Seimo liberalų frakcijos neprieštarauja pasienio ruožuose nepaprastosios padėties įvedimui

Vidaus reikalų ministerijai pasiūlius Lietuvos pasienio su Baltarusija savivaldybėse įvesti nepaprastąją padėtį, valdančiosios liberalų frakcijos tokiam siūlymui neprieštarauja. Vis dėlto keliamas klausimas dėl žmogaus teisių užtikrinimo.

Eugenijus Gentvilas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 5:48 PM

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas mano, kad nepaprastosios padėties įvedimas pasienio savivaldybėse yra neišvengiama priemonė. Anot jo, norint pasirūpinti, kad nekontroliuojamas srautas neįsiveržtų į Lietuvą, pradėti ruoštis reikia jau dabar.

„Mes turime numatyti, kas dedasi aplinkui, todėl tai yra neišvengiama priemonė (...). Tikėtina, kad iki žiemos bus organizuojamas didesnis srautas, siekiant įgyvendinti Lukašenkos tikslą masyviai atsikratyti ten susikaupusiais migrantais, todėl ruoštis reikia jau dabar“, – Eltai sakė E. Gentvilas.

Anot E. Gentvilo, sunku numatyti, kaip gali keistis migrantų srautai, todėl Lietuva turi būti pasiruošusi bet kokiam scenarijui. O vienas iš būdų tai padaryti, anot politiko, įvedant nepaprastąją padėtį.

„Šiuo laikotarpiu yra vertinama, kad Lenkijos sienos yra kiauresnės už Lietuvos sieną, todėl ir judama Lenkijos sienos link. Vis dėlto nereikia nusiraminti, nes staiga srautas gali būti pakreiptas į kitą, mažiau pasiruošusią pusę. Mes nežinome, kaip įvykiai klostysis, todėl turime būti pasirengę bet kada, bet kokiems sprendimams, o tai padaryti galime įvedus nepaprastąją padėtį“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio seniūnas.

Siūlymą atsargiau vertina Laisvės frakcijos Seime seniūnė Ieva Pakarklytė. Anot politikės, kol kas dar trūksta informacijos, kad būtų galima vienareikšmiškai palaikyti šį siūlymą.

„Dabar sprendimo, mes, kaip frakcija, dar neturime. Reikėtų daugiau informacijos ir pagrindimo. Siūlymas bus teikiamas ir pristatomas Vyriausybėje, vėliau ateis į Seimą, o tada galėsime pasakyti tiksliau. Aišku, jeigu matysime, kad reikalingas toks sprendimas, tai palaikysime“, – sakė I. Pakarklytė.

„Motyvacija įvesti nepaprastąją padėtį, kaip teigiama, yra dėl būtinybės apsaugoti sienas. Tačiau reikia žiūrėti detaliau į argumentus ir nesinori komentuoti nežinant detalesnės situacijos“, – kalbėjo Laisvės frakcijos seniūnė.

Kartu I. Pakarklytė pažymėjo, kad priimant sprendimą dėl nepaprastosios padėties, labai svarbu, kad migrantų atžvilgiu būtų užtikrintos žmogaus teisės.

„Vienas iš tų klausimų, į kuriuos turi būti atsakyta, tai žmogaus teisės. Mes tikrai tai kelsime, ir, aišku, Žmogaus teisių komitete, manau, tai taip pat bus svarstoma. Tai yra vienas iš tų klausimų, dėl kurio mes turime prieš priimdami sprendimą susitarti“, – sakė I. Pakarklytė.

ELTA primena, kad Vidaus reikalų ministerija pirmadienį paskelbė apie siūlymą įvesti nepaprastąją padėtį pasienio savivaldybėse, reaguodama į sudėtingą situaciją Lenkijos pasienyje, kai šimtai migrantų bando šturmuoti valstybės sieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.