G. Nausėda palaiko sprendimą dėl nepaprastosios padėties, ragina vienytis ir abejojančius Seimo narius

Prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžia, kad situacija šalia Baltarusijos sienos vis labiau kaista. Jo teigimu, nepaprastosios padėties įvedimas yra tinkamas atsakas hibridinę ataką tęsiančiam režimui, todėl ragina susivienyti ir dėl tokios priemonės abejojančius Seimo narius.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>LR Prezidentūros kanceliarijos nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>LR Prezidentūros kanceliarijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2021-11-09 14:27, atnaujinta 2021-11-09 15:30

Su A.Duda ryšį palaiko

Prezidentas Gitanas Nausėda po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte teigė, kad nepaprastosios padėties įvedimas šalyje šiuo metu tikrai reikalingas.

„Šiandien susiduriame su nepaprasta padėtimi Baltarusijos pasienyje. Matome, kas visiškai neseniai įvyko Lenkijoje ir matome, kad padėtis vis labiau kaista mūsų ir Baltarusijos pasienyje. Režimas toliau tęsia savo hibridinę ataką prieš ES ir dabartinėmis aplinkybėmis turime veikti ryžtingai.

Manau, kad nepaprastosios padėties įvedimas nustatytas tam tikram laikotarpiui ir tam tikruose ruožuose, yra tinkamas atsakas esant šiai konkrečiai situacijai“, – pabrėžė šalies vadovas.

„Turime daryti viską, kad tai nebūtų vien tik Lietuvos ir Lenkijos problema. Tai yra visos Europos Sąjungos problema“, – sakė G.Nausėda, pridurdamas, kad toks sprendimas „tik minimaliai palies mūsų žmonių teises ir laisves“.

Pasak jo, nepaprastoji padėtis padėtų užkardyti ir sieną neteisėtai kirsti norinčių migrantų veiksmus.

„Aš visiškai pritariu nepaprastosios padėties įvedimui tokiomis sąlygomis, kokiomis numatyta, terminuotam laikotarpiui ir nustatytuose ruožuose. Manau, kad tai yra savalaikė priemonė, kuri pirmiausia mums padės užkardyti tą veiklos koordinavimą, kuris vyksta migrantų tarpe, kuomet yra keičiamasi informacija, vykdomos ir kuriamos tam tikros strategijos, kaip pereiti sieną nelegaliai. Tai yra didelis privalumas, palyginti su dabartine situacija“, – pažymėjo G.Nausėda.

Prezidentas pabrėžė, kad su Lenkijos prezidentu A.Duda dėl migrantų situacijos kalbėjosi jau kelis kartus.

„Palaikome ryšį, norėdami geriau žinoti situaciją ir pas vienus, ir pas kitus“, – komentavo G.Nausėda.

Pasak šalies vadovo, apie 4-ojo NATO straipsnio aktyvavimą kalbėti dar kiek anksti, tačiau sankcijos – būtinos.

„Ketvirtasis NATO straipsnis tikrai yra kraštutinio veikimo ir stiprumo priemonė, ir mes tikrai pasiliekame ją arsenale tam atvejui, jeigu susidarys pagrindas rimtai kalbėti apie ketvirtojo straipsnio aktyvavimą.

Sankcijos turi būti svarstomos labai atvirai ir visos tokios, kurios galėtų paveikti Baltarusijos režimo elgesį. Sankcijos, kurios režimui neturi jokios įtakos ar yra ignoruojamos, aišku, jos neturi to efektyvumo“, – svarstė prezidentas.

Pajėgos jau padidintos

Premjerė Ingrida Šimonytė kalbėjo, kad jau kelias savaites matėme nelegalių migranų suintensyvėjusias pastangas kirsti sieną, o taip pat Minsko režimo pastangas įvairiais būdais padidinti atvykstančių užsieniečių į Minską skaičių.

Visgi tai, kas šiuo metu stebima Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, reikalauja papildomų priemonių Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

„Tai, kas vyksta šiuo metu, kai itin didelis būrys žmonių yra susikaupęs visai netoli Lenkijos sienos, ir tikrai galima gana patikimai įvertinti, kad nemažai žmonių dar yra nepasiekę Lenkijos sienos iš Baltarusijos teritorijos, reikalauja papildomų sprendimų ir papildomos reakcijos.

Matome, kad mūsų kaimynai pajėgas yra labai stipriai padidinę, mes taip savo pajėgas esame padidinę, perdislokavę ir susidėlioję prioritetus, reagavimo algoritmus, tačiau manome, kad vien taktinių ar praktinių veiksmų nepakanka“, – argumentavo I.Šimonytė.

Ji patikino, kad nepaprastoji padėtis aplink migrantų centrus ar netoli pasienio gyvenančių žmonių nepalies daugiau negu liečia dabar.

„Yra labai aiškios nuostatos dėl žmonių, turinčių nuosavybę ar gyvenančių tuose ruožuose. Tikrai civilių Lietuvos gyventojų šie apribojimai nelies daugiau negu jie gali liesti pasienio ruože ir pagal dabar galiojančius įstatymus.

Pavyzdžiui, transporto priemones ar dokumentus tikrinti galima ir pagal dabar galiojančius įstatymus. Tik esant pasienio ruože, jau kažkam vykstant į pasienio ruožą, būtų reikalingas Valstybės sienos apsaugos tarnybos leidimas“, – įvardijo I.Šimonytė.

Savo ruožtu G.Nausėda vylėsi, kad Seimas šį sprendimą palaimins.

„Kviečiu ir abejojančius Seimo narius palaikyti nepaprastosios padėties įvedimo teisinį mechanizmą, nes tai yra vienybė, kuri šiuo metu reikalinga. Kalbame apie Lietuvos sieną. Ji yra mūsų nepriklausomybės požiūris, turime ją šventai saugoti“, – kalbėjo G.Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.