Įvedus nepaprastąją padėtį į žmones kreipėsi I. Šimonytė: išaugus grėsmei, turime išlikti budrūs ir tvirti

Lietuvai su nerimu stebint telkiamus migrantus pasienyje su Baltarusija, premjerė Ingrida Šimonytė dėkoja pareigūnams už susitelkimą, kviečia gyventojus likti budriems bei pasitikėti pareigūnų veiksmais.

 Ingrida Šimonytė.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 6:30 PM, atnaujinta Nov 10, 2021, 6:33 PM

Trečiadienio vakarą išplatintame vaizdo įraše premjerė priminė, kad Seimas dėl išaugusios migracijos grėsmės paskelbė nepaprastąją padėtį Lietuvos pasienyje su Baltarusija, o tai leidžia pareigūnams, kariams bei kitoms institucijoms „būti geriau pasirengusiems įvairioms situacijoms“ saugant valstybės sieną.

„Baltarusijos režimui nepavykus supriešinti Europos Sąjungos, kaimyninių valstybių ir sukelti chaoso Lietuvoje, Latvijoje bei Lenkijoje, jis nutarė kelti įtampą stumdamas migrantus į Lenkijos ir Lietuvos pasienį. Todėl išaugus keliamai grėsmei, turime išlikti susitelkę, budrūs ir tvirti kaip ir iki šiol“, – kreipimesi teigė I. Šimonytė.

Ji sakė, jog džiaugiasi kad šioje situacijoje visos Lietuvos politinės institucijos veikia darniai ir sutelktai – Seimas sprendimą dėl nepaprastosios padėties priėmė beveik vienbalsiai, taip pat „aiškų palaikymą išsakė Jo Ekscelencija Respublikos Prezidentas“. Anot Vyriausybės vadovės, pasitikėjimo įkvepia ir „vienareikšmis visos Europos Sąjungos palaikymas bei NATO Aljanso valstybių parama“.

Dėkoju visiems Lietuvos pareigūnams, valstybės sienos gynėjams, kariams ir tarnautojams, kuriems esamoje situacijoje tenka didžiausias krūvis ir išbandymas. Didžiuojuosi jumis. Nuo hibridinių atakų pradžios ne tik įsitikinome savo pasieniečių, policijos pareigūnų, karių profesionalumu bei atsakingumu, bet ir kasdien kartu mokėmės bei stiprėjome“, – kalbėjo premjerė.

Anot jos, Lietuva ne kartą kilus sudėtingiems išbandymams įrodė, kad sugeba susitelkti ir būti nenugalima.

„Neabejoju, kad ir dabar mes kartu su lenkais bei latviais apginsime Europos Sąjungos ir savo pačių sienos saugumą, kartu ir teisę patiems laisvai bei demokratiškai spręsti savo valstybės reikalus, nenusileidžiant išoriniam šantažui ir spaudimui. Likime susitelkę ir atsakingi, pasitikėkime mūsų pareigūnais ir leiskime jiems atlikti savo pareigą“, – ragino I. Šimonytė.

Seimas Vyriausybės siūlymu nuo trečiadienio įvedė nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija – pasienio ruože ir penkiuose kilometrus į šalies gilumą, taip pat migrantų apgyvendinimo vietose Kybartuose, Medininkuose, Pabradėje, Rukloje ir Vilniuje.

Tai padaryta pirmą kartą per Lietuvos atkurtos nepriklausomybės istoriją, reaguojant į pastarųjų dienų masinį migrantų telkimą Baltarusijos pusėje. 

Įvedus nepaprastąją padėtį ribojamas transporto priemonių judėjimas pasienio ruože be pasieniečių leidimo, draudžiama čia atvykti visiems, išskyrus vietos gyventojus, turinčius nekilnojamojo turto, dirbančiuosius šiose vietose.

Teritorijoje, kurioje įvesta nepaprastoji padėtis, tarnybos gali tikrinti transporto priemones ir asmenis, jų daiktus, siekiant rasti ir paimti neteisėtai laikomus ginklus, šaudmenis, sprogstamąsias ir kitas pavojingas medžiagas, sulaikyti įstatymų pažeidėjus, taip pat čia bus draudžiami susirinkimai.

Į Lietuvą patekusiems ir šalyje apgyvendintiems migrantams bus ribojama teisė susirašinėti, kalbėtis telefonu ir t. t., išskyrus galimybę kreiptis į valstybės institucijas ir įstaigas.

Nepaprastąją padėtį Vyriausybė pasiūlė įvesti dėl situacijos prie kaimyninės Lenkijos sienos, kur iš Baltarusijos pusės susitelkę keli tūkstančiai migrantų.

Į Lietuvą šiemet taip pat pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.