – pirmadienį komentavo ji.

Pasak jos, dėl nepaprastosios padėties dar turės apsispręsti Vyriausybė ir Seimas.

„Tai keičia situaciją, tokiu atveju atsiranda tam tikri ribojimai, kuriuos galima įvesti, bet šiandien aš negaliu detalizuoti, kas bus tame projekte, nes dėl to apsispręs tiek Vyriausybė, tiek Seimas.

Kalbama tik apie ribojimus pasienio savivaldybėse, (...) nes iššūkiai, kuriuos patiriame, yra tik pasienyje, ne visoje Lietuvoje. Kviesime šią situaciją aptarti kuo greičiau ir tikiuosi, kad visi veiksmai bus labai operatyvūs ir turėsime greitu metu sprendimus“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

Pasak R.Liubajevo, iki šiol informacijos apie dideles neteisėtų migrantų grupes prie Lietuvos sienos nėra.

„Nuo penktadienio buvo stebima situacija prie kontrolės punktų iš Baltarusijos pusės, mūsų pareigūnai aktyviai bendravo su važiuojančiais per valstybės sieną vairuotojais. Informacijos apie neteisėtų migrantų buvimą prie sienos taip pat nėra“, – pažymėjo VSAT vadas.

Gali kilti neramumų stovyklose

Paklaustas, ar būtų naudojama jėga, jei tokia situacija pasikartotų ir Lietuvoje, R.Liubajevas aiškino, kad įstatymai kai kuriais atvejais jėgą naudoti leistų.

„Galiu pasakyti, kad, tokiu atveju, jei bus vykdomas prasiveržimas ir kils pavojus mūsų pareigūnų sveikatai ir gyvybei, pagal LR įstatymus gali būti panaudojamos spec. priemonės ir ginklai“, – aiškino VSAT vadas.

Dėl saugumo jis teigė negalintis šiuo metu pasakyti, kur ir kiek pajėgų naudos Lietuva.

„Pajėgos koncentruojamos ten, kur galimai galėtų įvykti tokie prasiveržimai“, – pažymėjo jis, pridurdamas, kad pavojingiausiuose ruožuose koncertina jau pastatyta.

R.Liubajevas taip pat teigė, jog šiuo metu gauta informacija ir iš Lietuvoje esančių apgyvendinimo centrų – baiminamasi, kad neramumų gali kilti visuose migrantų apgyvendinimo centruose.

„Šiuo atveju turime galimybę užtikrinti saugumą, nes nuolat atliekamos prevencinės priemonės, apžiūrimos patalpos. Tai yra rutininė veikla, kiekvieną dieną vykdoma mūsų pareigūnų“, – komentavo VSAT vadas.

Jo teigimu, neatmetama, kad galimi neramumai neteisėtų migrantų stovyklose yra koordinuoti veiksmai.

„Todėl ir mes ėmėmės papildomų prevencinių priemonių mūsų užsieniečių apgyvendinimo centruose, galimi organizatoriai buvo identifikuoti, jų atžvilgiu taikomos prevencinės priemonės“, – pažymėjo VSAT vadas.

Socialiniuose tinkluose platinami vaizdai iš Baltarusijos, kuriuose matyti, kad didelė kolona žmonių juda link pasienio su Lenkija. 

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.