I. Šimonytė situaciją ES ir Baltarusijos pasienyje aptarė su U. Von der Leyen

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pirmadienio vakarą su Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) aptarė situaciją Europos Sąjungos (ES) ir Baltarusijos pasienyje.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 8:13 PM

Kaip pranešė Vyriausybė, pokalbio metu I. Šimonytė pažymėjo, kad „Lukašenkos režimas ir jėgos struktūros tikslingai „išvalė“ Minską nuo į Baltarusijos sostinę atskridusių potencialių nelegalių migrantų“ ir nukreipė juos į ES ir Baltarusijos pasienį prie Lenkijos.

„Tai ką daro Baltarusijos jėgos struktūros yra nusikaltimas prieš žmogiškumą. Europos Sąjunga turi reikalauti, kad Baltarusija bendradarbiautų su JTO ir tarptautinės organizacijomis bei leistų kilmės valstybių vyriausybėms susigražinti savo piliečius į kilmės valstybes. Pirmiausia, į Iraką. Šie žmonės tapo ne tik įrankiais, bet ir įkaitais“, – teigė I. Šimonytė.

Anot Premjerės, EK ir JTO turėtų padėti Irakui grąžinti migrantus repatriaciniais skrydžiais iš Baltarusijos.

I. Šimonytė taip pat pažymėjo, kad ES turi greičiau sankcionuoti Lukašenkos režimo sukurtų nelegalių migrantų gabenimo schemos dalyvius – asmenis, turizmo įmones, aviacijos kompanijas, Baltarusijos oro uostų administraciją ir orlaivių antžeminio aptarnavimo įmonę.

„Jos visos yra schemos dalis“, – sakė Lietuvos ministrė pirmininkė.

Kaip pranešė Vyriausybė, pirmadienio vakarą situaciją ES-Baltarusijos pasienyje ir bendrus veiksmus Lietuvos premjerė aptars su Lenkijos ir Latvijos vyriausybių vadovais.

Lenkijoje prie sienos su Baltarusija dislokuotos pajėgos pirmadienį užkirto kelią migrantų bandymui prasiveržti į šalies teritoriją iš Baltarusijos. Į šalį, anot pareigūnų, siekė patekti šimtai migrantų.

Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos vado Rustamo Liubajevo teigimu, įvairių šaltinių duomenimis, pasienyje su Lenkija gali būti sutelkta nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. neteisėtų migrantų.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.