Abejonių dėl nepaprastosios padėties turi tik valstiečiai: mato, kad gali kilti daugiau problemų

Kilus įtampai Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, beveik visos opozicinės Seimo frakcijos ketina palaikyti valdančiųjų siūlymą dėl nepaprastosios padėties įvedimo pasienio ruože su Baltarusija. Išimtis tik valstiečiai. Valdantiesiems ir didžiajai daliai opozicijos pripažįstant, kad nepaprastoji padėtis pasienio ruože su Baltarusija yra būtina, nes jau artimiausiu metu šimtai migrantų gali bandyti šturmuoti Lietuvos sieną, valstiečiai abejoja tokio siūlymo tinkamumu.

Agnė Širinskienė, Dainius Gaižauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė, Dainius Gaižauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Fiodorovas<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Fiodorovas<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 12:12 PM, atnaujinta Nov 9, 2021, 8:08 PM

Kaip sako valstietis Dainius Gaižauskas, kyla klausimų, ar siūlymas įvesti nepaprastąją padėtį 5 kilometrų į šalies gilumą pasienio su Baltarusija ruože prisidės prie situacijos suvaldymo.

„Nepaprastosios padėties įvedimas gali sukelti daugiau problemų Lietuvos gyventojams. Tačiau kaip padės suvaldyti migrantų antplūdžius, mes kol kas nesuprantame. Mes norėtume išgirsi iš tarnybų, ko joms reikia. Galbūt yra kažkokie įstatyminiai trikdžiai, kurie neleidžia jiems atlikti savo pareigų. Jeigu tikrai tai būtų patvirtinta, mes labai rimtai svarstytume apie nepaprastosios padėties įvedimą pasienio ruože, tam tikroje teritorijoje“, – Seime sakė D. Gaižauskas.

„Šiam momentui mes tokių paaiškinimų ir logiškų argumentų negirdime nei iš opozicijos, nei pozicijos. Laukiame paaiškinimų“, – pridūrė jis.

Likusios opozicinės frakcijos linkusios pritarti

Tuo tarpu kitos opozicinės Seimo frakcijos kur kas pozityviau vertina Vyriausybės iniciatyvą, kuri Seimą turėtų pasiekti jau antradienį.

„Priimtas saliamoniškas sprendimas. Nepaprastąją padėtį paskelbti pasienio ruože, kur ir nesant ypatingiems įvykiams, gyventojai yra pripratę prie nuolatinių ir asmens tapatybės dokumentų patikrinimo ir prie to režimo, koks yra dabar“, – Seime sakė Lietuvos regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Antradienį paaiškėjus, kad valdantieji yra linkę siūlyti nepaprastąją padėtį skelbti ne pasienio su Baltarusija savivaldybėse, bet pasienio ruože su Baltarusija, pritarimą išsakė ir opozicinės Seimo frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis.

„Mes frakcijoje šiandien apsisprendėme (...), kad tokį teikimą palaikysime. Žinoma, priklausys, kokie ribojimai bus tame ruože“, – teigė jis.

Pirmadienį dėl nepaprastosios padėties reikalingumo dar abejoję valdančiuosius ketina palaikyti ir Seimo socialdemokratai.

„Įsigilinę tikrai palaikysime. Šiuo atveju aiškumas didesnis, nes buvo daug kalbama ir neaišku, apie ką. Dabar kiekvienam siūlymui yra tam tikros pateisinamos priežastys“, – antradienį Seime kalbėjo socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas. Pritarimą siūlymui ketina išsakyti ir parlamento „darbiečiai“.

„Iš esmės mes pritariame nepaprastajai padėčiai pasienio ruože. Nepaprastoji padėtis yra reikalinga ir mes turime būti pasiruošę tam, kas dabar vyksta šalia Lenkijos sienos. Tai faktas“, – Eltai teigė Darbo frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

ELTA primena, kad Vyriausybė antradienį pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlymui pasienio su Baltarusija ruože mėnesiui įvesti nepaprastąją padėtį. Vyriausybei pritarus, siūlymui dar turės pritarti ir Seimas.

Nepaprastąją padėtį siūloma įvesti pasienio ruože su Baltarusija, 5 kilometrus nuo jo bei neteisėtų migrantų apgyvendinimo objektuose.

Ministerija siūlymą dėl nepaprastosios padėties įvedimo pasienio ruože pateikė reaguodama į sudėtingą situaciją Lenkijos pasienyje, kai šimtai migrantų bandė šturmuoti valstybės sieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.