I. Šimonytė: nepaprastąją padėtį svarstoma įvesti pasienyje, kabineto siūlymas – antradienį

Nepaprastąją padėtį visų pirma svarstoma įvesti pasienio su Baltarusija ruože, konkretus Vyriausybės siūlymas turėtų paaiškėti antradienį, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 9:10 PM

„Nepaprastąją padėtį sesijos metu gali įvesti Seimas, Vyriausybė ruošia pasiūlymą, kaip gali atrodyti Seimo sprendimas, visų pirma kalbame apie pasienio ruožą. Ar reikalinga platesnė teritorija, diskusijos tebevyksta, bet aš tikiuosi, kad pasiūlymus Vyriausybės, kuriuos techniškai pagal statutą turėtų pateikti Seimo pirmininkė, bus galima komentuoti rytoj ryte“, – pirmadienio vakarą tiesioginiame interviu LRT sakė premjerė.

Vyriausybės vadovė situaciją prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, kur susitelkė gausus skaičius neteisėtų migrantų, pirmadienio vakarą aptarė su Lenkijos ir Latvijos kolegomis. Pasak premjerės, „kažko panašaus buvo galima tikėtis ir ta rizika buvo vertinama“.

„Lenkijos premjeras pristatė situaciją, kad sukaupta daug žmonių palei Baltarusijos ir Lenkijos sienos ruožą, kad tų žmonių daugėja, kad visame šitame dalyvauja tiek uniformuoti Baltarusijos valdžios atstovai, reik manyt, ir propagandos įrankių atstovai, bet Lenkijos Vyriausybė yra nusiteikusi saugoti Europos Sąjungos rytinę sieną, kaip įpareigoja Šengeno sienų kodeksas“, – kalbėjo premjerė.

„Mes visos trys šalys, kurios turi sieną su Baltarusija, esame jau šitoje visoje situacijoje ne pirmas mėnuo, tiesa, tokios dramatiškos situacijos nėra buvę, bet matant, kad Lukašenka desperatiškai ieškojo ir siekė kuo daugiau žmonių atgabenti į Minską, kažko panašaus buvo galima tikėtis ir ta rizika buvo vertinama“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Lenkijoje prie sienos su Baltarusija dislokuotos pajėgos pirmadienį užkirto kelią migrantų bandymui prasiveržti į šalies teritoriją iš Baltarusijos. Į šalį, anot pareigūnų, siekė patekti šimtai migrantų.

Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos vado Rustamo Liubajevo teigimu, įvairių šaltinių duomenimis, pasienyje su Lenkija gali būti sutelkta nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. neteisėtų migrantų.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija. Vidaus reikalų ministerija paaštrėjus situacijai siūlo pasienyje įvesti nepaprastąją padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.